Bygdeopprør mot anonymt E 39-forslag

Først gikk Heskestad på barrikadene. Nå er det bygdefolket på Hetlandsheia som setter foten ned. Det anonyme forslaget er feigt og vil rasere landbruket og flotte bygder i Dalane, blir det hevdet.

Bygdefolket på Hetlandheia står omtrent der E 39 skal gå hvis det anonyme forslaget vinner fram.
 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Vegvesenet fikk 161 forslag og innspill til ny E 39. For et par uker siden ble plutselig en ny trase´ mellom Bue og Moi aktuell. Da oppdagte sjokkerte bygdefolk at den nye veien gikk over deres eiendom.

– Jeg vil få en fire felts motorvei over eiendommen min og den vil gå like utenfor veggen på fjøet mitt, sier Magne Mydland.

Han bor på Grøsfjeld i Eigersund kommune. Grøsfjeld ligger på Hetlandsheie mellom Sokndal og Helleland og er en litt bortgjemt perle for folk flest.

– Folk er ikke klar over det, men det største og beste landbruksmiløet vi har her i sør, ligger her, sier jordbrukssjef Steinar Nordvoll.

Feil

Bygdefolket har samlet seg på gården til Magne Mydland. De er i opprør. Det var saken fra Eide i Heskestad som vekket dem. Aftenbladet skrev tidligere i uke at bygda ville bli delt i to og at de måtte kjøre om Grøsfjeld for å komme til Moi, hvis det anonyme forslaget skulle vinne fram.

Nå skriver Torun Lynnebakken i vegesenet i en epost til Aftenbladet at det er feil.

– E39 er foreslått med krysning av Eide i en høy bru over bygda, og det er ikke snakk om en fysisk deling i plan med bebyggelsen. Bygda vil få gjennomgangstrafikken fjernet fra dagens vei, og det vil være positivt for nærmiljøet på Eide. Dagens vei vil bli liggende som lokalvei, og forbindelsen til Ualand og Moi vil bli som før, men med vesentlig mindre trafikk.

Hun legger til at forslaget viser en ny vegløsning i dagen gjennom Drangsdalen, kun med en kortere tunnel.

Les også

Truer med lenkegjeng mot anonymt E39-forslag: – Veien er kroken på døra for vårt lille samfunn

På Gjøsfjeld er bygdefolket opprørte over det anonyme forslaget.

– Det må komme fra noen på Ualand. Jeg mener det er feigt å levere inn et anonymt forslag og det er galt å seigpine oss på denne måten, sier Johan Egeland.

Han får støtte av Magne Mydland som sier at han forstår godt at forslaget er anonymt.

– Forslagsstilleren hadde slitt hvis vi hadde visst hvem han er, sier han.

Hyttefolket

Ragnhild Rodvelt og mannen eier et småbruk og en hytte i området. De havner på hver sin side av motorveien.

– Jeg er sjokkert over at noen kan tenke tanken på å ødelegge dette vakre miljøet med en motorvei. Her er det 100 hytter, det er et stort jaktterreng, det er fosskall og orkideer, det har vært jordbruk her siden bronsealderen og så kommer det et anonymt forslag som vil rasere alt hvis det blir vedtatt.

Jordbrukssjef Steinar Nordvoll og bonde Magne Mydland studerer kartene.

Torun Lynnebakken i vegvesenet sier at de som ønsker å være anonyme har rett til å kreve det.

- Men vi mener at høringsinnspill avgitt med fullt navn, er å foretrekke av hensyn til åpenhet i planleggingen. Vi har vurdert dette konkrete høringsinnspillet og har kommet til at det bør utredes videre. Korridoren ser ut til å ha korte strekninger med tunneler og kostbare konstruksjoner og av den grunn en lavere utbyggingskostnad, og vi ønsker også å finne ut hvordan korridoren er i forhold til andre tema som miljø, landbruk, nærmiljø, trafikk og total samfunnsnytte.

Fjøsstell

Den nye høringsrunden varer til 6. desember. Det blir åpne informasjonsmøter 8.november kl.18 i Misjonshuset Vikeså og 9.november kl.18 på Lundetun Moi, foteller Torun Lynnebakken.

– De sørger for å legge slike møter midt i stelletida til bøndene. Jeg lurer på om det er bevisst, sier Magne Mydland.

Publisert:
 1. Eigersund kommune
 2. Landbruk
 3. Sokndal
 4. E39
 5. Eigersund

Mest lest akkurat nå

 1. Bil på taket i Sandnes - to personer til sykehus

 2. Oppfordret til å avlyse julebord: SUS-ansatte føler seg forskjells­behandlet

 3. Familien på Tasta sparer tusenvis på å gjøre små grep – her er deres – og ekspertens – strømtips

 4. Brann i hytte på Tau

 5. Støre varsler nye koronatiltak tirsdag

 6. Endelig fikk Støre til noe