Slik kan foreldre vite at barnehagen er god

Foreldre bør være mer opptatt av hvordan barnet blir møtt om morgenen enn av hvor mye som henger på veggene.

– Det er jobben til de ansatte å være glade og imøtekommende slik at barna føler seg velkommen når de kommer om morgenen, sier professor.
 • Hilde Moi Østbø
  Hilde Moi Østbø
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Min erfaring er at foreldre ofte tenker at barnehagen holder høy kvalitet hvis det henger mye på veggene. Men det er mye viktigere å se på samspillet mellom ansatte og barn enn hva som henger på veggene. Det er dette som sier noe om kvaliteten i barnehagen, sier Cecilie Evertsen Stanghelle, universitetslektor ved Nasjonalt senter for læringsmiljø og adferdsforskning ved UiS.

– Måten den voksne ønsker velkommen på sier mye om hva som skjer i barnehagen. Det skal oppleves kjekt og positivt for barn å komme i barnehagen. Det er jobben til de ansatte å være glade og imøtekommende slik at barna føler seg velkommen når de kommer om morgenen, sier Ingunn Størksen, professor i psykologisk pedagogikk samme sted.

Se video av hvordan barn bør bli møtt i barnehagen:

Vil legge ned

Aftenbladet skrev onsdag at barnehagesjefen i Stavanger vil legge ned en barnehage på grunn av lovbrudd. Kommunen mener at barnehagen har et gammeldags syn på barn og ikke klarer å trøste barn på en god nok måte.

– Det er trist at kunnskapen om hvordan vi best mulig kan møte barns følelsesmessige behov ikke har nådd mer ut. Samtidig gir dette et signal på at kommuner og fylker begynner å skjønne betydningen av hva omsorg er og hvordan en skal utøve riktig form for omsorg, sier Stanghelle, og forklarer hva hun ser på som en moderne måte å vise omsorg på.

Ingunn Størksen, professor i psykologisk pedagogikk.
Cecilie Evertsen Stanghelle, universitetslektor ved Nasjonalt senter for læringsmiljø og adferdsforskning ved UiS.

– Barn er totalt avhengig av den voksne når de opplever stress og ubehag. En voksen må hjelpe barnet med å sette ord på følelsene. At en voksen kan sette seg ned og undre seg sammen med barnet om hvorfor han eller hun er urolig og siden hjelpe det med å regulere følelsene. Det handler ikke bare om en fysisk tilstedeværelse, men å være emosjonelt tilgjengelig. Dette er avgjørende for at et barn skal finne trygghet og trives i barnehagen, sier hun.

Se video om gode relasjoner i barnehagen:

Sensitive voksne

Hun forklarer at barn trenger å møtes av sensitive voksne. Altså voksne som er oppriktig opptatt av hvordan barnet har det.

– Når en voksen setter seg ned med barnet og sier «nå ser jeg at du er lei deg, dette skal jeg hjelpe deg med,» lærer barnet at dette er noe vi bærer sammen. Til senere i livet lærer de at det er ikke så farlig å møte utfordringer, for de kommer til å håndtere det sammen med andre, sier Stanghelle.

– Sensitive voksne vil gi barnet det fysiske stellet det trenger, samtidig som de er emosjonelt tilstede. De gleder seg med barnet og hjelper barnet med vonde følelser. Det handler om alltid å være til stede og ikke avvise vonde og triste følelser med for eksempel «det var ikke noe å være lei seg for» eller «ta deg sammen». Da regulerer du ikke barnets følelser.

Spontane fortellinger

Ingunn Størksen forklarer hva et avleggs syn på barn kan være.

– Et eksempel når det gjelder å gjøre aktiviteter: «Jeg er voksen, nå blir det sånn som jeg har bestemt.» Praksis som baserer seg på ny kunnskap kan være at den voksne har med seg lekemateriell og tanker om hva som kan være kjekt, men at man er åpen for at de vil utforske det på en annen måte, sier hun.

Størksen oppfordrer foreldre til å være oppmerksomme på om barn innimellom forteller om noe kjekt de har opplevd i barnehagen.

– Hvis det aldri kommer noen spontane fortellinger, kan det være et tegn på at det ikke skjer så mye nytt. Barna skal få nye opplevelser og erfaringer i barnehagen, sier hun.

Veiledning

Størksen og Stanghelle sier det kan få store konsekvenser for barn om de ikke blir møtt av sensitive voksne.

– Det kan ha konsekvenser for språkutvikling, sosial og emosjonell utvikling, sier de.

Størksen understreker at det ikke holder at barnehageansatte har utdannelse, men at de stadig må reflektere og ta imot veiledning om jobben sin.

– For å holde en god kvalitet i barnehagen må de ansatte bruke planleggingsdagene aktivt til å ta til seg ny kunnskap, oppdatere seg og reflektere. Mange er flinke til det, men dessverre finnes det noen unntak, sier hun.

Her kan du lese Aftenbladets saker om barnehager

LES MER (eksterne lenker):

Her kan du lese mer om betydningen av en god tilknytning

Her finner du flere filmer, hefter og annet om omsorg, lek og læring i barnehagen

Publisert:
 1. Barnehage
 2. Stavanger
 3. Universitetet i Stavanger (UiS)

Mest lest akkurat nå

 1. Full krangel om Norges største gondol til 500 millioner. Bak står Spotify-investorer.

 2. Tidligere proffsyklist Chris Anker Sørensen døde i ulykke: - Uforståelig og ufattelig

 3. Kjøpte rekkehus alene i en alder av 24: – Jeg er ikke noe god på økonomi, men er fornuftig

 4. – De truet med å sende meg tilbake om jeg ikke var snill

 5. Snart leverer Erna Solberg sin avskjedssøknad. Slik blir Norge styrt til Støre tar over.

 6. Nyt helgen, for snart vil regnet bøtte ned