- Det e’ servert!

Litt over klokken 12 ble Gladmatfestivalen 2013 offisielt åpnet. Matkulturprisen gikk i år til Frode Selvaag, for sitt engasjement for matfylket Rogaland.

Matkulturprisen 2013 gikk til Frode Selvaag. Han fikk prisen av juryen bestående av Mona Vervik, Anita Løyning og Gaute Birkeli.
  • Syed Ali Shahbaz Akhtar
Publisert: Publisert:
Ballongslippet markerte at nå er festivalen åpnet.
Blant de fremmøtte var ordfører Christine Sagen Helgø og Ingrid Espelid Hovig.
Landbruk-, og matminister, Trygve Slagvold Vedum oppfordret folk til å droppe dietten under Gladmatfestivalen.
Flere av de fremmøtte nyter åpningen av Gladmat. Foran sitter Ingrid Espelid Hovig, bak står ordfører Christine Sagen Helgø med festivalsjef Mona Vervik.
Det var trangt om plassen før åpningen av årets matfestival.
Frode Selvaag takker barnejuryen for pris og blomster.
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Onsdag formiddag ble den 15. Gladmatfestivalen offisielt åpnet fra Hovedscenen på Torget i strålende sommervær.

— Siden 1999 har festivalen vokst fra 40 boder til over 100 utstillere i år. Vi forventer over 200.000 besøkende i år. Gladmat-festivalen handler om gode matopplevelser, sier daglig leder i Gladmat, Mona Vervik, fra scenen.

Matkulturprisen

Ordfører Christine Sagen Helgø fikk æren av å dele ut Matkulturprisen til Frode Selvaag for hans brennende arrangement for yrket og regionen. Sagen Helgø berømmet Selvaag for å fremme Rogaland som matfylke.

— Det er en stor ære å få dele ut matkulturprisen til en person som mer enn noen har bidratt til å fremme mat- og drikkekultur i fylket, sa ordføreren.

Juryen har bestått av Gladmat-sjef Mona Vervik, oldermann for Kokkelauget i Rogaland, Anita Løyning og Bailli Regional ved Chaine des Rotisseurs, Gaute Brekkeli.

Selvaag har blant annet gått i lære hos Arne Brimi, vært innom Gastronomisk Institutt, Craigs Kjøkken og nå driver han Ryfylkekokken.

— Han er en flott prisvinner og en flott ambassadør, sa Gladmatsjef Vervik etter utdelingen.

Stort oppmøte

Vervik gjorde klart at festivalen betyr mye for lokalbefolkningen og matnæringen.

— For matnæringen er dette en god anledning til å komme i direkte kontakt med forbrukerne. Over 70 prosent av Stavangers befolkning tar turen innom festivalen, sier hun foran det store publikummet som hadde møtte opp klokken 12 på en onsdag for å se showet. Sydentemperaturen spilte nok en rolle i denne sammenhengen, og nettopp temperaturen er det hotellkongen Petter Stordalen, gjør et poeng ut av.

— Jeg trodde jeg hadde kommet til Ibiza, ikke Stavanger, sier han. Stordalen opptrer som showmann for anledningen, og presenterer den svenske superkokken, Marcus Samuelsson. Samuelsson og Stordalen skal ha kokkekamp på scenen i dag klokken 17, og varmet opp med å fri til publikum.

— Jeg er faktisk nervøs for dette. Det er Stordalen som er på hjemmebane her i Norge, så jeg sier til publikum at du må heie på meg. Gi svensken litt støtte, sier han. Stordalen og Samuelsson opptrer med strålende humør.

— Jeg skal nok gi deg en overraskelse. Jeg har trent med mora mi, og fått råd fra Ingrid Espelid Hovig, sier Stordalen.

Offisiell åpning

Landbruk-, og matminister, Trygve Slagvold Vedum var den siste taleren på scenen, og fikk æren av å åpne festivalen offisielt.

— Glem midjepartiet, og nyt livet, sier han.

Åpningen ble markert med et stort ballongslipp.

Hyllest til by-måkene

Mens ballongene er i lufta kommer Heine Totland og Gisle Børge Styve på scenen.

— Vi vil benytte anledningen til å hylle måkene i denne byen, sier de, og vi får showets avsluttende musikknummer som er "Hunting high and low", for anledningen under navnet "En hyllest til måsen", med en innlagt måkelyd-solo av Gisle Børge Styve. Når de går av scenen er Gladmat 2013 i gang, og publikum beveger seg nedover mot teltene der dagens delikatesser venter på dem.

Bra åpning

Ordfører Christine Sagen Helgø var veldig fornøyd med åpningen av festivalen.

— Dette kommer til å bli en helt fantastisk festival, hvor kvalitet og lokale varer er i sentrum, sier hun.

Ordføreren er enig i Gladmats beslutning om ikke å la politiske partier ha stand på festivalen.

— Blå vafler og partiprogrammer har ingenting med matfestivalen å gjøre, sier hun.

Hun tror folk er klar for en sommerfestival nå.

— Det har jo ikke vært noen festivaler her tidligere, så nå tror jeg folk er veldig klare for Gladmat, sier hun.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Løpsk traktor knuste kjøkken på Tasta

  2. Nå skal Hellestø-familien bygge resten av Sola Airport Arena

  3. – Kan havarere privatøkonomien og komme i veien for drift av legekontor

  4. 10 kilo­meter tur­sti får nytt grus­dekke

  5. Prinsessen i sitt første statsråd – fikk feministisk bursdagsgave

  6. Førerløs buss skal gå i rute i Stavanger sentrum til våren