Kripos: Fetterens tilståelse bør ikke legge føringer for etterforskningen

Det ble rettet kraftig kritikk mot avhørsmetoden som ble brukt av fetteren i Birgitte Tengs-saken på politiets pressekonferanse om gjenopptakelsen av drapsetterforskningen i Haugesund onsdag.

 • Stavanger Aftenblad
 • NTB
 • Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Politiadvokat Tone Aase i den nyopprettede cold case-gruppa sa at tilståelsen fetteren kom med, ikke må legge føringer for den nye etterforskningen. Hun gikk gjennom avhøret i detalj og pekte på en rekke svakheter ved måten det ble gjennomført på.

– Det er blitt stilt spørsmål ved om tilståelsen kunne være falsk og rettet kritikk mot avhørene og mengden av dem, sa hun.

Gruppa mener det er tre hovedutfordringer med tilståelsen. Ett av dem er at fetteren fikk både innsyn og tilgang til saksopplysninger slik at han kunne avgi en full tilståelse enten han var skyldig eller ei.

Les også

Dette er Birgitte-saken

Politimester Hans Vik (t.h) og Espen Erdal, leder for Cold Case-enheten i Kripos, informerte onsdag formiddag pressen om den videre etterforskningen i Birgitte-saken.

Videre påpeker de at det er umulig å vite hvordan opplysningene kom fram i avhør fordi de ble nedtegnet etterpå basert på notater som avhører gjorde.

Det tredje punktet gjelder fremgangsmåten i avhørene. De viser til at fetteren etter å ha nektet lenge, ble bedt om å gi en hypotetisk beskrivelse av hvordan drapet kan ha skjedd.

– Etterpå sa politiet at det var han som var gjerningspersonen i historien. Fetteren gjettet på de ulike alternativene og derigjennom fant han det hendelsesforløpet politiet mente var riktig, sa Aase og la til at også Høyesterett har kritisert avhørsmetoden.

Aftenbladet sendte direkte fra pressekonferansen i Haugesund. Øverst i saken kan du se pressekonferansen om igjen. Nederst i saken kan du se vår direkterapportering i tekstform.

 • LES OGSÅ: Kripos anbefaler ny etterforskning i Birgitte-saken
Publisert:
 1. Sør-Vest politidistrikt
 2. Birgitte-saken
 3. Krim
 4. Kripos

Mest lest akkurat nå

 1. Nå stenger de Gamlingen igjen: – Veldig kjedelig

 2. Alle fikk korona­penger. Alle gikk med over­skudd. Bare én betalte tilbake

 3. Politiet tror motor­sykkelen kjørte i bilen bak­fra

 4. Ekeland får åtter på børsen: - Tillit fra Berntsen betyr alt

 5. Bilfører nektet å stoppe i Stavanger sentrum, på­grepet til fots på Våland

 6. Hun blir ny sjef i Kolumbus