Støtter ansattes «rop om hjelp»

Politikere har forståelse for de ansattes skarpe brev til rådmannen, etter at de mottok en SMS hvor arbeidsplassen deres ble foreslått nedlagt.

- Det er helt på sin plass at de ansatte sendte rådmannen dette brevet, sier Sahfana M. Ali (Ap).
 • Thomas Ergo
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

De ansatte ved det omstridte bofellesskapet i Stavanger valgte å ta et åpent oppgjør med kommuneledelsen i brevs form i helgen. Det var fredag de mottok en SMS om at rådmannen i Stavanger går inn for å nedlegge arbeidsplassen deres - bofellesskapet som ble omtalt i Aftenblad-reportasjen «Den uutholdelige stanken fra leilighet 403».

– Uprofesjonelt

– Det fremstår veldig uprofesjonelt å sende ut SMS om noe så alvorlig som en nedleggelse. De ansatte burde ha vært innkalt til et møte og fått anledning til en dialog med ledelsen. Det er helt på sin plass at de ansatte sendte rådmannen dette brevet, sier Sahfana M. Ali (Ap), fraksjonsleder i kommunalstyret for levekår, som tirsdag behandler nedleggelsesforslaget.

Levekårsstyrets leder, Kåre Reiten, sier det har vært flere møter mellom de ansatte og levekårsadministrasjonen i forkant av SMS-beskjeden fredag.

- Det er et rop om hjelp. Og det har de rett til å komme med når de føler de ikke når fram med sine synspunkter, sier Høyres Kåre Reiten.

– Når jeg leser brevet fra de ansatte ser jeg at de er fortvilet og frustrerte. Det er et rop om hjelp. Og det har de rett til å komme med når de føler de ikke når fram med sine synspunkter, sier Reiten.

– De vil ikke bli møtt med anklager om at de er illojale?

– Ihvertfall ikke fra meg.

Høyre-politikeren støtter trolig rådmannens forslag om nedleggelse, mens Sahfana M. Ali avventer å flagge hva Ap vil gå inn for.

– Store utfordringer

Rådmann Per Kristian Vareide mener de uforsvarlige forholdene som er avdekket de senere åra har vist at bofellesskapet «ikke har lykkes i å sikre en stabil og god driftssituasjon.» Rådmannen anslår at det vil ta åtte til tolv måneder å finne nye bo- og tjenestetilbud til beboerne.

«Avslutningsvis er det viktig å understreke at avvikling av dette bofellesskapet og flytting av beboerne til andre botilbud ikke vil løse alle dilemmaer som denne brukergruppen representerer. Brukerne har store utfordringer og det er krevende å gi dem forsvarlige og gode tjenester, med utgangspunkt i dagens lov- og regelverk. Rådmannen vurdere likevel at overflytting til andre og mindre boenheter vil gi et bedre grunnlag for å gi brukerne et individuelt tilrettelagt tilbud og de ansatte et forsvarlig arbeidsmiljø,» skriver rådmannen i forslaget til politikerne.

Kritikk av ledelsen

Aftenbladet skrev mandag om de ansattes skarpe brev til rådmannen etter SMSen med det alvorlige budskapet.

«Vi ansatte har mottatt denne med vantro og sjokk, og finner det nå på høy tid å stille flere spørsmål rundt ledelsens håndtering av problemene knyttet til bofellesskapet,» skrev de.

Nærmere 30 personer jobber ved det døgnbemannede bofellesskapet. Hvor mange som står bak det anonymiserte brevet er ukjent. I brevet retter de sterk kritikk mot hvordan de ansatte er blitt behandlet av kommuneledelsen siden de første gang varslet om uforsvarlige bo- og arbeidsforhold i 2014.

– Dekker over feil

«Det eneste vi ser dere prøver på er det som kommunen har gjort hele tiden. Dekke over sine feil ved å fatte nye beslutninger der dere fratar dere selv alt ansvar fra å gjøre så godt som ingenting. La varsleren få skylden, la ansatte og beboere ta konsekvensen av dårlig ledelse mens ting forblir uendret for dere,» skrev de ansatte.

«Hvis dere oppriktig hadde ønske om å få det til hadde dere hørt oss når vi ropte om hjelp og veiledning, dere hadde gått ut av deres fine kontorer og møtt oss på gulvet og funnet løsninger alle kunne leve med, som vi har invitert til mange ganger. Ingenting av dette har skjedd,» skrev de.

– Ikke rett

Rådmann Per Kristian Vareide sier til Aftenbladet at det ikke er rett at de ansatte første gang hørte om nedleggelsen via SMS.

– Vi har hatt personalmøter i forkant hvor vi har redegjort for at vi av flere årsaker vurderer å legge ned bofellesskapet. Før endelig beslutning har vi også hatt drøftinger med tillitsvalgte, i henhold til hovedavtalen.

Vareide sier det var informasjonen om at han landet på å foreslå nedlegging, som ble formidlet på SMS.

Les også

 1. – Hvis dere oppriktig hadde ønsket å få det til, hadde dere hørt oss når vi ropte om hjelp. Dere hadde gått ut av deres fine kontorer og møtt oss på gulvet.

Publisert:
 1. Sahfana M. Ali
 2. Kåre Reiten
 3. Per Kristian Vareide
 4. Arbeidsmiljø
 5. Varsling

Mest lest akkurat nå

 1. 187 evakuert fra «Johan Castberg» på Stord: – Alle er gjort rede for

 2. Ferje har tek­nisk trøb­bel – Fjord1 innstiller flere av­ganger over Bokna­fjorden

 3. E39: Neppe tre felt på deler av ny europavei sørover

 4. Denne gang vil finværet vare - og til helgen blir det varmere

 5. Sommerfull Vågen mintes Daniel Svela

 6. Spår store endringer i friidretten. Det kan være dårlig nytt for Jakob Ingebrigtsen