Verneprisen i boks for Hermetikken

Årets vernepris i Stavanger kommune går ikke overraskende til Base Property for deres forbilledlige oppussing av Hermetikklaboratoriet fra 1931.

Hermetikklaboratoriet slik det ligger i Niels Juels gate i dag.
 • Stein Halvor Jupskås
  Stein Halvor Jupskås
  Journalist
Publisert: Publisert:
Sentrale personer fotografert i forbindelse med åpningen av «nybygget» i fjor. Prosjektleder Odd-Are Njå i Base Property, til venstre, sammen med Per Christian Omvik og Hans Jørgen Moe fra Brandsberg Dahl Arkitekter.
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Laboratoriet ble reist av hermetikknæringen selv, som en bransjeforskningsinstitusjon som skulle utvikle bedre produkter fra hermetikkindustrien. Huset ble tegnet av Sigurd Lunde og innviet i 1931, og er en markant bygning både i bybildet og i byens næringshistorie.

– Det dere har gjort her viser at kulturminnevern kan generere både næringsvirksomhet og økonomisk verdi, sa juryens leder, Kari Raustein (H), under utdelingen.

Senere ble en fagskole for hermetikk- og næringsmiddelbehandling (Hermetikkfagskolen) reist på nabotomten.

I 2006 solgte Norconserv begge byggene til Stavanger kommune.

Da var begge byggene allerede i nokså dårlig stand. I kommunalt eie skjedde det lite i bygningene, bare sporadisk når kommunen hadde behov for midlertidige lokaler. Etterbruken var stort sett begrenset til skolebygget, mens laboratoriet stod tomt. På det verste var bygget best egnet som kulisser for filmer av det nifse slaget.

Knappe ti år senere hadde kommunen skrinlagt en rekke planer, blant annet om å bruke kvartalet til nytt rådhus, og bygningene ble lagt ut for salg igjen.

Les også

Nå åpnes Hermetikken for folket

Les også

Hermetikken selges med tap

Les også

Verneprisen til Kongsgata 34

Les også

Parfyme, hermetikk eller sjøhus?

En ny reguleringsplan la vernerestriksjoner på byggenes utseende og på deler av interiørene.

Base Property kom på banen og sikret seg anlegget, og de satte straks i gang med ombygging og rehabilitering med Brandsberg-Dahls arkitektkontor på laget, og med Kruse Smith som hovedentreprenør.

ikke minst viste overflatebehandlingen av fasaden seg å være en utfordring. Mineralittpuss viste seg å være en teknikk dagens håndverkere ikke behersker. Den meget erfarne murmester Haldor Meling måtte hyres inn for å lære bort gamle kunster, og fikk velfortjent skryt under utdelingen.

I 2017 gjenoppsto omsider laboratoriebygget, med kontorer for Base, utleiekontorer for flere leietakere og restauranten Matmagasinet i sokkeletasjen.

«Krav til materialbruk og bevaring av detaljer har vært kostbare premisser for dette prosjektet. Samtidig er rehabiliteringen av Hermetikklaboratoriet et godt eksempel på hvordan kulturminneverdi også kan bidra til økonomisk bærekraft gjennom at sluttproduktet blir ekstra attraktivt. Inne i restauranten bidrar smårutete glasskillevegger fra laboratorieinteriørene til å slå an stemningen. Både der og andre steder i huset har eierne valgt å beholde flere originale elementer enn dem som er omfattet av vernebestemmelser. Disse detaljene forteller om husets historie og gjør bygningen til noe unikt», skriver byantikvar Hanne Windsholt om vinnerprosjektet..

Dette prosjektet fikk også 2017 og var også nominert til Stavanger kommunes byggeskikkpris i år. Den prisen var det Smedvig Eiendoms boligprosjekt Holmegenes som stakk av med.

Det kan også nevnes at Koch Parfymeri i Kirkegata vant den såkalte «folkestemmen». Byens innbyggere har hatt anledning til å påvirke resultatet gjennom å stemme på sin favoritt i sosiale medier og på kommunens nettside. Det har vært stort engasjement, og Koch Parfymeri var soleklar publikumsfavoritt. Koch fikk dermed «folkets stemme» inn i juryen. Når de øvrige jurymedlemmene hadde avlagt sine stemmer, var det likevel Hermetikken som vant.

Den tredje kandidaten var Øivind Johnsen i firmaet Johan P. Johnsen for arbeidet med å ta vare på to flotte sjøhus på Holmen

Publisert:
 1. Byutvikling
 2. Arkitektur
 3. Eiendom
 4. Rehabilitering
 5. Stavanger kommune

Mest lest akkurat nå

 1. – Julebordsesongen er nå avlyst

 2. Slik ble Rogalands 20 rikeste gode for 15 milliarder

 3. Oslo sendte «tidenes styggeste juletre» til London. Nå tilbyr Egersund østlendingene juletrehjelp

 4. Bensinstasjonssjefen på Ålgård tjente over 15 millioner i fjor

 5. Togene går igjen på Sørlandsbanen – politiet ber fortsatt bilister holde seg unna E18 i Agder

 6. Her kjører brannbilkortesjen til sitt nye hjem