Slik blir det nye Maritime Vitensenteret i Tungevågen

Vinneren av arkitektkonkurransen ble presentert på torsdag

Publisert: Publisert:

Innsiden av Vitensenteret vil være romslig og luftig Foto: Jonas Haarr Friestad

  • Ane Undhjem
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Hele 137 bidrag ble sendt inn da Norske Arkitekters Landsforbund lyste ut en konkurranse hvor vinneren skulle få lov til å tegne et nytt Maritimt Vitensenter i Tungvågen på Randaberg.

Bidrag kom fra hele Europa, men et firma var den soleklare vinneren. Røbæk og Møller Arkitekter APS fra Danmark stakk av med seieren, og en pengepremie på 450000 kroner.

— Det er fantastisk å ha vunnet, vi er uendelig glade. Vi syntes dette var en utrolig interessant oppgave å jobbe med. Naturen er spesiell og det å komme hit om morgenen er noe utenom det vanlige, sier Anders Wesley Hansen, partner i Røbæk Møller Arkitekter APS.

Det var fullsatt sal da vinneren av arkitektkonkurransen ble offentliggjort Foto: Jonas Haarr Friestad

Tre andre firmaer ble også premiert med 100000 kroner hver under seremonien som fant sted like ved Tungenes Fyr. Wesley Hansen synes det var flott å kunne se de andre bidragene også.— Det er gøy å se forskjeller og ulike måter andre har tenkt når det kommer til design. I Danmark er det kun vinnerne som vises frem, jeg synes det er flott å vise flere av bidragene, slik som her i dag, sier Wesley Hansen.

Ordfører Bjørn Khars deler ut førstepremien til vinnerteamet. Fra Høyre Anders Wesley Hansen, Nicolai Overgaard, Bente Rørbæk Jørgensen, Irina Maksimovich og Johan Rooijackers Foto: Jonas Haarr Friestad

Feirer med champagne Han forteller at de har jobbet til langt på natt i forkant av konkurransen. Til sammen brukte de rundt to og en halv måned på å få ferdig prosjektet som de gav navnet «Vitenlandskapet».

— Vi arbeidet dag og natt. Det har vært en riktig god prosess. Neste steg blir å ta for seg alle de praktiske tingene, som økonomi og lignende. Det gleder vi oss til, sier Wesley Hansen som forteller at dagen skal feires med et glass champagne.

LES OGSÅ:

Les også

Slik blir fremtidens Randaberg

Les også

Stramt budsjett i Randaberg

Alma Oftedal, Sivilarkitekt og representant fra Norske Arkitekters Landsforbund, satt i juryen, og var med på å velge ut vinneren av konkurransen. I fem uker har hun gått gjennom de 137 bidragene sammen med andre jurymedlemmer, men Oftedal forteller at det ikke var vanskelig å velge ut en vinner.

— Det vi la størst vekt på da vi vurderte de forskjellige bidragene var å finne et prosjekt med sterkt arkitektonisk integritet som passer på dette stedet og som løser funksjonen. Denne juryen har vært en gruppe som har fungert fint sammen. Vi har stort sett vært enige i hverandres vurderinger, sier Oftedal.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slik ser arkitektene for seg bygget om vinteren Foto: Jonas Haarr Friestad

Byggestart i 2018 Bjørn Kahrs, ordfører i Randaberg håper byggestarten til det nye vitensenteret vil bli i 2018. Hvis alt går som planlagt vil senteret kunne åpne allerede i 2019 eller 2020. Det som gjenstår er å finne finansiell støtte for å få prosjektet ordentlig i gang.

— Vi har stipulert at kostnadene kommer til å ligge på mellom 120 millioner og 160 millioner. Det er klart at når arkitektene begynner å justere på prosjektet og endre på ting kan det både bli dyrere, men vi håper å få det billigere, sier Kahrs.

Han forteller at de kommer til å søke etter støtte fra Kystverket, Samferdselsdepartementet, Kulturdepartementet og deres andre samarbeidspartnere. Khars ser ikke for seg store problemer på dette punktet.

Upåklagelig vær

Kahrs synes dagen har vært veldig kjekk, og at prikken over i’en var det flotte været.

— Det som er paradoksalt er at juryen som har sittet her ute for å bestemme hvem som skulle vinne konkurransen, de har hatt storm og regn hver gang, med store bølger. Så kommer dagen hvor dette skal presenteres, og det er knallfint vær, sier han.

Han tror så mange ulike firmaer meldte sin interesse for dette prosjektet fordi det skaper en mulighet til å kunne tegne et signalbygg.

— Det å kunne sette signaturen sin på dette når det står ferdig tror jeg vil være en stor premie i seg selv, sier Kahrs.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Fire nye smittebærere i Sandnes siden torsdag

  2. Leter etter John Olav med full styrke

  3. Folk på byen har allerede endret drikkevaner

  4. Berntsen: – Jeg er enig, det holder ikke med snakk

  5. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

  6. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

  1. Randaberg