Rødt ber Stortinget overstyre regjeringen i strømsaken

Rødts nestleder vil at Stortinget skal sørge for å gi ordførerne på Sørlandet og i Rogaland de kraftfulle strømtiltakene de ber om.

Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen ber om at Stortinget innkalles til ekstraordinært møte om strøm.
 • NTB
 • Andreas Askildsen
Publisert: Publisert:

Utspillet fra nestleder Marie Sneve Martinussen kommer etter at regjeringen på et møte tirsdag kveld ikke kunne love ordførerne sør og sør-vest i landet noe.

– Når regjeringen ikke kan love ordførerne kraftfulle tiltak, må Stortinget selv ta grep. Stortinget må gi dem tiltakene de etterspør, sier Martinussen.

Blant annet mener hun at det må bety krav til kraftprodusentene om ikke å tappe magasinene for eksport, samt bedre ordninger til alle strømkundene, som makspris.

– Presidentskapet bør ta det til etterretning og i sitt møte mandag innkalle til ekstraordinært stortingsmøte, sier Rødt-nestlederen.

Tirsdag kveld møtte flere Arbeiderparti-ordførere fra Rogaland og resten av landet statsminister Jonas Gahr Støre, olje- og energiminister Terje Aasland og næringsminister Jan Christian Vestre i et digitalt møte. Tema var strømkrisen.

I forkant av møtet hadde flere ordfører fra Rogaland og Agder gått hardt ut og krevd ytterligere tiltak. Det er i disse regionene strømprisen er høyest.

– Slik kan vi ikke ha det. Dette er ikke levelig for industrien eller for meg som ordfører, sier Gjesdal-ordfører Frode Fjeldsbø (Ap) til Aftenbladet.

Les også

Derfor er Støre skeptisk til makspris

Også Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) er blant ordførerne som nå krever at tiltak kommer på plass.

– Vi hører hvordan næringslivet lenge har slitt med denne uforutsigbarheten og de høye strømregningene, og at innbyggerne gjør det samme. Da er det viktig at det kommer tiltak på plass, og det haster, sa ordfører Kari Nessa Nordtun i Stavanger til NRK mandag.

 • Strømmen som trengs for å drive kjøttforedling i Gjesdal, er nå opptil 140 ganger dyrere enn i Trondheim. – Galskap, sier Jæders daglige leder, som krever like rammevilkår:

Les også

 1. 140 ganger dyrere enn i Trønde­lag: – Venter strøm­regning på 19 millioner

Publisert:

Strømkrisen

 1. Skyhøye strømpriser gjør at Rec Solar vurderer produksjonsstans

 2. Kraft­linje til fem milli­arder sliter med å sende strøm sør­over

 3. Stortinget haste­inn­kalles til møte om strøm­tiltak

 4. – Lyses over­skudd bør brukes på nær­ings­livet

 5. Ap’s nestleder fra Nord­land: Uakt­uelt med over­føring av strøm fra nord til sør

 6. NHO-topp om strøm­krisen: – Situasjonen er ekstrem og alvor­lig

 1. Strømkrisen
 2. Jonas Gahr Støre
 3. Kari Nessa Nordtun
 4. Frode Fjeldsbø
 5. Rødt