Tok 73 ulovlige teiner i Ryfylkefjordene

73 ulovlige teiner og ruser er beslaglagt i Ryfylke, mange i fjorden rundt Foldøy, ifølge Suldalsposten.

Noen av teinene som ble beslaglagt mandag.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Mandag hadde Fiskeridirektoratet, politiet, Ryfylke friluftsråd, Friluftsrådet Vest, Kystvakten og Statens naturoppsyn en fellesaksjon i Ryfylkefjordane mot ulovlig fiske på sjøen.

Etter alt å dømme dreier det seg om ulovlig fiske etter hummer. Fiskesesongen for havets kardinal er fra 1. oktober til 30. november svenskegrensen til og med Sogn og Fjordane Til nyttår i resten av landet.

– Veldig mange teiner hadde for små rømningsveier, de skal være 80 millimeter nå i krabbesesongen. Noen hadde stengte rømningsveier. Det er få som merker med navn og adresse, slik de skal, sier Reidar Sandal i Statens naturoppsyn.

Flere fjorder ble sjekket nord for Ombo. Seniorinspektør Oddvar Gabrielsen i Fiskeridirektoratet opplyser at det meste var på stell i Jøsenfjorden.

– Jøsenfjorden er dyp og ikke den plassen det er mest teiner, men i de grunne vikene sto det redskaper og der var det på stell. Lengre ute i fjorden var det nokså nedslående. Omtrent alt som sto var ulovlig, blant annet helt nye teiner som hadde blokkert rømningsveiene totalt.

Beslaglagte teiner ombord på «Ludvig».
Detalj av en fluktåpning.

– På jakt etter hummeren?

– Det virker sånt. Teinene sto på grunt vann, i nærheten av steinrøyser, var uten fluktåpning, og hadde skikkelig surt, råttent agn, slik som hummeren ofte tiltrekkes av, svarer Gabrielsen.

Det er få uker siden forrige aksjon da 65 teiner ble beslaglagt.

Politiadvokat Lars Fredrik Bråten i Nordsjø-Miljøseksjonen til Sør-Vest politidistrikt understreker at fiskeredskap skal være merket med både navn og adresse (forskrift om utøvelse av fiske § 73).

– Flere teiner hadde i tillegg for liten eller manglende fluktåpning- den skal som hovedregel være 8 cm under krabbefiske (forskrift om utøvelse av fikse § 33a). 6 cm åpning er ment for hummerfisket, og det starter først senere. Det er viktig å få frem at teinene ofte selges med to plater over fluktåpningene - der den ytterste er 6 cm (hummer) mens det innenfor er en med 8 cm åpning. For at teinen skal være lovlig for fiske etter krabbe nå i sommer må den ytterste platen fjernes slik at 8 cm åpningen kan nyttes. Det ble også beslaglagt ulovlig flytegarn. Merk reglene knyttet til dette, jamfør forskrift om nedsenkning av garn i Rogaland § 6, påpeker Bråten, som anbefaler Fiskeridirektoratets app som kalles «Fritidsfiske».

Noe av fangsten etter mandagens aksjon
Les også

«Ved å dumpe gruveavfall i havet ødelegger man livsgrunnlaget flere tiår fram i tid»

Publisert:
 1. Jøsenfjorden
 2. Statens naturoppsyn
 3. Ryfylke
 4. Ombo
 5. Kystvakten

Mest lest akkurat nå

 1. Alvorlig ATV-ulykke mellom Ålgård og Kverneland

 2. Dette sier advokater om Inger-Tone sin sak

 3. Kommunestyret bekymret for knapphet på strøm

 4. Trond Giske innlagt på sykehus

 5. Mette må beskytte seg mot vind, og dusjing er som piske­slag: – Smerter styrer livet mitt

 6. Legevikar skal ha vaksinert folk på parkerings­plass og tatt med seg brukte vaksine­glass hjem