– Unge Venstres fulle rett å ytre cannabis-kampanje

Jan Tore Sanner slår fast at fylkeskommunen ikke har grunnlag for å hindre Unge Venstre i å fremme synspunkter om legalisering av cannabis i forbindelse med skolevalget.

Publisert: Publisert:

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner støtter Unge Venstres rett til å argumentere for legalisering av cannabis. Foto: Anders Minge

 • Andreas Veggeland
  Journalist

– Det er ingen løsning å forby ytringer som vi ikke liker. Vi må heller møte slike ytringer med motytringer. Jeg er ikke enig i budskapet i Unge Venstres kampanje, men jeg mener like fullt at det er deres fulle rett å ytre budskapet, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner i et skriftlig svar til stortingsrepresentant Peter Christian Frølich (H).

Politiet hindret valgkamp

Frølich er en av mange politikere som har reagert sterkt på politiets inngrep i Unge Venstres valgkamp på skoler i Norge. han sendte derfor spørsmål til Sanner for å høre hvordan Kunnskapsdepartementet så på saken. Ifølge VG har politiet i tre fylker hindret ungdomspartiet i å dele ut valgkampmateriale med budskap om å legalisere cannabis.

Les også:

Les også

Hodeløst direktiv fra fylkeskommunen

I Rogaland har Fylkesrådmannen gitt beskjed til alle videregående skoler om å stanse «agitasjon for legalisering av cannabis og narkotika generelt» i politiske debatter. Fylkesdirektør for opplæring Joar Loland har overfor Aftenbladet begrunnet beskjeden med at Unge Venstres valgkamp er i strid med opplæringsloven. Ministeren avfeier dette:

Opplæringsloven gir ikke fylkeskommunene plikt eller adgang til å skjerme elevene mot den type ytringer vi her snakker om. Riktignok har loven en bestemmelse i § 9-6 om forbud mot reklame. Etter denne bestemmelsen skal skoleeier hindre at elever blir utsatt for reklame som i stor grad kan påvirke holdninger, adferd eller verdier, blant annet på skolens område. Bestemmelsen kan også omfatte politisk reklame, men den er ikke til hinder for at politiske partier fremmer sine synspunkter på skolens område i forbindelse med skolevalg. Tvert imot er politiske partier nå i anledning kommunevalget invitert til skolene for å gjennomføre skolevalg. I dette ligger en invitasjon til å gjøre rede for sine politiske synspunkter gjennom debatter, valgtorg og utdeling av valgmateriell. Utgangspunktet må da være at partiene står fritt til å fremme de sakene og synspunktene de ønsker.

Les også:

Les også

Brev om narkotika: – Hårreisende og udemokratisk av fylkesrådmannen

Høy terskel

Kunnskapsministeren mener det er viktig at barn og unge får en god innføring i ytringsfrihet og demokrati og påpeker at hvis skoleeier går inn og legger begrensninger på partienes argumentasjon og symbolbruk, vil det kunne ha motsatt effekt.

– Terskelen for å begrense politiske ytringer er høy, og jeg kan ikke se at fylkeskommunene har grunnlag for å hindre Unge Venstre i å fremføre sine synspunkter om legalisering av cannabis i forbindelse med skolevalget, sier Sanner, som også understreker at Barnekonvensjonen ikke pålegger staten å stanse eller beskytte barn mot den typen politisk argumentasjon Unge Venstre kommer med.

Les også:

– Viser at skolene tok feil

– Dette beviser at skolene har tatt feil hele veien. Skolene har ikke hatt grunnlag for å nekte oss å dele vårt budskap, og det er skuffende at skolen trengte denne beskjeden fra kunnskapsministeren, sier leder av Unge Venstre, Sondre Hansmark Persen til VG.

Høyres justispolitiske talsmann Peter Christian Frølich er fornøyd med svaret fra kunnskapsministeren.

– Det er godt å få det slått fast tindrende klart at praksisen med å forhindre en legitim valgkamp må opphøre umiddelbart, sier Frølich til Aftenbladet. Han synes det er veldig overraskende at de som skal lære opp elevene i demokrati og ytringsfrihet selv utviser så liten forståelse for begrepene.

– Samtidig har jeg forståelse for at skolelederne har ment dette med de beste hensikter. Men det går ikke an å holde elevene for øre og øyner og late som at debatten ikke eksisterer, sier Frølich.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 2. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 3. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 4. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 5. Mangemillionær fra Stavanger impulskjøpte sørlandshytte til 19 millioner: - Jeg likte det jeg så

 6. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 1. Ytringsfrihet
 2. Jan Tore Sanner
 3. Cannabis
 4. Legalisering
 5. Unge Venstre