Fortsatt tallkrangel om Rogfast

Roy Steffensen hevder Geir Pollestad fortsetter å trikse med Rogfast-tallene fordi han ikke tar for seg de totale momskostnadene til prosjektet.

Roy Steffensen (Frp)
  • Hein Georg F. Haram
Publisert: Publisert:
Geir Pollestad (Sp)
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Stortingskandidat for Fremskrittspartiet i Rogaland, Roy Steffensen og statssekretær i Samferdselsdepartementet, Geir Pollestad (Sp) er veldig uenige om hvilke tall som stemmer for Rogfast-prosjektet, og om regjeringen faktisk bidrar med noe, eller går i null. Steffensen mener på sin side at staten tar tilbake bidraget til Rogfast i form av avgifter, mens Pollestad mener at staten bidrar med en milliard uavhengig av momsen.

Les mer:

Mener staten holder folk for narr i Rogfast-prosjektet

— Jukser ikke med tallene

Momskostnader

Frp-politikeren har fått med seg Statens vegvesen, og mener at som følger av det nye reglementet om 25 prosent merverdiavgift knyttet til veibygging, vil de totale momskostnadene på Rogfast-prosjektet bli på 2,4 milliarder kroner. Dette tallet fikk Steffensen bekreftet av Vegvesenet tirsdag. Dermed satte Steffensen i gang med å regne på Rogfast-regningen. Han fant ut at dersom momskostnadene stemte, ville statens bidrag til Rogfast være lik null, fordi momsen gjør at pengene faller tilbake til staten. Pollestad opererer derimot med helt andre tall. Da han skulle forsvare regjeringen i denne saken tirsdag, sa han følgende både til NRK, og Aftenbladet senere på kvelden:

— For å kompensere for momsen og bidra med en milliard kroner, la vi inn 2,7 milliarder i prosjektet. 1,7 milliarder for momsøkningen og en milliard for bidraget, sa statssekretæren.

— Det har hele tiden vært slik at staten skal støtte Rogfast med en milliard. Vi forenklet momssystemet og da ble det 1,7 milliarder dyrere på grunn av omleggingen, fortsatte Pollestad.

Pollestad viser til side 282 i Nasjonal transportplan som sier atstatens bidrag er på 2,7 milliarder kroner.

-Tar man 12,2 milliarder i totalkostnad og trekker frabompengeandelen på 9,5 milliarder kroner i bompenger så blir differansen 2,7milliarder. 2,45 milliarder i planperioden og 250 millioner etter 2023, sierPollestad.

Geir Pollestad reagerer på Frps og Steffensens opptreden i denne saken, og mener at regnestykket deres er feil, samtidig bekrefter han at milliarden staten bidrar med kommer tilbake til staten.

- Provosert og forbannet

— Regnestykket til Steffensen er helt feil, så blir jeg provosert og forbanna når noen påstår at vi prøver å lure folk. Milliarden kommer tilbake i form av moms, men dersom den ikke hadde kommet tilbake via moms så vil den komme tilbake via skatt. Samtidig gjør ikke momsen at milliarden til Rogfast forsvinner, og dersom man tenker slik som Steffensen ville all statlig støtte være null verdt. Steffensen er helt på sidelinjen. Frp har ambisjoner om å komme i regjering og da står Rogfast i fare, avslutter han.

— Rogfast blir bygget uansett hvilken regjering, enten det er en fortsatt rød-grønn eller en borgerlig. Alle er enig om at Rogfast skal på plass. Det som skiller Frp fra de andre partiene er hvordan vi vil finansiere Rogfast. Blir Frp store nok vil vi kunne få gjennomslag i regjering for at den blir fullfinansiert av staten, svarer Steffensen.

Ikke overbevist

Steffensen mener at Pollestad og regjeringen trikser med tallene nok en gang, og er følgelig fremdeles ikke overbevist. Han mener at Pollestad manøvrerer unna når han henviser til at momsøkningen for Rogfast som følger av det nye momsreglementet er 1,7 milliarder kroner. Steffensen står fast på at dersom man ikke tar med de 700 millionene i moms før momsøkningen, så stemmer ikke regnestykket.

— Dermed er statens nettobidrag cirka kr 0 eller cirka 300 millioner kroner, avhengig av om det er 2,45 milliarder eller 2,7 milliarder som er korrekt tall. Fortsatt langt i fra milliarden han snakket om i mars, og som han fortsatt snakker om etter at talltriksingen er avslørt, sier Steffensen.

Publisert:
  1. Politikk

Mest lest akkurat nå

  1. De ønsket seg en datter som kunne overta butikken og arve formuen. Slik ble det ikke

  2. 16-åring kjørte bil med promille

  3. Nordlyset danset på høsthimmelen

  4. Til Oslos forsvar: Je suis Oslo!

  5. 15 nye smittetilfeller på Nord-Jæren

  6. Begynte som geni, endte som talent – og døde overarbeidet i en alder av 38