Ordliste

Vet du hva pharming, hoax eller phishing er? Vi forklarer svindelbegrepene.

Publisert: Publisert:
  • Dag-Henrik Fosse
    Økonomijournalist

Phishing: En angrepsmetode der uvedkommende prøver å lure til seg opplysninger i vinnings øyemed. Ordet spiller på snoking eller fisking etter sensitiv informasjon som passord eller kredittkortnummer.

Eksempler er e-poster der mottakeren blir bedt om å gå inn på en webside og legge inn passord, for eksempel i noe som ligner en nettbank. Internettsiden ser ut til å være troverdig, men er i virkeligheten en falsk side.

Malware: Fellesbegrep for programvare som er laget for å infisere eller skade datamaskiner eller nettverk.

Ormer: Et program som benytter allerede eksisterende kommunikasjonsmetoder for å sende kopier av seg selv til andre datamaskiner. En orm kan sende en kopi av seg selv som et vedlegg i e-post. Dersom mottakeren åpner vedlegget, vil ormen spre seg videre til nye mottakere.

Noen ormer er skreddersydd for å stjele passord eller legge inn en bakdør på maskinen din.

Trojansk hest: Ondsinnet program som utgir seg for å være noe annet enn det faktisk er. Kan være et legalt program eller et spill. Når brukeren prøver å kjøre eller installere dette programmet, vil datamaskinen infiseres med ondsinnet kode som spyware, virus, ormer eller andre destruktive elementer.

Blue Pill: Skadelig programvare som tar kontroll over datamaskinen.

Spyware: Spionprogramvare med skadelig kode som har til hensikt å hente ut informasjon fra datamaskinen.

Hoax: En tekst, ofte sendt via e-post, med falske advarsler for å spre frykt og tvil, eksempelvis ved falske virusadvarsler.

Pharming: Teknikk hvor man sender brukeren til en falsk webside. Målet med "pharming" er å stjele passord, kredittkortnummer og annen sensitiv informasjon

Bakdør: En form for tilgang som omgår sikkerhetsmekanismer og gir tilgang til maskinen. Enkelte programmer har vært kjent for å inneholde bakdører. Bakdører kan også installeres etter at en angriper har tatt kontroll over systemet.

Vandrehistorie: Engelsk: Urban legends. En histore som sendes på e-post for å lure mottakeren på internett. Historien bunner i virkelige hendelser, men har innbakt noen usannsynlige fakta som er vanskelige å bekrefte. I mange tilfeller vil mottakeren av e-posten synes at historien er så utrolig, at han/henne videresender e-posten.

Nigeriabrev: Utbredt svindel på internett, ofte gjennom e-post. Den mest brukte fremgangsmåten er å sende e-post til tilfeldige mottakere og love dem et større pengebeløp. Den eneste haken er at de trenger et mindre pengebeløp som depositum, garanti eller som hjelp før du kan motta det store pengebeløpet.

Blacklisting: Slik kan du hindre at du får e-poster fra tvilsom avsender. Når en bruker setter en avsender på sin blacklist, vil all e-post fra denne avsenderen ende i søppelkassen.

Publisert: