Dette bør du gjøre i Valencia

Byen er mer enn paella og appelsiner. Spanias tredje største by har mye å friste med.

  • Finn E. Våga
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Du trenger ikke gå etter lyden for å kunne bli invitert til fest i Valencia, du må bare vandre dit luktesansen fører deg.

SE BILDEGALLERI: Byen brenner! Europas største gatefest!

Innbyggerne benytter hver eneste anledning de har til å komme sammen til fest, enten det er bryllup, fiesta eller en gammel bestemor som skal hedres.

Nam-nam

Da settes store panner over bål. Og oppi kastes ris, kylling, kanin, fisk og rosmarin. Så får godsakene stå og putre til den deilige duften brer seg over nabolaget.

Du vandrer ikke sulten gjennom gatene, for innbyggerne er utrolig gjestfrie og porsjonene store.Paella er ikke retten for gjerrige kokker. Ikke en eneste spansk kokebok har oppskrift på nasjonalretten for mindre enn 10 personer.

De store pannene, som selges for rundt 300 euro, kan mette 200 mennesker.

LES OGSÅ: Test av hoteller i Valencia

Og husk: Blir du tilbudt en tallerken paella og et glass vin av vilt fremmede på gaten, er det bare å smile takknemlig og bli med på festen.

Historisk fokus

For å se spor etter 500 år med arabisk herredømme i Valencia, må du besøke restaurant Arrop i hjertet av gamlebyen. Du går ned trappen, mange meter under gatenivå, for å se restene av de gamle bymurene midt i det moderne lokalet. Du vil også se rester av et vanntårn fra 1200-tallet.

SE VIDEO: Las Fallas — festen som overgår det meste!

Restauranten har ikke plass til mer enn 40 gjester, så du bør reservere bord dersom du vil teste ut menyen.

Kokken Ricard Camarena bruker lokale råvarer, og er grytidlig på markedet for å plukke sjømat til dagens retter.

LES OGSÅ: Alt du trenger vite om flybagasje

— Vi ante ikke at de gamle murene var her før vi hadde gravd to-tre meter ned i jorden. Da var jo valget enkelt: Skulle vi ha en restaurant her, måtte murene få stå. Og det er jeg glad for, sier eier Santiago Mañez.

Stjernehimmel

Akvariet er Europas største. Vitenskapsmuseet er 220 meter langt, 54 meter høyt og fylt av fascinerende interaktiviteter. I planetariets mørke ser du stjernehimmelen klar og nær. Kunstpalasset lokker med opera, ballett og konserter i verdensklasse.

Da den berømte spanske arkitekten Santiago Calatrava fikk 350.000 kvadratmeter i det tørrlagte elveløpet til å boltre seg på, lot han fantasi og dristighet forme en arkitektonisk drøm. I dag er kunstens og vitenskapens by Valencias mest populære turistattraksjon, som begeistrer store og små.Her flyter kultur, vitenskap og natur sammen til en fascinerende opplevelse, som garantert vil gi nye kunnskaper.

Barna elsker stedet, for her er det lov å ta på alt så mye du vil.

Calatrava skaper byggverk som utfordrer vår fantasi: Kanskje ett av dem kan minne om skjelettet til en hval?

Museum

I sidegaten Calle Poeta Querol ligger det fantastiske palasset Marqués de dos Aguas, som huser det nasjonale keramikkmuseet. Stopp opp på gaten for å beundre de vakre kunstverkene som pryder inngangspartiet, blant annet jomfru Maria og Jesus og de to muskuløse Herkules på hver side av døren. De er alle meislet ut av den lokale skulptøren Hipólito Rovira, før han ble gal og senere tok livet sitt.

Mange butikker selger også gammel og ny keramikk. Motivene spenner fra mennesker, dyr og mytologiske udyr til blomster, Jesus og kvinner som bærer vann.

LES OGSÅ: Rett gjennom sikkerhetssjekken uten ombordstigningskort

Gå gjerne innom flere butikker før du åpner lommeboken: Utvalget er stort, og prisene varierer kraftig.

Vifter til kyssing

De brukes ikke bare til å holde varmen borte, men også til å fortelle at du vil bli kysset. Viften har sitt eget språk: Legger du håndtaket på leppene, ber du om å bli kysset. Plasserer du en svart vifte over hjertet og ser bort på en mann, vet han straks hva du sier: Jeg elsker deg, og jeg lider.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Viftene er blitt stadig mer populære i Spania. Trolig ble de for første gang tatt i bruk i Valencia tidlig på 1400-tallet. Nå selges de i alle størrelser, farger og priser. De håndmalte er dyrest. Regn med å betale fra 300 euro og oppover. De sjeldneste koster rundt 100.000 kroner, og ble båret av adelsdamer på 1800-tallet.De mest eksklusive blir gitt som gave til bruden eller til jul. Menn bruker også vifter, men aldri med figurer på. Deres skal være enten hvite eller svarte.

De dyreste har ofte håndmalte motiver. Noen er laget av silke som er spent mellom fjær fra fasan.

Domstolen som attrakasjon

Hver torsdag klokken 12 setter åtte svartkledde menn seg på stoler ved kirkedøren på Plaza de la Virgen. El Tribunal de las Aguas ble etablert av kalifen av Córdoba i 960. Mennenes oppgave er å avgjøre tvister om fordeling av elvenes ressurser.

Mennene er plukket til dette ærefulle verv fordi de skal være spesielt rettskafne. En sjelden gang gir de bøter, som fremdeles deles ut i valuta fra middelalderen.

Vær tidlig ute dersom du vil se og høre domstolen godt, for dette er en av de mest populære attraksjonene i byen.

Og tro for all del ikke at dette er skuespill for å forlyste turister: Dommene er rettskraftige.

Publisert: