Verdens lengste undersjøiske strømkabel legges i Rogaland

North Sea Link – verdens lengste undersjøiske strømkabel – er på vei fra Ryfylke mot England. Mange er spente på hva Englandskabelen vil få å bety for norske strømpriser når den er ferdig i 2021.

Kabelleggingsfartøyet «Nexans Skagerrak» legger strømkabelen fra Suldal i retning England. Ute i Nordsjøen skal den kobles sammen med kabelen som er produsert og lagt av italienske Prysmian på engelsk side. Prysmian startet å legge kabelen fra England i 2018.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Prosjektet er i rute på tross av utfordringer med korona-krisen, sier Kirsten Faugstad, North Sea Links (NSL) prosjektleder for kabel.

NSL-kabelen blir den aller første kraftforbindelsen mellom Norge og Storbritannia, som er store på vindkraft. Når vinden ikke blåser i øyriket, skal Blåsjø-magasinet i Suldal forsyne Newcastle-området med strøm. Og når vindkraftproduksjonen i England er høy, kan Norge kjøpe rimelig kraft fra britene og la vannet ligge i magasinene våre.

Det kalles mellomlandforbindelse når strømkabler kan brukes til både eksport og import. Motstandere argumenterer blant annet med at bygging av mellomlandskabler vil føre til økte strømpriser og føre til mer utbygging av vannkraft og vindkraft i Norge.

To parallelle strømkabler legges på havbunnen. De er 13 centimeter tykke, får kapasitet på 1400 Megawatt og kan dermed gi nok strøm til en by på størrelse med Oslo. Investeringene koster opptil 20 milliarder kroner og deles mellom Statnett og National Grid, som samarbeider om utbyggingen.

Ferdig i 2021

Arbeidet med å få kabelen på plass i sjøen startet i månedsskiftet mai/juni i år. «Nexans Skagerrak» skal legge rundt 100 kilometer fra Hylsfjorden i Suldal kommune i Rogaland og ut gjennom fjordene til Nordsjøen. Traseen går gjennom Hylsfjorden, Sandsfjorden, Jelsafjorden, Ombofjorden og Boknafjorden og videre ut til havs. Fartøyet var mandag utenfor Kvitsøy.

To 722 kilometer lange likestrømskabler, med tverrsnitt på 13 centimeter og en vekt på 50 kilo per meter, legges parallelt i en meterdyp grøft på bunnen av Nordsjøen. I tillegg kommer nær ti kilometer kabel på land.
I Eiadalen i Kvilldal har Statnett bygd en stor likeretterstasjon. Den ene av de to strømkablene kommer opp i denne hesteskoen.

Dette arbeidet pågår hele sommeren og utover høsten. I 2021 legges ytterligere 144 km i havet før den norskproduserte kabelen fra Nexans kobles sammen med kabler som italienske Prysmian legger på engelsk side. Den totale strekningen på kabeltraseen blir cirka 720 km når alt står ferdig i 2021.

19 strømforbindelser til utlandet

I år ferdigstilles også en ny kabel til Tyskland (Nordlink fra Sirdal) som vil forsterke koblingen til Nord-Europa. Når begge kablene som er under bygging står klare, vil Norge ha 19 strømforbindelser til utlandet, der sju er mellomlandskabler.

Både NSL og Nordlink er på 1400 MW og vil øke kapasiteten for import og eksport av kraft betydelig. Den samlede norske utvekslingskapasiteten øker til om lag 9 000 MW. Norge vil dermed få svært høy utvekslingskapasitet.

Kraftprisen i det nordiske spotmarkedet er i dag tilnærmet lik på grunn av det integrerte nordiske markedet. Når NSL-kabelen er på plass kobles Norge opp til et kraftsystem der prisen historisk sett har ligget høyere enn i Norden. Grunnen er ikke minst en særlig høy britisk CO₂-avgift. Denne har Storbritannia brukt for å drive kullkraft ut av markedet, noe de er i ferd med å lykkes med.

Dette er også en tvekamp mellom kraftnæringen og kraftintensiv industri. Skal vannkraften selges til utlandet mot profitt, eller skal vi beholde og forvalte den i Norge? Industrien ser på billig norsk vannkraft som et virkemiddel til å opprettholde sin konkurranseevne, mens kraftnæringen ser et betydelig potensial i å videreutvikle eksportverdien i vannkraften.

Strømkablene legges 2,8 kilometer over Suldalsvatnet på 200 meters dyp med en spesialbygd arbeidsplattform på 43x15 meter, som ble bygd på stedet.
Publisert:
 1. Nexans
 2. Suldal kommune
 3. Kabler

Mest lest akkurat nå

 1. Ingen har så langt dødd av omikron. Forskere lanserer ny teori om hvorfor den sprer seg så raskt

 2. – Man er ganske alene hvis noe går galt

 3. – Strømprisene kan knekke folks økonomi. Regjeringen kan ikke passivt håpe på at det går over.

 4. – Dette er en suksess

 5. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste

 6. Vårt energisystem er satt på spill