En av ti skoleelever har ikke matpakke. Bare halvparten spiser frokost. Hva spiser de?

Gratis skolefrokost gjør at færre kjøper halvt horn med piffi i første friminutt, viser erfaringene. Bare halvparten av videregående skoleelever spiser frokost hjemme. Noen spiser ikke i det hele tatt.

På Godalen videregående skole lager de 20–30 liter havregrøt hver dag. Det går unna med smør, sukker og kanel. 200 elever spiser frokost på skolen daglig eller jevnlig.
  • Ellen Kongsnes
    Ellen Kongsnes
Publisert: Publisert:
Rektor ved Godalen videregående skole sammen med fylkesordfører Marianne Chesak mens de spiser frokost på skolen.
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

På Godalen videregående skole lager de 20–30 liter havregrøt hver dag. Det går unna med smør, sukker og kanel. 200 elever spiser frokost på skolen daglig eller jevnlig.

– Det er en veldig positiv start på dagen og et fint møte mellom elever, men også med oss voksne. Noen trenger bare et blikk og en god morgen. Andre trenger av og til en liten peptalk, sier rektor Øyvind Sørhus.

Mett og trygg

Skolefrokost gir næring på flere nivå, i trygghet og sosial mestring, men også i næringsrikt magefyll. Det bremser også behovet for å hente et halvt horn med piffi i første friminutt.

– Havregrøten sitter i ei stund, sier rektor Sørhus ved Godalen videregående.

Ikke alle skoler får det til like godt. Mange elever vet ikke engang om ordningen med gratis frokost, ifølge en spørreundersøkelse som nylig er gjort i fylket.

Fire millioner

Skolene bruker fire millioner kroner i året på å servere frokost. Det er fortsatt uklart om det er god bruk av penger. Fylkespolitikerne, som eier de videregående skolene, vil derfor vite mer om hvordan skolefrokosten fungerer. Denne uka ba Fylkestinget om at undersøkelsen gjennomføres på nytt.

Rektor Sørhus tror ikke hovedproblemet er at tilbudet er ukjent, iallfall ikke ved hans skole. Utfordringen er heller det som gjelder mange av oss:

Havregrøt lokker ikke

– Å komme seg av opp om morgenen og av gårde med en tidligere buss. Og alle lar seg nok ikke lokke av havregrøt, sier Sørhus.

Marianne Chesak (Ap) er varm tilhenger av skolefrokost. Her sammen med rektor Øyvind Sørhus på Godalen vgs. på høyre side av bordet. Til venstre elevene Liibaan Hassan og Hadish Russom i 2018.

Om lag 30 prosent av elevene i videregående skole, 5800 elever, har svart på spørreundersøkelsen om gratis frokost på skolen og matvaner. Svarprosenten er så lav at fylkespolitikerne vil gjennomføre en ny undersøkelse. De vil vite effekten av å bruke fire millioner kroner på skolefrokost til 17.400 elever i Rogaland.

Politikere og skoleledelse legger til grunn at gratis skolefrokost har positiv gevinst på mange plan. Men funnene i undersøkelsen tyder på at tilbudet kan bli enda bedre.

  • 52 prosent av elevene på videregående skole spiser frokost hver dag.
  • 16 prosent spiser frokost 3–4 ganger i uka.
  • 15 prosent spiser aldri frokost.
  • 54 prosent spiser frokosten hjemme.
  • 14 prosent spiser gjerne frokost på skolen.
  • 56 prosent spiser grovt brød.
  • 29 prosent spiser meieriprodukter.
  • 21 prosent spiser grøt.
  • 17 prosent deltar i skolefrokost.
  • 33 prosent deltar av og til.
  • 50 prosent spiser aldri skolefrokost.
  • 13 prosent liker ikke maten som serveres på skolen.
  • 10 prosent orker ikke å stå opp tidligere for å spise frokost på skolen.
  • 13 prosent har aldri matpakke med seg på skolen.
  • 60 prosent har alltid med seg matpakke.

De fleste skoleledere oppgir at skolefrokost er viktig for elevenes helse, konsentrasjonsevne, læringsmiljø, trivsel og elevenes kostholdsvaner. Videre sier de at gratis skolefrokost oppleves å virke sosialt
utjevnende på kostvaner. De skulle gjerne utvidet tilbudet med mer variert mat om økonomien hadde tillatt det.

Les også

  1. Godalen har suksess med mer praksis i skolen

  2. – Derfor serverer vi nå gratis skolemat

  • Alle skolene som har svart bekrefter at de serverer et gratis skolemåltid til elevene.
  • 15 av de 20 skolene rapporterer om at de serverer frokost hver dag,
    de resterende serverer 2–3 dager i uka.
  • Resultater fra kantineundersøkelsen viser at det stort sett blir servert grøt, og at det er få skoler som har et alternativ til grøt.
  • Kostnadene for ordningen med skolefrokost er usikre og tallene spriker fra 5,50 (uten lønnskostnader) til 30 pr. elev pr. dag.
  • Dersom økonomien tillot dette ville de ønsket seg flere retter, varm mat midt på dagen, mer frukt og /grønt.
Publisert:
  1. Videregående skole
  2. Skole og utdanning
  3. Skole
  4. Yrkesfag
  5. Ernæring

Mest lest akkurat nå

  1. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

  2. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

  3. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

  4. Avhørte vitner kan ha husket feil

  5. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

  6. To Viking-talenter tatt ut på landslaget