Gaute Eiterjord delte 500.000 kroner med klimastjernen Gretha Thunberg. Nå kritiserer han Rogaland MDG

Natur og Ungdom er skuffet over Rogaland MDG etter en oljefinte på MDG-landsmøtet. Partiet vedtok søndag sin nye plan for Norge etter oljen.

Publisert: Publisert:

(F.v.) Leder Gaute Eiterjord, Vilja Helle Bøyum, Elise Sørensen og Nils Nerhus Rørstad i Natur og Ungdom mottok Fritt Ords pris i Operaen i Oslo 8. mai. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

 • Geir Søndeland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

I helgen vedtok MDG at de vil skape arbeidsplasser som ruster Norge til en framtid uten oljenæringen.

Rogaland MDG ville ha bort referansen til oljenæringen, men mislyktes.

Les også

LES MER: Slik kjemper MDG Rogaland for oljeindustrien

Rogalendingene er heller ikke begeistret for MDGs sluttdato for oljenæringen, altså 2017-valgløftet om å avvikle innen 15 år.

– Nå har vi nettopp åpnet Johan Sverdrup. Da blir det et litt feil signal å skulle stenge det, forklarte Erlend Kristensen i Sandnes MDG til Aftenbladet.

– Skuffende

Slike oljevennlige toner er kontroversielle i klimabevegelsen.

Natur og Ungdom er den største miljøorganisasjonen for unge i Norge og har nesten 8000 medlemmer.

Leder Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom holdt takketale for Fritt Ords pris i Operaen i Oslo 8. mai. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Leder Gaute Eiterjord fulgte ikke selve debatten på landsmøtet, men svarer slik på spørsmål om han er skuffet over Rogaland MDG:

– Det er skuffende at enkelte der vi ha en formulering om «(...) arbeidsplasser som ruster oss til en forsvarlig framtid» uten å nevne olja, sier Eiterjord, som likevel er komfortabel med at MDG beholdt oljereferansen.

Mottok pris med Greta Thunberg

Tidligere i mai mottok Natur og Ungdom en ytringsfrihetspris verdt 500.000 kroner på deling med det svenske klimakampstjernen Greta Thunberg fra stiftelsen Fritt Ord.

Greta Thunberg står bak det som er blitt en internasjonal klimabevegelse drevet fram av skoleungdom. Foto: Jessica Gow/TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix

Natur og Ungdoms mobilisering i enkeltsaker over tid, sist ved skolestreikene, ble vektlagt.

I sin tale viste naturverneren fra Stavanger til at Natur og Ungdom og en rekke andre aktører i november saksøker Norge for «grunnlovsstridig» oljeboring i Arktis.

– Den norske staten setter i dag rekorder i oljeleting, som om klimakrisen ikke finnes, sa Eiterjord.

Les også

LES MER: – MDG ikke et parti bestående av hippier. Yoga og meditasjon er ikke påkrevd

Thunberg valgte å donere sin del av prispengene til søksmålet i kampen mot mer oljeleting.

– Oljeindustrien er jo det desidert største bidraget Norge har til klimakrisen, sier Eiterjord.

I motsetning til MDG har ikke Natur og Ungdom selv satt noen sluttdato for oljebransjen, men er klare på at det ikke må gis nye utvinningsløyver og at nye felt ikke skal åpnes.

– Nå skal det nok ganske mye til å stoppe Johan Sverdrup, men det er likevel helt på trynet å vedta et oljefelt som skal ture og gå til 2070. Det er 20 år etter verdens utslipp skal være i nettopp i null. Det sier seg selv at det ikke går, sier han.

– MDG har vært det partiet som har protestert mest mot Johan Sverdrup, og jeg håper også rogalandsdelegasjonen vil se at det ansvarlige er å si at vi ruster oss for en framtid uten oljen, sier han.

– Vi er ikke mot oljearbeidere

– Vi er ikke mot oljearbeiderne, vi er mot olje, sa Daria Maria Johnsen, ordførerkandidat i MDG Stavanger fra talerstolen.

– Oljearbeiderne sitter på enorm kompetanse som vi har stort behov for om vi skal klare klimamålene og det grønne skiftet. Da må vi ha dem med oss, ikke mot oss, sa Johnsen, som sitter i MDGs sentralstyre.

Disse bilene ble et yndet fotomotiv på Fornebu under MDGs landsmøte. Her har Daria Maria Johnsen, ordførerkandidat i Stavanger, tatt oppstilling. Foto: Privat

Slik svarer hun på kritikken fra Natur og Ungdom:

– Punktet det vises til, handler ikke bare om oljenæringen, men at vi skal legge til rette for framtidsrettede, bærekraftige og trygge arbeidsplasser. Vi er ikke oljevennlige, men vi kjenner menneskene som jobber i oljeindustrien. Oljekrisen i 2014 sendte veldig mange i arbeidsledighet, og da ønsker vi å ha en litt mer realitetsorientert tilnærming, sier Johnsen.

– Det er veldig enkelt å bo på Grünerløkka i Oslo og ha sterke meninger om å legge ned oljen i dag. Det er ikke slik det fungerer. Vi kan alltids diskutere en sluttdato, men det vi trenger, er en planlagt utfasing, også for at folk skal ha andre jobber å gå til, sier hun.

– Går du god for Johan Sverdrup?

– MDG går ikke god for noe oljeutvinning. Vi vil la oljen ligge. Men Johan Sverdrup-kontrakter er inngått. De forpliktelsene består uansett hva MDG sier. Det er realitetene, selv om vi ikke vil lete etter ny olje eller inngå nye kontrakter.

Les også

LES MER: Derfor blåser MDG og resten av Stortinget i sterke advarsler mot havvind

Søndag vedtok MDG sin plan for Norge etter oljen (se faktaramme i bunnen av artikkelen).

Her vil partiet blant annet etablere en kommisjon for oljeutfasing etter modell fra den tyske kullkommisjonen.

– Oljekranene må stenges. Hver eneste krone som investeres i olje og gass er en ekstra krone i potten for et ødelagt klima og miljø, sier talsperson Arild Hermstad.

– MDG har ikke skjønt noen ting

Terje Halleland, energipolitisk talsperson i Frp, mener MDG ikke har skjønt noen ting når de tror at det bare er avkastningen på oljefondet som betyr noe for statsbudsjettet.

Halleland ber MDG ta innover seg at en arbeidsplass på norsk sokkel må erstattes med 13 årsverk hvis verdiskapningen skal opprettholdes.

– Det er tydelig at de tror at de kan skru av norsk sokkel i 2032, uten at det får noen konsekvenser før 2032. Med et vedtak om sluttdato, ville titusenvis blitt arbeidsledige i løpet av få måneder, etter hvert som lete- og driftssiden hadde blitt nedtrappet, sier Halleland.

Terje Halleland på Frp-landsmøtet i 2018 med Tor Mikkel Wara. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Utslippene globalt ville økt, spesielt i Europa. Norsk petroleumsindustri er Norges store bidrag til Parisavtalen. Petroleumsindustrien slipper ut cirka 14,7 millioner tonn i Norge. Samtidig bidrar norsk gass til 300.000 millioner tonn mindre utslipp i Europa, om dette skulle blitt erstattet med kull, sier han.

Aleksander Stokkebø (H) reagerer hvis noen i MDG tror oljen kan legges ned uten at det vil merkes på statsbudsjettet.

– Det viser hvor ekstremt uansvarlig økonomisk politikk MDG har. I tillegg vil de jo sende de samme bedriftene en kjemperegning og skattesmell på om lag 40 milliarder fra ett år til et annet, sier han.

Stortingsrepresentant Une Bastholm (MDG) har tatt til orde for «å stanse Johan Sverdrup».

– Det er sjokkerende at hun vil stoppe Johan Sverdrup som er godt i gang og som verftene jobber med nå. Snakk om uforutsigbarhet om Stortinget skulle trukket alt tilbake nå, sier han.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Politi og frivillige leter etter savnet mann i Sandnes

 2. – Ylldren med spenst som en tepose - den kan utmerket godt settes

 3. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 4. Område i Spania stenges ned

 5. Savnet person funnet på skjær ved Lindesnes - fraktet til SUS med helikopter

 6. Mangemillionær fra Stavanger impulskjøpte sørlandshytte til 19 millioner: - Jeg likte det jeg så

 1. MDGs landsmøte
 2. MDG
 3. Oljebransjen
 4. Oljepolitikk
 5. Arild Hermstad