Marta Aurenes, kjendis i nitti

Marta Aurenes er luta lei av å la seg intervjue. Marta ble kjendis da hun i en alder av 90 år ble ansatt som dørvakt.

Publisert: Publisert:
  • Tor Obrestad
iconDenne artikkelen er over 19 år gammel

Navn: Marta Taarland Aurenes Alder: 91 år 18. september Sivil status: Enslig Yrke: Påtroppende dørvakt Anledning: Kurs i jiu-jitsu

— Jeg holdt på å si Nei takk, je e luta lei alle disse intervjuene.

— Men vi har Odd Noregers velsignelse.

Da så, men je vet ikke hva jeg skal si, je har sagt alt allerede. Og lar je munnen løpe, vet vi ikke hvor det ender.

Snakket har hun. Til middagsavisene, NRK, ikke minst til Rogalands Avis, BBC, canadisk radio, hun var ukens navn i Times, har vært i Der Spiegel, i nyhetene i Hongkong, Japan, hun har vært intervjuet på engelsk for at Jay Leno skal finne ut om hun er brukandes i «The Tonight Show» i Los Angeles; man vet snart ikke hvor hun ikke har vært, det må være i Aftenbladet. Men nå er vi her, i audiens på Skjenkestuen, i damens residens.

Det ringte en fra New York klokken kvart på syv om morgenen. Da var je virkelig sur. Je gir ikke noe intervju på engelsk klokken kvart på syv om morgenen, sa je. Han unnskyldte seg veldig.

Det begynte med at Stavangers noe firkantede byråkrati forlangte at alle utesteder skulle ha en dørvakt. Men vi trenger ikke noen dørvakt, sa man på Skjenkestuen, her er ikke noe problem og en dørvakt vil bare være til sjenanse og medføre unødvendige utgifter. Hjelper ikke sa Byråkratiet, dere må ha dørvakt. OK, svarte Skjenkestuen, da engasjerer vi blant andre Marta Aurenes til å være dørvakt hos oss. PANG! Slik skapes en verdensnyhet.

Marta Taarland Aurenes begynte å gå på Skjenkestuen for åtte år siden; hun ble med sønnen, Ola, for å høre på jazz og ta et glass rødvin. Hun likte det, elsket jazz! Og hun traff mennesker! Hun fortsatte å møte opp på tirsdagene, når jazzmusikerne med Oscar Svendsen i spissen boltrer seg. Nå sitter hun her, i rampelyset.

Jo, takk, ett glass rødvin, og en kopp kaffe. Tar je mer enn et glass, blir je rolsete i hode.

Det e en fantastisk opplevelse, je e med på alt. «Jeg skal ikke spørre om alder», sa en av dem som intervjuet meg, selvfølgelig må du spør om alder, sa je, det e jo hele poenget!

Alle je treffer syns det er så morsomt, stå på, Marta! sier de. Je får telefoner, postkort, treffer en masse nye mennesker, je lige å snakke med mennesker, har alltid gjort det. Je har venner i alle aldre og i alle samfunnsklasser. Så herlig å ha noe å le av, sier de, gamle naboer ringer fra Bergen.

Det går aldeles rundt for meg. Til å begynne med syns je det var forferdelig, hva ville folk si, den gamle jålå, je har jo aldri stukket meg frem. I vår familie var det bror min som kunne noe, han var preseterist og tok magistergrad i kjemi, je gikk hjemme og gjorde ingenting

Fru statsarkivar Aurenes nettopp, je tror ikke at mannen min hadde vært særlig begeistret for dette Men je har fått deler av min ungdom tilbake.

Når døde han? Det må ha vært en bortimot førti år siden

Han døydde i 1970, tilføyer Ola ved nabobordet.

Ja, hva sier sønnen din til dette at mutter kommer fram på denne måten?

Han syns det er aldeles herlig, han unne meg det av hele sitt hjerte.

Men dørvakt, hva vil du gjøre om en av gjestene har tatt et glass for mye?

Je ville stryke ham over kinnet og si, gå nå hjem og sov, vennen min. Det er mykere forhold på Skjenkestuen, skjønner du, det er et koselig sted. Ikke forstår je hvorfor je skal gå på kurs og lære jiu-jitsu, her er det ikke bruk for det, men det kan komme godt med ute på gaten. Loven sier at en dørvakt ikke kan være under 18 år, men det fins ikke noen grense oppover. Je har en del erfaring i å snakke med mennesker, je har reist masse i Europa etter at mannen min døde, vi to reiste stort sett bare i Norge.

Men nå må du snakke engelsk? Det e en del år siden, je har glemt en del engelske ord, enda je leser engelske bøker, har ikke snakket det på mange år, men je har også glemt en del norske ord, det e alderen, vet du.

Bestefaren kom fra Tårland i Nærbø og var vaktmester på Petri skole, en gang under krigen da far reiste til jærs for å hamstre, kom han til Tårland. Det sto en eldgammel kone og rørte i grautgryta da han kom inn. Hun snudde seg og sa – «Eg ser du er av ættå». Marta Taarland voks opp på Våland, giftet seg, flyttet til Jens Zetlitz gate, og siden til Prestveien på Tasta.

Og greier deg sjøl? Hvem ellers skulle greie meg? Je elske å lage mat og holde huset i orden. Da je brakk armen, hjalp Ola meg med å støvsuge. Je elske å ha gjester, men alle venninnene mine er døde eller senile, så det kommer bare unge mennesker på besøk.

Er du spent på om du får reise til Amerika?

Selvfølgelig, men det spurte du om for en time siden.

— Et glass rødvin til?

— Nei, takk!

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Marte (20) sa opp jobben og flyttet hjem for å pleie sin alvorlig syke pappa. Det fraråder Stavanger kommune

  2. Hadia Tajik øydelegg for seg sjølv med dette bokomslaget

  3. Lervigs nye utestad tar natte­søvnen frå naboar: – Vil sjå på skjenke­reglane

  4. Fire blind­passasjerer levde bak roret på norsk olje­tanker i ti dager

  5. Jeg må dessverre stad­feste at det selv­opp­nevnte kvinne­politiet lever i beste velgående

  6. To covid 19-smittede tok tog fra Sandnes til Egersund fredag