Hun gir håp til mennesker med krefttypen få overlever

Hun overlevde, men føler seg ofte som den eneste. Berit Torgersen Skiftun (64) håper folk vil tenke på kreftformene få overlever.

Tross prøvelsene livet har gitt henne, smiler Berit Torgersen Skiftun til verden. Foto: Carina Johansen

 • Tollef Jacobsen
  Journalist
 • Carina Johansen
  Fotograf
Publisert: Publisert:

– Hva om det skjer igjen?

– Jeg tenkte på det.

Berit Torgersen Skiftun skal til Stavanger senere i dag. Det er møte med Nasjonalforeningen for folkehelse.

Hun er fylkesleder.

Det er andre gang hun har fått vervet. Den første gangen fikk hun kreft. Selv åtte år senere, sitter det igjen, men hun lar seg ikke styre av frykten eller de dårlige tankene. Hun har overlevd.

Få gjør det.

Torgersen Skiftun kjemper en kamp for dem som ikke kan gjøre det selv. Hun vil gi dem et håp: Menneskene som har så liten sjanse for å overleve.

Berit Torgersen Skiftun hadde en plagsom kløe som hun fikk undersøkt av en lege. Han var usikker på hva som var problemet og sendte henne sporenstreks til sykehuset. Foto: Carina Johansen

Hastemeldingen

Det er sent på våren 2012, og Torgersen Skiftun sitter på kontoret til en turnuslege. Torgersen Skiftun er litt engstelig: Hun har klødd over hele kroppen. Kroppen står i brann. Det var for sent på dagen til å ta blodprøver, og hun ble instruert om å komme tilbake neste fredag.

Torgersen Skiftun bryter sammen der hun sitter. Hun orker ikke denne kløen og vil bare ha svaret nå. Det er allikevel små, tette forhold i Hjelmeland, og hun får time mandag i stedet.

Blodprøver blir tatt på mandag, og neste dag er hun hos en ung lege. Han har nettopp anskaffet seg et ultralyd-apparat privat. Bildet viser at noe er tett, men det ligger ikke spesifikt innenfor hans fagfelt. Hun ser litt gul ut i huden.

Legen sender Torgersen Skiftun rett inn på akuttmottaket ved Stavanger universitetssjukehus (SUS).

8. mai blir hun lagt inn.

Samtidig blir datteren på Østlandet lagt inn med veer. Dagen etter blir Torgersen Skiftuns første dattersønn født. Hun ligger på utredning i 19 dager før hun får beskjeden. Hun har fått bukspyttkjertelkreft. Fire dager senere, 31. mai 2012, skal hun opereres.

Kreftformen hennes krever en komplisert operasjon, men operasjonen er samtidig den eneste muligheten for å friskmelde pasienter med hennes krefttype.

Hovedfunksjonene til bukspyttkjertelen er å produsere enzymer som tarmen trenger for å fordøye maten, og produksjon av insulin og glukagon - som er med på å regulere blodsukkeret. Foto: Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Krafttak mot kreft

Ifølge Kreftforeningen er det stor forskjell på overlevelse blant ulike kreftformer (se faktaboks). Dette kan bla skyldes at kreften oppdages sent. Mange kreftformer har «diffuse symptomer og når kreften oppdages, har den gjerne sprett seg til andre steder i kroppen. Vi vet at jo tidligere kreften oppdages, jo raskere kan behandlingen starte og det øker overlevelsen.

– Men en annen vesentlig faktor er at det gjerne ikke finnes en behandling som virker godt nok, sier distriktssjef i Kreftforeningen Rogaland Camilla Gram.

Ofte kan ikke kirurgi være et alternativ, fordi svulsten fra noen kreftformer ligger vanskelig til; samtidig viser svulstene en sterk motstand for hittil tilgjengelige former for cellegiftbehandling.

Gram forteller at foreningen har som mål å samle inn 4 millioner kroner i fylket gjennom Krafttak mot kreft. Formålet er det samme som i fjor: samle inn penger til forskning på kreftformer med lav overlevelse og omsorgstilbud til denne pasientgruppen. Det vil være mulig å støtte Kreftforeningen fram til 15. mars.

Gram understreker at det ligger mye arbeid bak forskning på blant annet bukspyttkjertelkreft.

Berit Torgersen Skiftun har vært aktiv i Kreftforeningen av flere grunner. Hun har også arrangert og ledet innsamlingsaksjonene i Hjelmeland kommune de siste to årene. Foto: Carina Johansen

– Forskningen bidrar til å gjøre behandlingen mer persomtilpasset i dag enn den var for ti år siden, sier Gram.

I januar donerte Kreftforeningen 22 millioner kroner til et langsiktig prosjekt for bukspyttkjertelkreft: 15 til forskning og 7 til oppretting av kreftregister. Disse pengene kommer i sin helhet fra fjorårets innsamling.

Venninnen med det korteste strået

Torgersen Skiftun er overbevist om at legens raske handling, og hans personlige ultralydmåler, reddet livet hennes. Hun ble lagt inn raskt og skulle gjennomføre en Whipples operasjon for å få fjernet svulsten.

– Jeg var likevel ikke klar over hvor alvorlig sykdommen var. Da jeg fortalte dette til en venninne av meg som var sykepleier, begynte hun å gråte. Hun forsto naturligvis hvor alvorlig sykdommen var.

Ifølge Camilla Gram er det vanskelig å forutsi hvem som får kreft, men det finnes flere faktorer som kan øke sjansen for det.

– Én tredjedel av tilfellene skyldes livsstil. Tobakk og ikke-moderate mengder alkohol øker risikoen for enkelte kreftformer. Samtidig vet vi at cirka 5–10 prosent skyldes arv. Den siste delen vet vi ikke, for du er rett og slett uheldig.

Bjørkli Ask og Skiftun på Afternoon Tea på Bristol i Oslo. Foto: Privat

Og uheldig var også Skiftuns venninne Gunnhild Irene Bjørkli Ask, som også ble syk av bukspyttkjertelkreft. På lik linje med Skiftun, ble også Bjørkli Ask friskmeldt etter en lang sykdoms- og rehabiliteringsperiode. Mens hun var på Nærland for rehabilitering, spurte Bjørkli Ask Kreftforeningen hvilke tilbud for pasienter og pårørende fantes i Ryfylke. Svaret var at det ikke var noe.

Dette gjorde at Bjørkli Ask og Torgersen Skiftun tok grep, og startet en temakafé for kreftberørte – pasienter og pårørende – i Hjelmeland.

– Det er slitsomt å være kreftpasient, men dem på siden av trenger like mye en person å forholde seg til.

Kaféen ble godt tatt imot av innbyggerne i kommunen, men ulikt Torgersen Skiftun fikk Bjørkli Ask et tilbakefall. Hun ble syk igjen, og endte med å måtte gå tilbake til cellegiftbehandlingen.

I løpet av runde to med behandling bukspyttkjertelkreft var de to venninnene i Oslo høsten 2016. Bjørkli Ask hadde mistet håret grunnet behandlingen, og hadde derfor et sett med luer for å dekke hodet. Hun valgte allikevel ofte å ikke bruke dem.

– Jeg sa til henne at «dette er for ditt eget beste, og jeg mener ikke å støte deg, men du er så fin og typete med luen, så jeg vil anbefale deg å bruke det.» Det var jo litt av et syn for folk, for når du har noe på hodet ser du ikke syk ut i motsetning til å gå rundt skallet.

Det var en vennlig kommentar, og Bjørkli Ask tok seg ikke nær av det. Hun gikk bort i mai 2017, og er savnet av familie og venner.

Langt inne i Ryfylke har Torgersen Skiftun anskaffet seg en fin eiendom ved havet med god sikt til Ombo. Havet gir henne en følelse av åpenhet og ro, og gjenspeiler hennes tanker om håndtering av kreft. Foto: Carina Johansen

Gjør så lite, men betyr så mye

Når så mye har gått mot en kan en lure på hvorfor Berit Torgersen Skiftun er positiv hele tiden. Til dette svarer hun at det gjelder bare å tenke positivt, og heller tro at det kan gå bra. Hun tror allikevel at å vite hun skulle bli mormor også ga henne mer å leve for: hun hadde noe å kjempe for selv.

– Det er aldri farlig å være et medmenneske: jeg må bare prøve, selv om det koster meg noe. Så lenge du går inn for det, klarer du det du må klare.

Hun henviser til en historie hun opplevde som ung. En gutt hun kjente hadde fått kreft, og hun spurte ofte faren, som jobbet på ferjen, hvordan det sto til. Gutten ble friskmeldt, og da hun møtte på faren igjen sa han hvor mye det hadde betydd for sønnen hans. Hun var en av de få som hadde spurt om hvordan det hadde gått, hvilket hadde bragt et smil om munnen på gutten hans. Noen brydde seg.

Publisert:

Les også

 1. Arrangerer nytt løp i Tresse: Vil samle inn en halv million til kreftsaken

 2. Jon Arne Søreide: «Den vanskelige bukspyttkjertelkreften»

 3. Puppekopp for kreft-stopp

 4. På tre minutter stiller datamaskinen en mer presis kreftdiagnose enn legene

 5. WHO: Alkohol er en hovedårsak til kreft i nordiske land

Mest lest

 1. Helsetilsynet mener Sirdal har begått flere lovbrudd i behandlingen av gravid kvinne

 2. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke hjemme

 3. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning

 4. Ferjemøte om Hjelmeland: - Jeg er forsikret om at saken blir tatt opp på høyeste hold

 1. Feature
 2. Kreft
 3. Kreftforeningen
 4. Hjelmeland
 5. Hjelmeland kommune