Bygger nødhytte ved Kjerag

Preikestolen og Trolltunga har allerede fått nødhytter. Nå er det Kjerag sin tur.

Byggingen er i gang. Når grunnmur og taket er oppe vil nepalske sherpaer kle bygningen med stein. Stordalen i bakgrunnen. Foto: Privat

 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Vi er i gang, sier Per Henriksen i Stavanger turistforening.

Tirsdag ble byggematerialer transportert med helikopter inn i Kjerag-området. Stien til turistmagneten går opp tre bratte stigninger. På det midterste fjellet, 870 meter over havet, bygges den første av to nødhytter i stein, med utsikt inn Stordalen.

Det blir bare laget en liten grunnmur med tak nå, så blir det en pause til det kommer nepalske sherpaer for å kle reisverket med stein.

Les også

Turister gikk seg vill på Kjerag

– Vi bygger først et skall som gjør at hytta blir vindtett. Ellers vil bare vind og snø blåse gjennom. Dette blir innsiden av nødhytta. Dette skallet - og taket - kommer på nå. Så begynner sherpaene 21. august, forteller Per Henriksen.

Fasadetegninger av den nye nødhytta.

Nils Ove Nordland er i gang med grunnmuren på steinhytta. Foto: Privat

Løsteinen som skal brukes, hentes fra et steinbrudd på Rennesøy, fordi det ikke er egnet byggeråstoff i Kjerag-området. De utenlandske steinarbeiderne begynner med å sortere ut stein de vil bruke. Denne skal pakkes i storsekker for å fraktes inn med helikopter. Sorteringen vil ta tid.

– Vi regner med at det tar en uke før de lør en eneste stein. Dette er den letteste delen av jobben. 90 prosent av tiden vil gå med på å sortere og pakke inn og ut materialene, sier Per Henriksen.

Kjerag har i år fått 2,6 millioner kroner i statstilskudd til utbedring av stier, parkeringsplass og frivillig patruljering, mens SR-stiftelsen har bevilget 1 million kroner til to nødhytter.

Materialene ble fraktet inn med helikopter fra Kjerag parkering på Øygardstøl. Foto: Privat

Nødhyttene bygges i stein, slik at de glir godt inn i det barske terrenget. De vil stå åpne hele året, slik at kalde og våte turister har en mulighet til å ta seg inn og få varme, slik at redningsoperasjoner unngås. Eller at redningsmannskaper skal kunne bære skadde turister til et skjul, hvor de kan vente på helikoptertransport.

– Vi fikk jo bekreftet at behovet er der av norske jenter som trosset svært grundig advarsel av p-vakt, bemerker Henriksen.

På sikt har turistforeningen planer om å bygge en betjent turisthytte i nærheten av Kjeragbolten. Dette byggeprosjektet mangler foreløpig finansiering og klarsignal fra myndighetene.

Cirka 16 mannskaper i sving for å bære ned 1 pasient fra Kjerag. Det er tre meget bratte stigninger på turen, hvor det montert kjettinger fordi det er så ulendt. Nødhytta vil bety at en del pasienter kan vente der på helikoptertransport i stedet.

Nødhytta bygges på det midterste fjellet langs stien til Kjerag. Foto: Privat

Publisert:
 1. Trolltunga
 2. Kjerag
 3. Preikestolen
 4. Rennesøy

Mest lest akkurat nå

 1. Bergelandstunnelen er åpen igjen etter trafikkuhell

 2. Lokalpolitikere i krass debatt om 22. juli-oppgjøret: – Kommunister som vil ta fra oss alt av frihet og trygghet

 3. Sandnes Ulf har fått gigantbud på spiller - takket nei

 4. Regjeringen med nye lettelser i innreisereglene

 5. Reagerer på dårlig smittevern i Hellas: - Ingen bruker munnbind

 6. – Ryfast er eit ferjeavløysingsprosjekt som kostar trafikantane dyrt