Uten eiendomsskatt sier Nye Sandnes nei til 150 millioner

SANDNES: Rådmannen vil innføre eiendomsskatt på verk, bruk og næring fra 2020. Det kan gi kommunen 105 millioner i nye inntekter, pluss 44 millioner fra Forsand.

Sandnes-rådmann Bodil Sivertsen legger ikke opp til nye kutt for neste år utover det som allerede er vedtatt i den gjeldende økonomiplanen.
 • Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Dette er ikke en omkamp. Men det et resultat av at vi skal slå oss sammen med Forsand, og vi må begynne å taksere og legge til rette for det, sier Sandnes-rådmann Bodil Sivertsen.

Da hun presenterte budsjettet for politikerne, var hun tydelig på at handlingsrommet vil bli mindre og at dagens velferdsordninger vil komme under press, og hun oppfordrer politikerne til å tenke lenger enn denne valgperioden.

Det politiske flertallet i Sandnes har vært tydelig på at det ikke skal innføres eiendomsskatt i denne valgperioden selv om rådmannen kom med forslag om det seinest i fjor.

Tvinger seg på

Men sammenslåingen med Forsand fra 1. januar 2020 gjør at spørsmålet uansett vil tvinge seg fram allerede tidlig i neste periode. I prinsippdokumentet mellom de to kommunene heter det at netto driftsresultat skal være på 3 prosent.

– Eiendomsskatt er nødvendig for å oppnå et resultat på 3 prosent, sier Sivertsen.

Les mer:

Les også

Dette blir dyrere om du bor i Sandnes

Rådmannen går inn for å utvide eiendomskatten fra verk og bruk til å gjelde også for næring. Det vil gi skatt på rundt 750 eiendommer i Sandnes.

Så langt har Ap, Frp og Sp vært enige om ikke å innføre eiendomsskatt. Men verken Ap eller Sp vil avvise det i neste periode fra 2019.

– Det blir opp til det nye bystyret å avgjøre, og vi må ta en vurdering om vi skal sette i gang taksering før den tid, sier ordfører Stanley Wirak (Ap).

– Blir du en del av det nye bystyret?

– Hehe. Godt spørsmål. Vi får se, smiler Wirak.

Ordfører Stanley Wirak og Ap må tenke nøye gjennom hva de skal mene om eiendomsskatt før valget i 2019. Pål Morten Borgli (Frp) står fjellstøtt på nei.

FrP nekter

Sofie Margrethe Selvikvåg (Sp) er enda tydeligere enn ordføreren.

– Det er naturlig å sette i gang taksering, og Sp er positive til å vurdere eiendomsskatt på verk, bruk og næring i neste periode. Det vil være svært krevende å utelate eiendomsskatt etter sammenslåingen med Forsand, sier Selvikvåg.

Les mer:

Les også

Malmheim skole ut - Sviland og Bogafjell inn

Pål Morten Borgli (Frp) er like tydelig på at han ikke ønsker eiendomsskatt.

– Det kan like godt hende at det er rådmannen i Forsand som må forberede seg på et budsjett uten eiendomsskatt, sier Borgli.

Etter valget i 2019 må det nye bystyret ta stilling til om den nye kommunen skal si farvel til 43,7 millioner kroner. Det er beløpet Forsand kommune får inn i eiendomsskatt i dag.

Når Sandnes slår seg sammen med Forsand, åpner det for at den nye kommunen kan innføre samme skattesats som Forsand har i dag. Det betyr at Sandnes kan hoppe over de laveste satsene og rett opp på 7 promille. Rådmannen anslår at det kan gi 105 millioner i inntekter fra 2020. Det betyr at politikerne sier nei til nærmere 150 millioner dersom de sier nei til eiendomsskatt.

Derfor vil rådmannen startet arbeidet med taksering allerede til neste år. De to neste årene har rådmannen satt av 10 millioner kroner til taksering av eiendommer for å forberede innføring av eiendomsskatt på verk, bruk og næring fra 2020. Det er ikke forslag om eiendomsskatt på bolig.

Les mer:

Les også

Alle i Sandnes-skolen skal få Chromebook

– Taksering tar tid, og dette skal rede grunnen for at bystyret i Nye Sandnes kan si ja til å innføre eiendomsskatt, sier Sivertsen.

Ifølge rådmannen er det en åpning for at Forsand kan ha eiendomskatt i to år uten at Nye Sandnes innfører eiendomskatt i hele kommunen. Men det er bare en overgangsordning, og det må innføres like regler for hele kommunen fra 2022. Det betyr at politikerne kan utsette debatten, men den vil uansett komme på et tidspunkt. Jo lenger tid det går før politikerne tar stilling til spørsmålet, jo mer penger vil den nye kommunen gå glipp av på inntektssiden.

Høyre vil utrede

– Jeg var spent på dette med eiendomsskatten og synes rådmannen har gjort det på en grei måte med å utsette innføring til kommunesammenslåingen, som jo gjør denne skatten veldig aktuelt, sier Erlend Kristensen (MDG)

Høyreleder Thor Magne Seland støtter rådmannens forslag om å forberede eiendomsskatt i 2020, men vil foreløpig ikke si ja eller nei til å innføre skatten.

Høyreleder Thor Magne Seland vil utrede eiendomsskatt for å være klar til å ta den rette avgjørelsen i 2020.

– Det viktigste for oss er å få på plass en utredning slik at vi vet hva vi sier ja eller nei til i 2020. Jeg vil ikke forskuttere hva programkomiteen til Høyre faller ned på, men det er viktig at alle partiene er tydelige på hva de går til valg på i 2019, sier Seland.

Les mer:

Les også

Sandnes kommune selger eiendom for hundrevis av millioner - se hva som skal selges

KrF mener eiendomsskatt er helt nødvendig.

– Vi må bare bestemme oss for å innføre eiendomsskatt. Vi kommer ikke utenom og bør starte med skatt på verk og bruk allerede fra 2019, sier Oddny Turøy (KrF).

Flere trakk et lettelsens sukk da de oppdaget at rådmannen ikke foreslår ytterligere kutt utover de 220 millioner kronene som allerede er vedtatt i gjeldende økonomiplan. 180 av dem er allerede kuttet. De resterende kuttene på 40 millioner kroner ligger inne i 2019 og 2020.

Publisert:
 1. Eiendomsskatt
 2. Thor Magne Seland
 3. Stanley Wirak
 4. Bodil Sivertsen
 5. Forsand kommune

Mest lest akkurat nå

 1. I Sandnes har de allerede bygget stort. Der hagler lovordene

 2. Color Line innstiller alle seilinger

 3. Klar oppfordring fra de voksne: Ta russetiden tilbake!

 4. Korvetten AS begjært konkurs

 5. 38-åring tiltalt for vold mot gutt etter ring-på-spring

 6. Han varslet om et sikker­hets­problem – det var jobben hans. Da fikk han spar­ken i Dala­ne Kraft