Fylkesmannen skal granske Kampen-saken

Formannskapet i Stavanger vedtok torsdag med stort flertall å be Fylkesmannen i Rogaland om å opprette tilsyn i den såkalte Kampen-saken.

Fredag 13. august 2010 ble Jonny André Risvik (28) funnet død.

  • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Stavanger Aftenblad har tatt opp saken om Jonny André Risviks siste dager i en serie i høst. I Aftenbladets dekning har det blant annet blitt stilt spørsmål ved hvorfor Stavanger kommune ikke gjennomførte en gransking av kommunens rolle etter drapet.

Rett instans

I formannskapet understreket Kåre Reiten (H) at Stavanger kommune sikkert har noe å lære av saken.

— Saken fikk et tragisk utfall. En person døde. De involverte fikk strenge dommer, uten at det i dommene ble rettet kritikk mot Stavanger kommune. Stavanger Aftenblad har lagt ned betydelig arbeid i å se på Stavanger kommunes rolle i saken. Vi ønsker at fylkesmannen skal åpne tilsyn med denne saken. Jeg kan vanskelig se at noen er mer kompetente til det enn fylkeslegen og fylkesmannen. Men vi må også se på om det er behov for ytterligere gransking når fylkesmannen har gjort sin undersøkelse. sa Reiten.

Unnskyld?

— Vi har sikkert noe å lære av saken, men det er ikke sikkert vi har gjort noe feil. Vi akter ikke å oppfylle medias jakt på syndebukker. Når det gjelder om vi skal gi en unnskyldning, er det for tidlig å svare på det. Har vi gjort noe galt, kan det også være på sin plass med en unnskyldning, sa Reiten.

Fremskrittspartiet ville gå lenger enn de øvrige partiene, og opprette en egen undersøkelseskommisjon for å finne ut hvorfor ting gikk så forferdelig galt på Kampen.

Sissel Stenberg (Frp) var ikke enig i at tiltakene Stavanger kommune har satt i verk, kommer som en følge av Kampen-saken.

Tilliten brutt

— I gjennomgangen vises det til at det skal utarbeides en helhetlig plan for denne gruppen. Det er ikke noen følge av Kampensaken, men en følge av et forslag undertegnede kom med, sa Stenberg.

— Det aller mest alvorlige er at en rekke pårørende har tatt kontakt og fortalt at tilliten til kommunens tilbud til denne gruppen mennesker er brutt. De er redde for sine barn og ungdommer og voksne. Det er ikke godt nok å be om tilsyn fra fylkesmannen. Fylkesmannen har stort sett vært passiv i denne saken helt siden 2010, sa Stenberg.

— Det er ikke slik at vi skal ha noen å klistre oppetter veggen som syndebukk. Vi ønsker fokus på læringseffekten. Hva kunne vært forebygd? Og på lovanvendelser. Det kan godt være at det mangler noe i lovverket, som gjør at kommunens ansatte kommer opp i situasjoner som er vanskelige å håndtere. Et annet stikkord er samfunnssikkerhet. Skal vi ta det politiske ansvaret for dette, nedsetter vi en ekstern undersøkelseskommisjon, sa Stenberg.

Ny runde?

Arnt-Heikki Steinbakk (Ap) gjorde det klart at partiet hans stemte med flertallet.

— Det er kompetente folk hos fylkesmannen, selv om de kanskje burde ha grepet inn før. Det er fullt mulig å gå videre senere, hvis det skulle være behov for det. Vi bør også se på hva andre storbyer gjør. De har akkurat de samme utfordringer som oss, sa Steinbakk.

Publisert:
  1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

  1. Mandag åpnes Vågen for trafikk igjen: – Det er en katastrofe for bransjen og sentrum

  2. Rekordmange sendes ut av landet: – Trodde jeg kom inn uten problemer

  3. – Det er uverdig for norsk politisk debatt at Frp skal måtte ta avstand frå nazistar

  4. Dette skjer i OL mandag 2. august

  5. Unge konservative i kirken føler seg i mindretall – nå lager de sitt eget nettverk

  6. Derfor bør du tenke deg om to ganger før du hopper i sjøen like etter at det har regnet