Derfor vil han vil bla opp en halv million for å redde 100 år gammel kirke

GJESDAL: Selv om Svein Kåre Edland er villig til å bla opp en halv million kroner for å bevare Ålgård gamle kirke, står den 100 år gamle kirken fortsatt med én fot i graven.

En vennegruppe vil overta ansvar for drift og vedlikehold av Ålgård gamle kirke fra 1917, mens Svein Kåre Edland er villig til å bla opp en halv million kroner for å bevare kirken. Den nye kirka sto klar like ved i 2015.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Sist uke skrev Aftenbladet at en egen vennegruppe er villig til å overta ansvaret for drift, vedlikehold og utleie av den gamle kirken. Likevel er det langt fra sikkert at politikerne i Gjesdal går inn for å bevare bygget.

Rådmannen gikk i fjor inn for å rive kirken og antyder at saken kommer opp til ny politisk behandling på nyåret.

– Slik jeg ser det er dette en vinn-vinn-situasjon for Gjesdal kommune. Det er ikke hver dag en får servert et kulturhus nesten helt gratis med flere som er villige til å jobbe dugnad for å leie det ut til ulike organisasjoner som har bruk for det, sier Svein Kåre Edland.

Ålgård-mannen sto blant annet bak ombyggingen av kontorer til hotell i Myhregaarden i Stavanger, men solgte seg ut av hotellet i 2015. I år har han også solgt det gamle maskinhuset, Hillevågsveien 101, og sin andel av Hillevågssenteret (Jula, Elixia og Meny), men han eier fortsatt rundt 100 leiligheter i Stavanger sentrum og noen dagligvarebutikker.

Bare gravlunden og veien ligger mellom den gamle og den nye kirken i Ålgård sentrum.
Les også

Vennegruppe vil overta 100 år gammel kirke

Ber om 1 million

Han er også ét av åtte medlemmer i vennegruppen som vil bevare Ålgård gamle kirke. Edland er selv villig til å gå inn med en halv million kroner. Forutsetningen er at kommunen overdrar bygget til Edland for 1 krone og at han inngår en evigvarende og gratis leieavtale med stiftelsen som får ansvaret for kirkebygget. Siden kommunen slipper rivingskostnader, ber vennegruppen også om et kommunalt bidrag på 1 million kroner.

– Hva forventer du å få igjen for den halve millionen du går inn med?

– Jeg får ingenting annet igjen enn at kirken får leve videre. Men jeg synes det er kjekt hvis mitt bidrag kan gi den 100 år gamle kirken et lengre liv, sier Edland.

– Hvorfor har du engasjert deg for å ta vare på kirken?

– Først og fremst fordi jeg kommer fra Ålgård. Jeg er døpt og konfirmert i kirken, og faren min er gravlagt der. Jeg jobber mye med eiendom og har sansen for eldre bygg. For meg er det viktig å ta vare på bygg som forteller en historie om den tiden de er laget, og Ålgård gamle kirke er tuftet på industrihistorien til De Forenede Ullvarefabrikker (DFU). Kombinasjonen av nytt og gammelt er også spennende, sier Edland.

Les også

Slik skal flere lokkes til Gjesdal

Han sier at vennegruppen har søkt juridisk hjelp for å komme fram til en modell som ivaretar formålet om videre drift av kirken samtidig som det fristiller kommunen for økonomisk ansvar.

– Forslaget fra vennegruppen er interessant, og det er bra at de bidrar med egne penger. Slik jeg tolker stemningen vil det være politiske vilje til å bidra med et beløp som tilsvarer kostnadene med å rive kirken dersom man kommer opp med en levedyktig modell for videre drift, og dette kan være det, sier Gjesdal-ordfører Frode Fjeldsbø (Ap).

Han er mer skeptisk til hvem som skal eie kirken.

– Umiddelbart ser det vanskelig ut at en privatperson skal eie kirken så lenge den ligger på en gravlund, og det er jeg skeptisk til, sier Fjeldsbø.

Kjell Arvid Berland, til venstre, og Ørnulf Tendeland er to av åtte medlemmer i vennegruppen for Ålgård gamle kirke.

Senterpartiet er heller ikke avvisende.

– Det er samme for meg om kommunen bruker 1 million kroner på å rive kirka, eller om vi bruker en 1 million kroner på å bevare den slik at noen kan bruke den. Men beliggenheten gjør at det er grenser for bruken, og det gjør meg bekymret for den videre driften, sier gruppeleder Torbjørn Fjermestad (Sp).

Frp vil rive kirken

Varaordfører Henry Tendenes (H) er mer skeptisk.

– Vi er inneforstått med at det koster noe å rive kirken og ser at det er kulturhistoriske argumenter for å ta vare på den gamle kirken. Men vår innstilling har vært at vi ikke vil grine om de river den gamle kirken når den nye er på plass, sier Tendenes.

Frp har ikke diskutert det nye forslaget, men har tidligere gått inn for å rive kirken.

– Jeg har tidligere gått ut med et ønske om å rive kirken og står fortsatt på det. Vi har bygd en ny kirke og brukt mange millioner kroner på det. Da mener jeg at det blir feil at vi skal ha to kirkebygg 50 meter fra hverandre. Den tomten som den gamle kirken står på, kan heller brukes om urnelund, sier gruppeleder Espen Aaserud Karlsen (Frp)

Publisert: