53,2 millioner kroner til elektrifisering av hurtigbåtene i Ryfylke

Rogaland fylkeskommune får nå dekket merkostnader til elektrifisering av hurtigbåter i Ryfylke, og har også søkt støtte til ladeinfrastruktur.

MS «Fjordlys» og andre hurtigbåter i Ryfylke-sambandet skal elektrifiseres.
 • Elisabeth Bie
  Elisabeth Bie
  Journalist
Publisert: Publisert:

– Ryfylke er godt egnet for stor grad av elektrifisering fordi det er korte ruter på sjøen med relativt lav hastighet. Dette er et viktig steg for å vise at hurtigbåter kan drives uten utslipp. Miljødirektoratet håper å se ambisiøse tilbud fra operatørene., skriver Miljødirektoratet i en pressemelding.

I 2019 tok Norled i bruk MS «Fjordled», verdens første hybride hurtigbåt, etter støtte fra Miljødirektoratet til å elektrifisere Røværruta fra Haugesund.

Mange vil kutte utslipp

De 53,2 millionene fra Miljødirektoratet skal gå til å dekke deler av merkostnadene ved å elektrifisere hurtigbåtene i Ryfylke. I tillegg har Rogaland fylkeskommune også søkt Enova om støtte til ladeinfrastruktur.

I tillegg til pengene til Rogaland fylkeskommune, har Viken fylkeskommune fått 26,7 millioner kroner til dekning av merkostnadene ved utslippsfrie hurtigbåter i Oslofjorden.

Ifølge Miljødirektoratet var det høyt engasjement for å kutte utslipp fra hurtigbåter, og det ble i alt søkt om rundt 132 millioner kroner i denne runden.

Mindre utslipp, mer arbeid

– Utslippene fra innenriks sjøfart og fiske skal reduseres med minst 50 prosent innen 2030. Både her i Norge og ute i verden står vi på trappene av en betydelig omlegging av maritim transport, der teknologien for overgang til lav- og nullutslippsløsninger er stadig mer moden. En slik omstilling vil bidra både til å kutte utslipp og til å skape nye vekstmuligheter for norske verft og øvrig maritim næring, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

Hurtigbåtprogrammet er en egen tilskuddsordning for hurtigbåter under Klimasats-ordningen. Den gir viktig drahjelp i arbeidet med å redusere utslipp fra hurtigbåter.

Les også

 1. Krever ferjer og hurtigbåter med lavutslipp: – Da skaper vi arbeidsplasser

Publisert:
 1. Rogaland fylkeskommune
 2. Elektrifisering
 3. Miljødirektoratet
 4. Hurtigbåt
 5. Ryfylke

Mest lest akkurat nå

 1. Forsker har ikke funnet tegn til planten på fem år

 2. Ordføreren om Braut Haaland-hyllesten: – Det var denne måten det måtte skje på

 3. Drapet i Nilsabakken: Trekker anke etter drapsdom

 4. Ber reisende om tålmodighet når vedlikeholdsarbeid stenger Jærbanen i ni dager

 5. Strømsmell for Helgø Meny – tapte 14 millioner i fjor

 6. – For en glede det må være å spille med fullsatt stadion