Frp-exit fra regjeringen kan utløse lederstrid

Dersom Fremskrittspartiet velger å gå ut av regjering, kan det utløse en lederstrid i partiet, mener sentrale partikilder. Flere Frp-topper vil ut uansett.

Dersom Frp velger å gå ut av regjeringen, kan det utløse en debatt om Siv Jensen er det rette til å lede partiet, sier flere sentrale partikilder.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Det er ikke naturlig at Frp fortsetter med Siv Jensen som leder hvis partiet nå velger seg en tilværelse som opposisjonsparti, sier flere kilder fra ulike fløyer i partiet til Aftenposten.

Frp skal ha landsmøte i vår, og Siv Jensen, som har ledet partiet siden 2006, er på valg.

En regjerings-exit vil ifølge kildene utløse en debatt om Jensen er den rette til å lede partiet, ikke minst fordi hun i over seks år har jobbet tett sammen med den regjeringen Frp da vil være i opposisjon til.

Samtlige kilder viser til Frps vedtak om at de ikke vil støtte en regjering de ikke selv er en del av.

– Står sterkt

– Det er mange som ønsker en slik debatt og et skifte nå, men Siv Jensen står meget sterkt i partiet. Dersom hun vil selv, er det sannsynlig at hun gjenvelges, sier en kilde med lang fartstid på ulike nivåer i Frp.

De tre som hyppigst nevnes som Jensens mulige arvtaker, er nestleder og nåværende olje- og energiminister Sylvi Listhaug, tidligere nestleder og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og nåværende samferdselsminister Jon Georg Dale.

– Morn da, Erna

Flere av Frps stortingsrepresentanter, blant dem Bengt Rune Strifeldt fra Finnmark, Morten Ørsal Johansen fra Innlandet og Kari Kjønaas Kjos fra Viken, sier til VG at de mener Frp bør gå ut av regjering, uansett hva utfallet blir når det gjelder kravene Frp har stilt til statsminister Erna Solberg (H) for å bli værende.

Også Per-Willy Amundsen fra Troms ønsker at Siv Jensen sier «Morna, Erna».

– Hvis jeg skal følge rådene fra mine velgere i Troms og Finnmark, så er det ikke tvil om at de mener Fremskrittspartiet bør forlate regjeringen. Det er et standpunkt jeg har tenkt å målbære, sier Amundsen til VG.

Slutt på tålmodigheten

Også Frps fylkesleder i Troms og Finnmark, Odd Eilert Persen, har fått nok av å sitte i regjering.

– Jeg har sagt mitt. Fått nok av idiotien som foregår. Å styre Norge sammen med Venstre unner jeg ikke min verste fiende, sier han til avisa.

Publisert: