Wiraks Sandnes: Både-og-byen

AFTENBLADET 125 ÅR: Godt over hundre tilhørere fylte KinoKino i Sandnes torsdag kveld. De fikk en solid dose humor - og en viktig debatt om byen sin.

Bygd eller by? spurte Aftenbladets Camilla Bjørheim. Alexandria Algard, Stanley Wirak og Alfred Ydstebø svarte - nokså ulikt.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

– Storby eller bygd? Det var et av spørsmålene som ble stilt da Aftenbladet la deler av sin jubileumsfeiring til Sandnes. De som skulle svare, var investor Alfred Ydstebø, ordfører Stanley Wirak (Ap) og arkitekt Alexandria Algard.

Pendlerbyen

– Det er et problem for byen Sandnes at så mange pendler ut av byen for å gå på jobb, sa Ydstebø som mener det er nødvendig at Sandnes legger til rette for næring. - To av tre som jobber på Forus, vil heller jobbe i sentrum. Tenk å kombinere det som skjer i Jåttåvågen med sjarmen i Sandnes sentrum, sa han.

Alexandria Algard mente at alt ligger til rette for Sandnes: Nærhet til sjøen, et flott sentrum med fint gatenett, ledige lokaler i og nær sentrum, og en togbane som går rett gjennom byen.

– Likevel vil politikerne både fortette og skape et bysentrum og bygge utenfor sentrum, sa hun, og mente at det ikke er grunn til å bygge flere eneboliger og rekkehus for småbarnsfamilier. Det er større behov for boliger for de som bor alene, som faktisk utgjør 30 prosent av befolkningen.

Både-og-byen

Ordfører Stanley Wirak mener kommunen legger til rette for boliger i sentrum, men at markedet ikke er veldig interessert.

– Vi skal ha både-og, vi ønsker ikke å styre folk sine boligbehov. Vi heier på de som vil bygge boliger og næringsbygg i sentrum. Men vi skal kunne bygge både i sentrum og områder utenfor. Og nå foregår 29 prosent av boligbyggingen i sentrum.

Stor jubileumsmarkering

Tidligere har Aftenbladets 125-årsmarkering trukket folk til debatter om vindmøller og byutvikling i Egersund, til grundermøte og popoppskrifter på Bryne, og diskusjon om hvordan Jørpeland og Strand kan bruke turistboomen på best mulig måte.

Og i helgen skjer det mye i Stavanger.

Les også

Aftenbladet feiret med lun musikk og gründerprat på Bryne

Les også

«Står næringslivet stille, dør det. Det gjør kanskje også en by?»

Fotballtrenerne slapp til først. Det passet godt, for Bjarne Berntsen (t.h.) var utålmodig etter å komme av gårde til kampen mellom Figgjo og Julabygda i sjettedivisjon. Her sammen med Sandnes-trener Bengt Sæternes og Aftenbladets Stig Nilssen.

Rivalene møttes

Først ut i Sandnes var trenerne for Ulf Sandnes og Viking, Bengt Sæternes og Bjarne Berntsen. Sistnevnte er paradoksalt nok sandnesgauk, men Sandnes-trener Sæternes bor i Stavanger og har en datter som spiller i Viking.

– Rivaler?

– Ja, men oppgjørene mellom oss er ikke så klassiske som kampene mellom Viking og Bryne, mente Berntsen.

De to trenerne har i alle fall en veldig god tone seg imellom, og de har fulgt hverandre helt siden treneren Berntsen hentet spilleren Sæternes i 1995.

Begge ble utfordret til å si hva som er det vanskeligste som trener. Berntsen svarte kjapt:

– Agenter som tror de har en 13-år gammel Messi i stallen, er parasitter som ødelegger for idretten. Det er utfordrende at mange penger går ut av klubbene.

Nyhetsleken «Aftenbladet på nytt» med reisedirektør Elisabeth Saupstad og næringsdirektør Harald Minge mot forfatter Janne Stigen Drangsholt og ordfører Stanley Wirak. I midten: Programleder og Aftenbladets journalist Jan Zahl.
Camilla Bjørheim fra Aftenbladet ledet kvelden i KinoKino i Sandnes. Her sammen med Sandnes-trener Bengt Sæternes, Aftenbladets Stig Nilssen og Viking-trener Bjarne Berntsen.
Godt over hundre tilhørere fikk med seg nyhetsleken «Aftenbladet på nytt» med reisedirektør Elisabeth Saupstad og næringsdirektør Harald Minge mot ordfører Stanley Wirak og forfatter Janne Stigen Drangsholt (med ryggen til). I midten: Programleder og Aftenbladets journalist Jan Zahl.

Sæternes svarte annerledes: - Jeg skulle så gjerne hjulpet lage enda mer, kjenner ofte at jeg har lyst til å gå utpå banen.

Berntsen hadde også et råd til Sandnes Ulf i forbindelse med planene om å bygge ny stadion.

– Opplegget ser fornuftig ut, det er bra å knytte stadion sammen med skole og andre aktiviteter i området. Et nytt stadion er helt nødvendig hvis Sandnes skal bli i toppen av norsk fotball.

Tønes underholdt også i Sandnes, her foran et bilde fra hjemstedet i Sokndal.
Publisert: