Ny rapport hevder mobilbruk gir kreft og svekker sædkvalitet

Alternative forskere publiserer i dag en rapport som hevder mobilstråling kan føre til hjernesvulst og svekket sædkvalitet.

Publisert: Publisert:

Rapporten bør gi grunnlag for å stille kritiske spørsmål ved den såkalte ekspertrapporten fra norske myndifgheter i fjor, mener Thomas Middelthon i Folkets strålevern.

  • Thomas Ergo
    Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Etter et år hvor både norske og internasjonale forskere har frikjent mobiltelefonen fulstendig hva helseskader angår, begynner de alternative forskningsmiljøene 2013 med en advarende rapport.

Bioinitative 2012-rapporten som publiseres i dag er laget av 29 forskere fra hele verden, de fleste kjente og mangeårige kritikere av etablert forskning på feltet og vestlige strålevernsmyndigheter.

Da Bioinitiative-gruppen presenterte sin første gjennomgang av forskning i 2007, fulgte både Europaparlamentet og EU-rådet opp med ulike vedtak. Nå opplyser forskergruppen å ha gjennomgått 1800 nye vitenskapelige studier.

Hovedkonklusjoner:

— Et gjennomgående mønster er økt risiko for hjernesvulst, sier Lennart Hardell ved Universitetet i Örebro i Sverige, en av de 29 forskerne bak rapporten.

Svekket sædkvalitet

Et dusin nye studier setter også mobilstråling i sammenheng med svekket sædkvalitet, ifølge rapporten.

"Selv å ha mobiltelfonen i lommen eller i et beltet kan skade sædens DNA, resultere i misdannelse av sperm eller svekke menns fruktbarhet," hevder forskerne.

Et tredje funn de mener å kunne føre tunge bevis for er at stråling fra blant annet mobiltelefoner (EMF/RFR) kan øke risikoen for autisme og symptomer på autisme.

Trådløse sendere som mobiltelefoner og laptoper som blir brukt av gravide kan også påvirke utviklingen til fosterets hjerne, mener forskergruppen.

"Det foreligger nå mye mer bevis for helserisiko for milliarder av mennesker over hele verden. Dagens situasjon er ikke akseptabel sett i lys av de bevisene for skadeeffekter som foreligger," skriver Bioinitiative-gruppen i en pressemeldingom rapporten, som altså offentliggjøres mandag.

Les rapporten her .

Russlands stråle-sjef

Blant de mer profilerte forskerne i gruppen er professor Yuri Grigoriev, som er leder av Russlands nasjonale komite for beskyttelse av ikke-ioniserende stråling. Også professor Henry Lau ved Universitetet i Washington er blant de internasjonale forskerne som i mange år har leverer rapporter som viser skadevirkninger etablert forskning ikke viser. Lennart Hardell har måtte tåle mye kritikk for sine mangeårige rapporter om hjernesvulst-risiko.

Hardell var medlem av Verdens helseorganisasjons ekspertgruppe som for et par år siden kategioriserte mobilstråling som mulig hjernesvulst-fremkallende for mennesker.

Denne kategoriseringen og andre påstander om helseriko er siden blitt kraftig imøtegått av blant annet den norske ekspertrapporten om mobilstråling som ble publisert i fjor sommer.

I likhet med engelske myndigheters ekspertrapport, også den publisert i fjor, hadde den som konklusjon at den samlede forskningen ikke kan påvise noen helseriskoer ved mobilstråling.

Med andre ord:

Den internasjonale mobilstråledebatten om helsevirkninger går i kjente spor.

Kritiserer norsk rapport

— Bioinitiative-rapporten er trolig den mest omfattende og komplette samlede vurdering av forskning om helseeffekter fra EMF. Etter at den første gang kom ut i 2007 ble det gjort vedtak blant annet i EU-parlamentet og Europarådet, sier Thomas Middelthon, styreleder i interesseorganisasjonen Folkets strålevern.

Stavanger-mannen viser til at denne gruppen nå fraråder bruk av mobiltelefoner for barn og bruk av trådløst i skolene.

— Dette er materiale som bør gi grunnlag for å stille kritiske spørsmål ved den såkalte ”ekspertrapporten” som ble presentert av Folkehelseinstituttet og Statens strålevern i ifjor, og som hevder det er null risiko ved mobilstråling. En slik konklusjon er ikke mulig å hevde, hvis man ser på hva som presenteres i Bioinitative-rapporten, mener Thomas Middelthon.

Les norske myndigheters ekspertrapport fra i fjor her .

Publisert:

Les også

  1. Kan ikke påvise helserisiko fra mobilstråling

  2. - Media og organisasjoner har skapt frykt

  1. Nytte