Naboer protesterer mot boligbygging i friområde

Stikk i strid med kommuneplanen vil Sandnes Tomteselskap KF bygge sju nye eneboliger i et friområde som kommunen selv eier.

Publisert: Publisert:

Inger Margrete R. Nielsen og Tore R. Nielsen har vært naboer til friområdet på Sandved i 31 år, og ber kommunen om å spare friarealet for boligutbygging. Foto: Fredrik Refvem

 • Ola Fintland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Dette er et friområde med andre kvaliteter enn parker og plener. Slike steder i byen må vi bevare mens vi kan og ikke bare bygge og lage kunstige omgivelser rundt oss. Parker og hager med kortklippet gressplen er artsfattige, og vi har ansvar for at mangfoldet får leve videre med oss, sier nabo Tore R. Nielsen (79).

Han har vært nabo til friområdet på Sandved i 31 år og har hovedfag i entomologi (insekter), så vet hva han snakker om når det gjelder artsmangfold.

Les også

Fylkesmannen skaper krøll for høyspent

Utsatt for befaring

På vegne av flere naboer i området har han sendt brev til Sandnes kommune der han ber om at friområdet blir spart for boligutbygging. Da saken var oppe i utvalg for byutvikling før sommerferien, ble den utsatt fordi politikerne ønsket å dra på befaring i området. Det skjer onsdag denne uken. Etter befaringen skal saken også opp til ny behandling.

Friområdet ligger i gåavstand fra Sandved skole og Sandved barnehage, og barnetråkk viser at området er mye brukt. Som pensjonert biologilærer vet Nielsen at det ikke er alt som kan læres i et klasserom eller foran en datamaskin.

– Å trykke på knapper er ikke det samme som å ta alle sansene i bruk ute i naturen. Det skaper gode minner som lagrer seg og gir både kunnskap og glede, sier Nielsen.

Tore R. Nielsen har dokumentert flere ulike insekter og sommerfuglarter i friområdet. Foto: Fredrik Refvem

I det langstrakte friområdet har han påvist minst ti ulike sommerfuglarter. Det finnes også flere syngende fuglearter. I tillegg er det et variert utvalg av planter.

– Vi ønsker at unger som vokser opp her skal slippe å reise bort for å oppleve naturen, sier Nielsen.

Nedgravd høyspentlinje

Gjennom friområdet går det en høyspentlinje, og naboer har i mange år kjempet for å få luftlinjen i jordkabel. Gravejobben ble gjort tidligere i år, og det gjenstår bare å fjerne den gamle luftlinjen.

LES OGSÅ: Naboer: - Kommunen selger vår eiendom

For å finansiere den kommunale delen av regningen, vil Sandnes tomteselskap, som er et kommunalt foretak, omregulere deler av friområdet til boligbygging.

– Vi stiller spørsmål med regnestykket til kommunen, og det har vært vanskelig å få skikkelig informasjon om hvor mange tomter de må selge for å finansiere nedgravingen, sier nabo Kurt Idland.

Han viser til at det tidligere har vært planer om å bygge over 20 boliger og mener at et ønske om utbygging og fortetting ligger bak. Nå er det snakk om 7 boliger. Han reagerer også på at kommunen vil bygge boliger i et friområde i strid med sin egen kommuneplan.

– Reglene må gjelde for alle, og her knuser kommunen for mange egg for å lage omelett, sier Idland.

– Uvanlig utgangspunkt

Plansjefen i Sandnes kommune erkjenner at saken har et uvanlig utgangspunkt siden det legges til rette for boligbygging i strid med kommuneplanen, og plansjefen skulle helst sett at hele friområdet ble bevart. Det blir heller ikke lagt opp til noe erstatningsareal for det lekeområdet som blir omgjort til boligformål.

I tråd med rikspolitiske retningslinjer for barn og unge skal lekeområder som fjernes erstattes. Men kommunen har ikke klart å finne noen aktuelle områder i nærområdet. Totalt er det planlagt å bygge ut 4,5 dekar av friområdet til boliger, og dette vil ikke bli erstattet. Dersom planforslaget blir vedtatt, vil det være et grøntområde på 14,5 dekar igjen.

Til tross for at boligbyggingen strider med kommuneplanen og at det heller ikke er lagt opp til noe erstatningsareal, mener plansjefen likevel at omdisponeringen av lekeområde til boligformål kan forsvares.

Plansjefen viser til at boligutbyggingen er begrenset og lokalisert til de områdene som er best egnet til utbygging og at planforslaget legger til rett for en kvalitetsheving av det friområdet som blir igjen, blant annet med ny ballbinge, grillplass og utkikkspunkt med benker.

– En ballbinge og en grillplass med benker kan ikke erstatte opplevelsen av natur med lyder og lukter og levende fugler og insekter, sier Nielsen.

Publisert:

Les også

 1. Dyre og eksklusive leiligheter går unna i Sandnes

 2. Ja til 550 nye boliger ved Sandvedparken

Mest lest akkurat nå

 1. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

 2. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

 3. Folk på byen har allerede endret drikkevaner

 4. Leteaksjon etter mann (63)

 5. Mann koronasmittet i Sola

 6. To nye smittetilfeller i Sandnes fredag

 1. Sandnes Tomteselskap
 2. Sandnes kommune
 3. Sandved
 4. Utbygging
 5. Byutvikling