Egersunderne begynner å forstå parkeringsordningen

Helt siden Egersund fikk sin første bil i 1914 har folk parkert gratis. Nå har byen hatt avgiftsparkering i et par uker. Hvordan har det gått?

Publisert: Publisert:

Trafikkbetjent Ole Stavnheim forklarer Bjørg Pedersen hvordan hun kan betale med appen. Foto: Arnt Olav Klippenberg

 • Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Ole Stavnheim er trafikkbetjent. Med sitt karakteristiske, tilbakelente ganglag rusler han rundt i byen. Han har gått mye i gatene. Det har alltid vært hunder som krevde sitt. Nå er det ikke hunder han passer på, men bilister. Stavnheim har alltid hatt stålkontroll på hundene sine. Han kan gå gjennom byen uten å ha dem i bånd. Egersunderne er neppe like lette å dressere.

– Jeg har så langt kun møtt to som var skikkelig sure. Den ene var fra Moi og den andre var fra Haua, sier han med et stort smil.

– Det går veldig bra. Mange spør, men jeg har inntrykk av at folk flest setter pris på nyordningen.

LES OGSÅ: Egersund har fått sine første trafikkbetjenter

Beslagla plasser

Egersund var lenge kjent som en av de siste byene i landet uten avgiftsparkering. Det gjorde byen populær for bilister. Litt for populær. Det ble til at de som jobber i sentrum beslagla parkeringsplassene på morgenkvisten og ble stående til arbeidsdagen var slutt. Politiet ga tidlig beskjed om at de ikke ville fungere som parkeringsvakter for kommunen. Dermed var det ingen vei utenom et parkeringsselskap. Det er Arne Stapnes som leder selskapet.

– Mitt inntrykk etter et par uker, er at det går over all forventning. Så langt har vi ikke vært opptatt av å gi sanksjoner. Vi har heller veiledet, sier han.

Det som har overrasket mest, er alle de ledige parkeringsplassene. Det er tydelig at mange velger å la bilen stå hjemme.

– Jeg var veldig spent på om vi hadde nok plasser til langtidsparkering. Det har vi og enkelte steder har vi mange slike plasser.

Det er bruken av kort i automatene som er årsaken til at det blir kø. Kontant eller app, er rådet fra parkeringsselskapet. Foto: Arnt Olav Klippenberg

Han forteller at selskapet som styrer Easypark-appen er forundret. De har aldri opplevd større interesse og bruk av appen på et nytt sted, enn dette.

– Jeg har jo merket at informasjon er veldig vanskelig. Nå har 18 000 mennesker sett videoen vår, men når den ikke helt inn. Folk tror på det den siste taleren har sagt. Mitt råd er å lese på skiltene på automatene. Der står alt folk trenger å vite.

Poenget

– Har dere hatt tekniske problemer i oppstarten?

– Egentlig ikke. Vi har hatt et problem med visakort for folk som ønsker å betale for fire uker, men det blir nå rettet. Alt i alt så går dette veldig bra. Det er hyggelig å høre at folk setter pris på at det nå er lett å finne ledige parkeringsplasser i sentrum. Det var jo poenget med nyordningen, sier Arne Stapnes.

Arne Stapnes skanner bilskilt. Foto: Arnt Olav Klippenberg

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Nattklubbene i Stavanger får åpne klokken 20

 2. Mann koronasmittet i Sola

 3. Sjekk alle tiltakene: Innfører forbud mot skjenking av alkohol etter midnatt

 4. Nytt smittetilfelle i Sandnes

 5. Koronaens klasseskiller

 6. – Jeg er 43 år og lurer ennå på hvorfor jeg ble forlatt

 1. Politiet
 2. Egersund
 3. Apper
 4. Demens
 5. Bil