Rivaler enige om fredspris

Dagfinn Høybråten (KrF) og Ketil Solvik-Olsen (Frp) er uenige om mye, men den kristne duoen har sammen nominert Maggie Gobran til Nobels fredspris. Nå er «Kairos Moder Theresa» favoritt til å vinne.

Publisert: Publisert:

Dagfinn Høybråten (KrF). Foto: Siv Dolmen

  • Atle Andersen
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Ja, jeg kan godt gå sammen med Frp dersom vi kan stå sammen om gode forslag, sier Dagfinn Høybråten (KrF). Han sa nylig at partiene er ulike som ild og vann. Imidlertid er han enig med Ketil Solvik-Olsen om hvem som bør få årets fredspris. Nå har altså rogalandsrepresentantene Høybråten og Solvik-Olsen sammen med et knippe andre stortingsrepresentanter formulert en nominasjon til Nobelkomiteen og Thorbjørn Jagland. De offentliggjør vinneren i begynnelsen av oktober.

— Den kristne minoriteten i Egypt er utsatt for forfølgelse og går en usikker framtid i møte. Vi synes det ville vært riktig å løfte fram "Kairos Mor Theresa" denne gang, sier Høybråten (KrF) til Aftenbladet.

Kjenner henne personlig

Forslaget er Maggie Gobran, som er blant de 8-10 millioner koptiske kristne i Egypt. I 1987 ga hun opp en karriere som akademiker og dedikerte sitt liv til den kristne minoriteten i hjemlandet. Via organisasjonen "Stephens Cildren" driver Gobran ett av de største hjelpearbeidsprosjektene for fattige mennesker i Midtøsten.

— Hun er en sterk personlighet, men også et beskjedent og stillfarende menneske. Man kan ikke unngå bli berørt av hennes arbeid for de aller svakeste i samfunnet, sier Høybråten, som møtte Gobran personlig da hun var i Oslo og har siden holdt kontakten.

Ketil Solvik-Olsen (Frp). Foto: Siv Dolmen

Solvik-Olsen håper ikke fredsprisen går til en statsleder eller tidligere statsleder denne gang.— Det har vært en del i det siste hvor man har gått litt vidt i begrepet «fredsskapende arbeid». Jeg mener Gobran er en ypperlig kandidat, sier Solvik-Olsen.

Oddsfavoritt

Ifølge Unibet ligger i hvert fall deres forslag godt an. Gobran har nemlig den laveste oddsen av samtlige kandidater hos bookmakerselskapet. For hver krone du setter på Gobran, får du bare 6,5 tilbake. Nærmest ligger den cubanske legen Oscar Elias Biscet Gonzales med 8 i odds.

— Det er interessant at hun nå topper listen. Det har nok en sammenheng med at det er et sterkt fokus på denne regionen på grunn av den arabiske våren, sier Høybråten.

Totalt er det foreslått 231 kandidater til Nobels fredspris.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Kommunen har gjeld til langt opp over ørene: - Uten den lave renta hadde dette vært en økonomisk katastrofe

  2. Stavanger-politiker søker om fritak fra sine politiske verv: – Livet sier «stopp litt nå» til meg

  3. – Trippelen var en kjekk og spennende utfordring

  4. 13 fikk bot på E39

  5. Hytta er 15 minutter hjemmefra: – Veien er kort, men jeg har følelsen av å være langt til fjells

  6. Lærere med hoved­fag klarer ikke løse nye eksamens­oppgaver for mate­matikk i videre­gående: – Vi føler oss maktes­løse

  1. Politikk