Kvakksalver truer Aftenblad-spaltist med søksmål

Kvakksalverdømte Robert O. Young (60) måtte avlyse tre av fire foredrag i Norge sist uke. Han mener lege Pernille Nylehn (48) sprer falske opplysninger om ham.

Publisert: Publisert:

Her varsler kvakksalverdømte Robert O. Young (60) om at han vurderer søksmål mot lege Pernille Nylehn (48) i Haugesund. Foto: Fra Pernille Nylehns Facebook-side.

  • Toralf Sandø
    Økonomijournalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Faksimile fra Stavanger Aftenblad i mai 2010 om virksomheten til den kvakksalverdømte amerikaneren Robert O. Young (60). Foto: STAVANGER AFTENBLAD

Faksimile av dokumentene fra 4. District Court i Provo, Utah. Protokollen viser gangen i saken mot Robert O. Young (60) i Utah i 1996. Etter prøvetiden på halvannet år ble saken protokollert som avvist. Young hadde da ikke gjort seg skyldig i nye lovbrudd. Foto: Ukjent

Det er på Facebook-siden til tidligere Klepp-lege Pernille Nylehn at den amerikanske alternativmedisineren Young truer med søksmål. Nylehn, som nå bosatt i Haugesund, er fast skribent i Aftenbladets helgemagasin Pluss.

— Pernille, du tar fullstendig feil om mine meritter. Jeg har aldri blitt straffeforfulgt for noe. Jeg ble urettmessig arrestert, skriver Young på Facebook.

(Aftenbladets oversettelse. For opprinnelig tekts på engelsk, se faksimile i bildegalleriet)

Pasient døde

Les også

Satset livet på pH-kuren og tapte

Han refererer blant annet til en tidligere pasient av ham, Kim Tinkham fra Texas, som døde av kreft i desember 2010. I 2007 ble Tinkham kjent i hele USA da hun i sto frem på Oprah Winfrey Show og fortalte at hun hadde droppet tradisjonell kreftbehandling til fordel for en basisk diett, slik Young lever av å markedsføre. Hun figurerte lenge i en promoteringsvideo på Youngs hjemmeside, men den ble fjernet etter hennes død.Urtemedisineren Young skriver videre til Nylehn at han vurderer å anlegge sak mot henne:

— Dersom du fortsetter å spre falsk informasjon om meg eller arbeidet mitt, vil jeg iverksette rettslige skritt mot deg i Norge, skriver Young.

- Veldig interessant

Pernille Nylehn tar trusselen med knusende ro.

— Det er ikke første gang dette har skjedd etter at jeg har skrevet kritiske artikler. Det er flere bloggere som får slike trusler, sier Nylehn til Aftenbladet.

— Hvis han virkelig vil anmelde meg, skal det bli veldig interessant å se hva retten mener er en sann beskrivelse av hans virksomhet. Dersom han mener det jeg sier er feil, så kan han komme med dokumentasjon på det motsatte, og det vil jeg gjerne ha, sier Pernille Nylehn.

Les også

Young truer flere kritikere

Aftenbladet sendte fredag forespørsel via Facebook til Young om han kunne utdype de rettslige skrittene han overveier. Vi har lørdag kveld ennå ikke fått svar fra ham.

— Kynisk sleiping

Høyst sannsynlig bygger Youngs trussel mot Nylehn på uttalelser hun kom med til Bergens Tidende på nett torsdag kveld. Da hadde Young måttet avlyse sitt foredrag i Bergen, fordi utleieren ble kjent med hva Young sto for. Utleieren valgte da ikke å gi Young en arena for å spre sitt budskap.

— Young er en kynisk sleiping som selger overprisede urter, sa Nylehn til bt.no torsdag.

Hun omtaler de fleste produktene Young selger som ufarlige, bortsett fra et dråpeprodukt som inneholder lut og et blekemiddel som brukes i papirindustrien.

— Dette er forbudte stoffer, og veldig skummelt å få i seg, fremholdt Nylehn.

Hun mener imidlertid det verste er at Young har bedt flere kreftpasienter om å slutte på cellegift og ordinær behandling, og kun bruke hans produkter i stedet.

"Kreft en væske-sykdom"

Les også

Kvakksalver verver selgere

— Kreft er ikke en sykdom i kroppsvevet. Kreft er en sykdom i kroppens væsker, uttalte Young i Stavanger Forum i april 2010 med Aftenbladet til stede i salen.- Robert O. Young en farlig mann fordi han bruker sin karisma til å få folk til å tro på dette, sa Nylehn i intervjuet med bt.no.

Verden som marked

Robert O. Young reiser verden rundt for å foredra om sin alternative behandling mot alle mulige sykdommer. I Norge skulle han sist uke holde fire foredrag. Stavanger, Sundvollen, Bergen og Tønsberg sto på reisekartet. Både i Bergen og på Sundvollen ble han tatt av plakaten, og etter det Aftenbladet forstår, ble det heller ikke noe av Stavanger-foredraget. I Tønsberg derimot skal han ha gjennomført programmet etter planen.

- Kurerer alt

Ifølge Young kan all sykdom forebygges og behandles ved bruk av en alkalisk diett, samt fysisk aktivitet. Væsker og gasser kan være alkaliske, sure eller nøytrale. Graden av surhet angis på en såkaltpH-skala. Rent vann er verken surt eller alkalisk, og pH-verdi er der satt til 7 på en skala fra 0 til 14. Er pH-verdien høyere enn 7, er det snakk om at væsken eller gassen er alkalisk. Er den under 7, har man med syre å gjøre.

Kroppcellenes naturlige pH-verdi ligger tett oppunder 7,4. Young hevder at kostholdsproduktene han selger, vil gi kroppen den rette pH-verdien, og slik kan all sykdom forebygges eller helbredes. Det er ikke vitenskapelig holdepunkt for påstanden.

Forretningsmann

Young har bygget opp et lite forretningsimperium rundt sine teorier. Han tilbyr utdanning av såkalte mikroskopister. Han tar rundt 60.000 kroner fra hver deltaker på hans

En kvinne (25) fra Sola fikk råd fra Robert O. Young (60) om å kurere mageproblemer med en alkalisk diett bestående av urteblandingen Supergreens og saltløsningen Prime pH. Her er e-postene hun mottok via en lokal mikroskopist

ukeslange kurs i mikroskopi, som ifølge Young vil sette eleven i stand til å fastslå pasientenes helsemessige tilstand. Mikroskopistene blir også rekruttert til å selge produkter via det Utah-baserte selskapet Innerlight, som Young i sin tid etablerte, men som senere ble solgt til nye eiere.

Tjente 1,1 mill i Stavanger

Da Young holdt mikroskopistkurs i Stavanger i april 2010, betalte 16 deltakere 67.000 kroner hver for å delta. Young fikk dermed inn nær 1,1 millioner kroner i løpet av den uken.

Young har gitt ut flere bøker om sine medisinske teorier. Han driver også en helsefarm i California. Her tar han imot pasienter og gjester for rekreasjon. Et døgnopphold koster fra rundt 8500 og opp til vel 14.400 kroner, ifølge Youngs hjemmeside. Et fire ukers opphold vil dermed koste minst 200.000 kroner. Da er kost og losji, meditasjon, mosjon og personlig helserådgivning inkludert.

Kvakksalverdømte Robert O. Young (60) hevder at han kan forebygge og kurere all sykdom ved å gjenopprette kroppens naturlige syrebalanse. Her fra foredrag i Stavanger Forum i april 2010. Foto: Jon Ingemundsen

-Hva er det egentlig som er så spesielt med disse pH-dråpene til Young, ville Klepp-lege Pernille Nylehn (midt i bildet) vite under Alternativmessen på Folken i Stavanger i september 2010. Foto: Lars Idar Waage

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Fire nye koro­nasmit­tede i Stavanger – ett av tilfel­lene har ukjent smitte­kilde

  2. XXL Forus-ansatt har fått korona – kommunen ber kunder følge med på symptomer

  3. Øyvind Haukland er død

  4. Over 30 prosent utvikler ikke symptomer på korona: – De går under radaren

  5. I kjøkken­skapet finnes mel som trolig er over 50 år, kaffe av litt nyere dato og servise med Telever­kets logo på

  6. Pensjo­nister smittet på buss­tur: – Hvor mye skal vi egentlig gi avkall på, og hvor normalt skal vi egentlig leve?

  1. Nytte