Bjerkreim: Politiet har avsluttet for kvelden, gjenopptar søk onsdag

Den antatt omkomne danske laksefiskeren fisket langs et rolig strekk ved Kleivane i Bjerkreimselva. Politiet innstilte søk i elva ved 21-tiden tirsdag. Aktiviteten gjenopptas onsdag klokken 10.

Det ble søkt langt inne på land etter den savnede mannen.
 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Tirsdag var det lett å merke at noe hadde skjedd i Bjerkreimselva. Forsatt var det fiskere på plass, men en del valgte å holde seg borte. Aftenbladet snakket med flere av dem langs veiene i området. De var preget av det som hadde skjedd. Noen valgte å bli i hytta og fulgte leteaksjonen fra hyttevinduet. En fisker fortalte at han har pakket sammen og skulle reise hjem tirsdag ettermiddag. Det er ikke kjekt å fiske i ei elv mens det pågår en leteaksjon, forklarte han.

Politi

Leif Seglem er innsatsleder fra politiet i Dalane. Han har etablert base på gårdstunet der den danske fiskeren leide plass.

– Vi har jo litt erfaring fra ulykken for to år siden og lærte mye av den. Da var elva uhorvelig stri, likevel ble den savnede funnet ikke så veldig langt fra der han hadde fisket. Nå er ikke elva spesielt stri og det er en kulp her som fører vannet tilbake igjen. Vår teori er derfor foreløpig at den savnede ikke kan ha blitt ført så veldig langt av gårde med vannmassene, sier Seglem.

Heidi K. Havsø fra Røde Kors studerer elva og forteller at det letes langs begge elvebredder.

Mannen ble meldt savnet rundt klokka 18.00 mandag. Letemannskapene søkte mandag kveld til sikten ble for dårlig. Tidlig tirsdag morgen var de på plass igjen. Det er rundt 30 personer i sving fra Folkehjelpen, Røde Kors, Roverne og Norske Redningshunder i tillegg til politi og brannvesen.

Det skal være en sikker observasjon av mannen fra mandag formiddag.

Dansk mann

Det er en dansk mann i slutten av sekstiårene som er savnet. Familien i Danmark er varslet. Han var sammen med en gruppe på seks danske fiskere som hadde flere tidligere turer bak seg til Bjerkreimselva.

– Gruppen er preget av det som har skjedd, men det går etter forholdene greit med dem, sier Seglem.

Den savnede skal ha likt best å fiske i et rolig strekk av elva, ikke langt fra gården og basen sin.

– Vi fant fiskestanga på land.

Etter det politiet erfarer var mannen likevel iført vadebukse.- Hva som kan ha skjedd, blir bare spekulasjoner, sier Leif Seglem.

Erfaring

14. juni 2015 ble en laksefisker fra Bryne funnet av venner i en kulp nedenfor Fotlandsfossen. Han hadde da vært savnet i rundt 10 dager. Store letemannskaper søkte i et stort område og helt ned til munningen av elva. Etter at leteaksjonen ble avsluttet, fortsatte venner søket. Erfaringen fra den gang tilsier at man først og fremst må lete grundig i nærheten av der fiskeren skal ha oppholdt seg. Elva er full av bakevjer og rolige partier og det er lett å henge seg fast i greiner og steiner.

Området, der leteaksjonen konsentrerer søkene, kalles Vinningland/Kleivane og ligger mellom Laksheim og Tengesdal. I tillegg til søk i elva, letes det på land. Også bekker i nærheten blir sjekket.

Politiet avsluttet tirsdag ettermiddag søket langs land på begge sider av elva. Søk i elva fortsetter utover kvelde, opplyser innsatsleder Seglem overfor Aftenbladet.

Publisert:
 1. Ulykker
 2. Bryne

Mest lest akkurat nå

 1. Denne hekken kan koste 1000 kroner dagen

 2. Da demensen tok ordene fra Atle, sluttet mange å snakke til ham. – Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss

 3. Navn på omkommet frigitt etter båtulykke

 4. – Har ikke lyst til å miste noen jeg er glad i

 5. Dette er ofrene etter angrepene på Kongsberg

 6. Oilers-sjefen hyller matchvinneren: – Veldig kjekt at det lykkes for ham