Så glad ble vinneren av Aftenbladets juletegnekonkurranse

JULENATT: Alida Taranger Gilje (12) i 7. klasse ved Dirdal skole gikk av med seieren i årets juletegnekonkurranse, og det betydde mye for den unge kunstneren.

Alida Taranger Gilje (12) i 7. klasse ved Dirdal skole ble så glad etter å ha vunnet Aftenbladets juletegnekonkurranse.
 • Aftenbladet
 • Håkon Jonassen Norheim
  Journalist
 • Jon Ingemundsen
  Fotojournalist
Publisert: Publisert:

Bank, bank.

– Kom inn.

Det er mange spente ansikter i 7. klasse på Dirdal skole. De har akkurat fått beskjed om at en av dem har vunnet Aftenbladets juletegnekonkurranse, og et gavekort på 2500 kroner.

– Vinneren er: Alida Taranger Gilje!

Hele klassen applauderer, og en av elevene setter i et stort smil, og rekker beskjedent opp hånden.

– Dette hadde jeg aldri forventet, sier Alida.

– Det hadde vi, roper klassekameratene i kor.

Imponerende tegneferdigheter og et bidrag som skilte seg ut, sier juryen om Alida Taranger Gilje sitt vinnerbilde «Julenatt».

Julestemning

Hennes selvportrett med temaet «Julenatt» gikk helt til topps blant mer enn 12.000 innsendte bidrag til årets juletegnekonkurranse. Det er ikke tilfeldig. Alida bruker nemlig veldig mye tid på tegning.

– Jeg hadde lenge tenkt på at jeg hadde lyst til å sende inn et bidrag til juletegnekonkurransen, og jeg tenkte at de som hadde vunnet før hadde tegnet seg selv og hva de hadde ønsket seg. I tillegg hadde jeg lyst på vanlig julestemning, så da tegnet jeg meg selv i julestemning, forklarer Alida.

– Er det stuen hjemme vi ser?

– Nei, jeg tok inn masse som jeg forbant med jul, og samlet det inn på en tegning. Lysestaken er for eksempel mye større enn det andre, noe som betyr at det er tanken som teller, smiler Alida.

Tegner vennene

Alida går på kulturskolen i Gjesdal, og det siste året har hun tegnet og malt hver eneste dag. Bidraget til juletegnekonkurransen brukte hun 5–6 dager på, men portretter hun lager kan ta ukes- og månedsvis å ferdigstille.

– Jeg tegner som regel portretter av vennene mine. Jeg får ofte bestillinger av klassekameratene mine, men det tar lang tid og når jeg er ferdig har de glemt det, flirer hun.

7. klasse ved Dirdal skole, bestående av intet mindre enn åtte Gilje og en Gilja jubler med sin klassevenninne Alida. F.v: Daniel Dirdal, Naomi Helland, Alida Taranger Gilje, Eva Gilje, Talitha Øvstebø, Malene Johannessen, Sofia Gilje, Julie Gilje, Oddbjørn Gilje Solheim, Mira Gilje, Margrethe Gilje, Simon Gilje, Jeremiah Elias Rugroden, Arne Elias Øvstebø, Lukas Selvikvåg Gilja. Kristoffer Frafjord var ikke til stede.

Kunstnerisk familie

Alida inviterer oss med hjem til Gilja for å vise oss arbeidsrommet sitt. Det bærer tydelig preg av tegne- og kunstinteressen. På arbeidsplassen ligger et påbegynt arbeid, og hun drar frem flere tegninger fra hyllen. Alida stråler. Det er ingen tvil om at dette betyr mye for 12-åringen fra Dirdal.

– Jeg pleier å gjemme det litt, for jeg vil ikke at folk skal se kunsten med en gang, sier hun.

Hun kommer fra en kunstnerisk familie. Far både tegner og spiller flere musikkinstrumenter. Mor strikker og syr, og de to yngre brødrene har fått fars interesse for musikk.

– Det blir ganske mye maling og tegning. Minstebror min klager på at jeg tegner hele veien når han skal spille, flirer hun.

Gavekortet skal hun bruke på tegne- og malesaker, for den store drømmen er å bli kunstner.

– Da trenger jeg ikke å gå på jobb hver morgen. Jeg liker nemlig både å sove lenge og være oppe hele natta, sier hun.

Hjemme på arbeidsbenken har hun blant annet tegnet nesten alle klassekameratene sine. Nå jobber hun med tegning av søskenbarna. - En tegning kan ta veldig lang tid, sier den kunstneriske jenta.

12.000 bidrag

– Nivået var meget bra i år, sier juryen etter å ha jobbet seg gjennom mer enn 12.000 innsendte bidrag til årets konkurranse med tema Julenatt.

– Vi har hatt flere deltakere tidligere, men nivået i år var veldig bra, er juryen enige om. Flere skoler har tydeligvis jobbet godt, men det var langt mellom barnehagene som deltok i år. Derfor oppfordres barnehagene spesielt til å bli med neste år.

Årets jury besto av bildekunstnerne Anita Tjemsland og Ingrid Haukelidsæter, illustratørene Hege Vatnaland og Bjørn Mike Boge, og formingslærerne Ellen Andersen og Unni Haaland Aano. De valgte å premiere følgende:

Hovedvinner: Alida Taranger Gilje, 7. klasse, Dirdal skole

Alida Taranger Gilje, 7. klasse, Dirdal skole

Gruppe 1: Til og med 2. klasse

Gruppe 2: 3.-5. klasse

Gruppe 3: 6.-10. klasse

Vetle Jess og Max Alexander Kamov, 6. kl. Hognestad skule, Bryne

Gruppe 4: Gruppearbeid

3–5 år, Aubeberget barnehage

Les også

 1. Langt over 10.000 fargerike julenetter

 2. Aftenbladets juletegnekonkurranse: I år skal dere tegne Julenatt

 3. Hanna (13) vant Aftenbladets tegnekonkurranse med et nødskrik

 4. All I want for christmas - is jul

 5. Her settes stjerna på juletreet etter to uker med pynting

Publisert:
 1. Jul
 2. Aftenbladjul
 3. Stavanger Aftenblad
 4. Dirdal
 5. Gjesdal

Mest lest

 1. Camilla stygt skada under handballkamp i Storhallen: – Dei tribunane skulle aldri ha stått der

 2. Nå skal flere tas

 3. Barnehage ble lagt ned på grunn av overkapasitet i bydelen. Nå har denne Hundvåg-familien fått tilbud om plass på Stokka

 4. Mange prøvde seg i konkurransen – nå er fem finalister klare