Helgøy-folk kan heise flagget for bru

Mot stemmene til Frp og Venstre gikk politikerne i samferdselsutvalget i fylket inn for å bygge bru til fruktøya Helgøy i Hjelmeland.

Bru til Helgøy er godt nytt for fruktbønder på øya.
 • Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Planene om bru bråstoppet i 2016 da ustabil blåleire ble oppdaget på havbunnen. Nye kostnadsanslag viste tredobling av prisen, opp fra cirka 47 millioner til cirka 150 millioner.

Nytt anbudet ble utlyst før sommeren, med forbehold om at fylket skal vurdere prisene og deretter avgjøre om brua skal bygges. I de nye planene er traseen for fylling og bru trukket i en bue østover for å unngå leira på havbunnen

Nå har Vassbakk & Stol levert det laveste anbudet på 72,8 millioner, eksklusiv moms. Fylkesrådmannen går inn for utbygging og får støtte av flertallet i samferdselsutvalget.

– Diskusjonen om Helgøy bru har gått i mange år. Det er fantastisk bra at vi får besluttet dette i denne perioden. Vi forplikter vår gruppe til å stemme likt som her: Vi stemmer for bru. Vi vil jobbe for en realisering. Ja, folk vet hvor de bor. Men vi har forpliktelse til at folk kan komme seg fram. Det ligger en besparelse for fylkeskommunen i andre enden. Dette blir en god sak, og for Høyres del kan folk på Helgøy heise flagget, sa Janne Johnsen (Høyre). Frp og Venstre stemte mot.

– Sist ba vi Helgøy-folket om å heise flagget. Nå må vi få sjekket ut en del, men de kan legge det klart, sa avtroppende varaordfører i Hjelmeland Lin Veronica Jacobsen (Ap).

– De kan iallfall smøre trinsa i flaggstanga, sa Arne Bergsvåg (Sp)

Venstre og Frp var skeptiske til prisen og stemte mot bru.

– Nå er bruløsningen blitt dobbelt så dyr, som da vi vedtok bru– De kan iallfall smøre trinsa i flaggstanga, sa Arne Bergsvåg (Sp)a i 2016. For Venstre er det viktig å ta en fot i bakken. De som har flyttet til Helgøy, visste at de har flyttet til ei øy. Denne investeringen vil kunne gå utover skoleinvesteringer i fylket. Det blir mindre penger til drift av skoler og kollektivtrafikk i fylket. Når prosjektet blir så mye dyrere, ønsker Venstre å stemme mot nå. Så får vi se framover mot fylkestinget om det blir endringer, sa Kjartan Alexander Lunde (V).

– 70 millioner er en vanvittig pris, for et prosjekt som bare gagner noen få innbyggere. Premisset for å bo på Helgøy er kjent. Hvis Hjelmeland hadde dekket halvparten, kunne vurdert. Vi er mot å bruke så mye skattepenger på et så snevert prosjekt, sier Mats Danielsen (Frp).

Publisert:
 1. Kollektivtrafikk
 2. Utbygging

Mest lest akkurat nå

 1. Julekort er en egen greie. Et år dro familien til Ikea for å ta bilde i julepysjamas i soveromsavdelingen

 2. Danmark bekrefter omnikronsmitte

 3. Helsearbeider forsøkt voldtatt på jobb

 4. Tidligere MDG-topp i Rogaland er ny leder i Grønn Ungdom

 5. Tore Renberg har fått korona: Utsetter turné

 6. Studie avslører hvorfor kaffedrikking reduserer risiko for demens