KrF forbereder angrep på oljenæringens spesialordning

På KrFs oppdrag har regjeringens tallknusere regnet på skjerpet oljeskatt. Systemet trenger en gjennomgang, mener KrF. Glem det, svarer Frp. Et alvorlig signal, advarer Ap.

– Jeg var frustrert. Klimapolitikken rikka seg ikke en millimeter, fortalte Kjell Ingolf Ropstad til landsmøtet på Gardermoen fra sin tid i energi- og miljøkomiteen. Her med Olaug Bollestad og Knut Arild Hareide.
 • Geir Søndeland
  Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:
 • Norge skal bli et nullutslippssamfunn, og fossile energikilder skal i framtiden fases ut til fordel for satsing på fornybar energi.
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Dette er blant sakene som er løftet fram av landsstyret i KrF før sonderinger om regjeringsmakt og forhandlinger om neste års statsbudsjett.

Ropstad-frustrasjon

Kjell Ingolf Ropstad, høyaktuell som ny partileder, viste i sin landsmøtetale fredag til at Jens Stoltenberg kastet Kjell Magne Bondevik for gasskraftverk som «sto og spydde ut CO₂».

– Jeg var frustrert. Klimapolitikken rikka seg ikke en millimeter. Alt handlet om kvotekjøp i utlandet, sa Ropstad, som har en fortid i energi- og miljøkomiteen.

Nå kan det bli andre boller:

– Nå skal vi inn i regjering, og vi skal gjøre det med større drømmer enn billig bensin, varslet KrFs kronprins.

Les også

850 har meldt seg ut – 700 har meldt seg inn i KrF

Les også

KrF-forhandlere til samtaler med Erna

Les også

KrFs veivalg gjør at én million nordmenn neppe får økt pensjon

Investeringsvennlig

KrFs finansfraksjon på Stortinget har fått Finansdepartementet til å regne på endringer av skattesystemet for «oljå».

I praksis etterspør KrF beregninger av skjerpede rammebetingelser for oljenæringen i et realt strøk grønnmaling - ved innføring av en såkalt «nøytral» petroleumsskatt.

Finansminister Siv Jensen (Frp) forklarte i fjor at petroleumsskatten fremmer investeringer (les: er ikke helt nøytral) og at fradragene for investeringer er høyere enn i en helt nøytral petroleumsskatt.

I et debattinnlegg skrev Jensen at «vi trenger selskaper som investerer på norsk sokkel». Frp-lederen minnet om at petroleumsskatten har tjent Norge godt og har bidratt til å bygge opp et betydelig pensjonsfond.

– Det har vært bred politisk enighet om rammevilkårene for næringen. Dette har bidratt til stabilitet og forutsigbarhet, skrev hun.

Nå har imidlertid regjeringens tallknusere beregnet hva nøytral petroleumsskatt vil koste selskapene - på oppdrag fra KrF.

I dag dekker selskapene selv cirka 12 prosent av investeringskostnadene.

Ved innføring av «nøytral petroleumsskatt» øker andelen som selskapene må dekke av investeringer, til 23 prosent. Isolert sett vil skjerpelsen tilføre statsbudsjettet nesten 8,2 milliarder ekstra på årsbasis, viser svaret fra Finansdepartementet.

Ap: - Alvorlig signal

En ikke-navngitt KrF-kilde er i Dagbladet mandag sitert på at KrF ønsker en «kraftig nedtrapping av subsidieringen av oljenæringen.»

Slike KrF-signaler vekker reaksjoner:

– Dette vitner om at KrF er inne på tanken om å gjøre noe med skatteregimet, noe jeg vil fraråde, sier oljepolitisk talsperson i Ap, Hege Haukeland Liadal.

– Er dette et alvorlig signal til olje- og gassnæringen?

– Ja, jeg vil si at det er et alvorlig signal, ikke minst fordi jeg har forholdt meg til et KrF som i sine merknader i Stortinget har latt langsiktighet og forutsigbarhet være viktige premisser, sier Liadal.

Hege Haukeland Liadal avbildet med Jonas Gahr Støre (midten) og Øystein Hansen på Karmøy i 2017-valgkampen.

– Det eneste oljenæringen sier til oss, er forutsigbarhet. Derfor må forslag om endringer i en ansvarlig politikk varsles i god tid - og ikke bare legges på bordet én måned før noe kan bli vedtatt. Å lansere dette nå, vil være veldig uklokt og ikke i tråd med bransjens ønsker, sier Liadal.

Hun vil heller se på politiske tiltak innen CO₂-lagring, elektrifisering, havvind, Enova og fornybarfondet Nysnø.

Stortingsrepresentanten vedgår at krefter i arbeiderbevegelsen også ser på endringer skattesystemet. Ap fikk mye kritikk i 2017-valgkampen etter at Marianne Marthinsen (Ap) åpnet for endringer i ordningen som gir refusjon av letekostnader.

– Da opplevde vi kraften i oljebransjen og hvor betydningsfullt forutsigbarhet er for bransjen. Ja, selvsagt skal vi ta diskusjonen og sørge for at skatteregimet er riktig skrudd sammen, men vi skal ha respekt for at dette er en kolossal bransje som bringer enorme inntekter. Vi trenger miljøvennlige løsninger og ny teknologi, men enn så lenge trenger vi olje og gass, sier Liadal.

– Jeg synes det er trist at KrF har en slik inngang til dette. Dette handler ikke om hva man skal slutte med, men hva man skal starte med, sier hun.

Frp: - Uaktuelt

Terje Halleland, energipolitisk talsperson i Frp, sier at det er utenkelig å endre systemet nå:

Terje Halleland (Frp)

– Dette er en helt feil vei å gå. På vegne av Frp vil jeg si veldig tydelig at dette er en uaktuell problemstilling. Nå gjelder det å skape forutsigbarhet for næringen.

– Kan dette være et uskyldig, hypotetisk spørsmål fra KrF om noe de ikke har tenkt å realisere?

– Det kan godt være at det er en tilfeldighet, men nå er en gang spørsmålet stilt av KrF til Finansdepartementet. Og det føyer seg inn i rekken av slike signaler fra blant andre AUF og lokallag i Høyre. Alt dette bidrar til å skape usikkerhet om rammevilkårene framover, sier Halleland.

– I 2022 er det slutt på de store investeringene, og nå trenger vi mer leting, arealer og funn. Hvis ikke blir denne politikken oppfylt av seg selv når det ikke er så mye igjen å produsere på.

– Så beskjeden din til Kjell Ingolf Ropstad og kompani er «glem det»?

– Ja, sier Halleland.

– Du kan sikkert lage teoretiske regnestykker om hvor mye inntekter du kan få med en annen refusjonsordning, men jeg ville heller spurt om du får de samme investeringer i Nordsjøen uten refusjonsordningen. Den er avgjørende for suksessen, og det sikrer at den norske stat er med og tar risiko gjennom et investeringsvennlig skattesystem, sier han.

KrF: Skattesystemet trenger en gjennomgang

– Det er ingen hemmelighet at KrF er inne på tanken om at skattesystemet på norsk sokkel før eller senere vil trenge en gjennomgang. Dette sier programmet vårt, og vi har tatt det opp i delmeldingen om oljenæringen i vår, svarer Tore Storehaug, miljø- og energipolitisk talsperson i KrF, i en e-post.

Tore Storehaug er miljø- og energipolitisk talsperson i KrF. Her er han avbildet med strikketøyet under KrFs ekstraordinære landsmøtet.

Det KrF gjør nå, er å stille spørsmål ved om vi virkelig skal ha et skattesystem som ikke er investeringsnøytralt, men legger opp til investeringer som er lønnsomme for selskap - og ulønnsomme for samfunnet, forklarer han.

– Vi trenger ikke flere Goliat-tilfeller. KrF var kritisk, mens Ap og Frp ikke stilte spørsmål. Jeg mener historien har vist at vi hadde rett, uttaler stortingsrepresentanten.

Han mener premissene til Frp og Ap er «riv ruskende gale».

– Det er de som må forklare hvorfor skattesystemet på sokkelen ikke skal være investeringsnøytralt når skattesystemet for vannkraft, havbruk, skogbruk og øvrig næringsliv skal være det, forteller Storehaug.

– Det vi tar til orde for, er en utredning for å få det klart hvordan vi kan tilpasse skatteregimet på sokkelen til vår tid og konsekvensene av det. Ap og Frp sier hele tiden i debatten om Lofoten, Vesterålen og Senja at de ikke forstår hvorfor en frykter kunnskap, jeg skulle ønske de var like kunnskapshungrige her, fortsetter han.

– Jeg er enig med Ap-byråd og tidligere statssekretær Kjetil Lund som i 2014 sa: «La oljeselskapene betale sin rette andel av investeringene på sokkelen». Ap burde ikkje være redde for debatten om nettopp det, avslutter han.

Les også

 1. Siv Jensen om KrF: – Jeg vender det andre kinnet til

 2. KrF-topp: – Pinlig for partiet å samarbeide med FrP

 3. Rogaland KrF stiller seg bak Kjell Ingolf Ropstad som ny KrF-leder

Publisert:
 1. Kristelig Folkeparti (KrF)
 2. Kjell Ingolf Ropstad
 3. Finansdepartementet
 4. Norsk sokkel
 5. Hege Haukeland Liadal

Mest lest akkurat nå

 1. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 2. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 3. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

 4. Avhørte vitner kan ha husket feil

 5. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

 6. Bygget Norges billigste sykkel- og gangsti, helt uten byråkrati