Blinkfestivalen - mer enn bare ski

Byggearbeid har startet i Sandnes sentrum nå som «Blinken» er mindre enn to uker unna. Men Arne Idland er glad for at det er mer enn kun idrett som trekker folk til arrangementet.

Arne Idland har vært involvert i utviklingen av Blink helt siden begynnelsen i 2006. Foto: Jan Inge Haga

 • Solveig Eriksen
  Solveig Eriksen
  Journalist
Publisert: Publisert:

Det bygges iherdig i Sandnes sentrum for å komme i mål til 31. juli. Foto: Jan Inge Haga

iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Nå er det fullt kjør, roper Arne Idland over lyden av byggearbeidet som har begynt på Ruten.

Blinkfestivalen i Sandnes begynte i 2006 og foregår fra 31. juli til 3. august. Arrangementet er i stadig vekst og utvikling, og det er ingen tvil om at det trekker store folkemengder til byen.

Konserter

Trønderbandet DDE kommer for å lage god stemning i Vågen lørdagskvelden. Duoen Madcon spiller i Sandnes fredag og Bjørn Eidsvåg spiller på Ålgård på åpningsdagen, onsdag.

– Siden alt er gratis er det vanskelig å si helt spesifikt, men vi regner med rundt 70,000 besøkende. På konsertene har vi kapasitet til 10,000, forteller Idland. Han jobber som sportssjef for Blinkfestivalen, og har vært involvert helt siden det hele startet for 13 år siden. Han har også erfaring som tidligere landslagssjef i Norges Skiskytterforbund.

Les også:

Les også

Aldri har det vært større interesse – ny deltakerrekord for Blinkfestivalen

Les også

Bare herrene skulle få gå det knallharde løpet. Nå snur arrangøren etter kvinnenes protester.

Arne er glad for at de har hele Sandnes by til disposisjon. Grushaugene viser hvor blinkene til skiskyting skal stå. Foto: Jan Inge Haga

Over alle forventninger

– Blink begynte fordi det var et behov og et ønske om det fra NRK og Ski- og Skiskytterforbundet, forteller Idland.

– Skiskyting og langrenn er de to mest populære TV-idrettene her til lands, og det trengtes et arrangement utenfor vintersesongen der vi kunne samles.

Og det hadde de rett i. Per i dag er Blink verdens største skiarrangement på sommerstid, med 2,800 påmeldinger, ski-elite fra hele landet, og 18 nasjoner representert. Opplegget i år inkluderer også populære arrangementer for tusenvis av barn, og konserter fra Bjørn Eidsvåg, Madcon, og DDE.

Men det hadde ikke gått uten hjelp.

– Vi er helt avhengige av den lokale idretten og innsatsen de gjør. Og den viljen og tilretteleggingen vi opplever fra kommunen er helt unik, sier Idland.

– Det er kanskje også derfor vi mottar veldig få klager. Jeg tror befolkningen her har et slags eierforhold til Blink. Det er noe vi jobber felles for, og vi får bruke hele byen.

Arne Idland er også klar på at Blink er for flere enn de som er opptatt av idrett.

– Hvis man ikke er overhodet interessert i ski, er Blink plassen å komme, smiler han.

– Selv om idrett er hovedingrediensen har vi så mange andre aktiviteter, og totalopplevelsen er jo festival og folkefest. Noe av grunnen til at vi har fått et slikt fotfeste er også at det ligger midt i byen. Man trenger ikke reise langt vekk til et eller annet skianlegg.

Ådne Ravndal og Sandra Frost forbereder en av broene som skal brukes under Blink. Foto: Jan Inge Haga

Arbeidet begynte på mandag for å bli ferdig i tide. Sandra Frost fra teknisk team jobber hardt i solskinnet. Foto: Jan Inge Haga

Viktig for mange

Når det kommer til hva som er kjekkest med Blink, kan ikke Idland kun nevne én ting.

– Jeg tror det er totalen av alt som gjør at Blink er spesielt. Det er rett og slett god stemning, med spektakulært kulturlandskap, fantastisk natur i Lysefjorden, masse barneaktiviteter og flotte konserter. Det vi ofte ser er at folk stikker innom for å se skiløp på dagtid, går hjem for å slappe litt av og skifte klær, og så kommer ned igjen til sentrum med venner og naboer for å gå på konsert og ha det gøy.

Han liker også å se at Blink rekker ut til så mange mennesker.

– Det jeg personlig liker best er det brede eierskapet. Blink er viktig for veldig mange, og det er kjekt å se. Hvis det bare hadde handlet om ski, hadde det jo kun vært for spesielt interesserte. Men det har blitt noe som er større enn bare oss.

I år skal det bygges tre bruer som alle skal brukes til skiløp. «Det er jo i utgangspunktet galskap» sier Arne Idland. Foto: Jan Inge Haga

«Galskap»

Arne satser på at Blink holder seg populært i mange år til, og forhåpentligvis vil fortsette å vokse.

– Hvert år jobber vi med stadig utvikling, evaluering, og små endringer. I år skal det for eksempel være staking opp Lysebotn, som vi har opplevd stor pågang på, forklarer han.

– Vi har tre ulike arenaer, skytebane, tribuner, store konserter... Å bygge tre bruer er jo i utgangspunktet galskap. Men nå handler det om å se hvor langt vi kan ta det.

Publisert:
 1. Blinkfestivalen
 2. Rogaland
 3. Skiskyting
 4. Sandnes
 5. Festival

Mest lest akkurat nå

 1. Bodde hjemme selv om han ble beordret på karantenehotell: – Jeg har ikke brutt noen regler

 2. Tidligere Dortmund-helt om Haaland: – Han er ikke verdensklasse

 3. – I det skjøre, politiske fellesskapet som oppstod etter 22. juli burde det nå vera høgresida sin tur til å gå opp og dra. Frp kan begynna.

 4. Dette skjer i OL lørdag

 5. Lokalpolitikere i krass debatt om 22. juli-oppgjøret: – Kommunister som vil ta fra oss alt av frihet og trygghet

 6. DIREKTE: Norge spiller åpningskampen i OL