De kjempet for livet i natt
Mannskapet om bord på redningsskøyta Ægir dro ut i de dramatiske bølgene for å redde liv. Plutselig måtte de selv kjempe for livet da redningsskøyta gikk rundt to ganger.
- Julie Teresa Rege OlsenJournalist

Aftenbladet møter mannskapet i Stavanger dagen etter den dramatiske redningsaksjonen i havgapet utenfor Farsund.
– Jeg har ikke sokker, en genser som går langt opp på magen og en bukse som er for kort. Slik er det å være skipbrudden, sier skipsfører Thor Hugo Johansen der han kommer vandrende på sokkelesten.
Men bak spøk truer torsdagens alvor. Sammen med styrmann Jan Adolfsen måtte han kaste seg over bord i ti meter høye bølger da redningsskøyta Ægir ble truffet av bråttsjø og gikk rundt to ganger med mannskapet om bord.
– Vi ble slengt ut av stolene og liggende i et hjørne. Vi hadde ikke før klart å komme oss på beina før det kom en ny bølge, forteller Adolfsen.
Truffet av bølge
Han fikk varslet redningssentralen om at de var i havsnød før han måtte kaste seg over bord.
– Da var det bare å finne overlevelsesdraktene. Det var først når jeg lå der i de høye bølgene at jeg begynte å tenke. Plutselig kom det en ny bølge som sendte meg 30 meter innover mot land. Da var jeg litt redd, innrømmer Adolfsen.
Redningsskøyta Ægir sterkt skadet - mannskapet reddet opp fra vannet
– Det gikk så dramatisk fort at vi knapt fikk tid til å være redde. Jeg er overrasket over at en slik båt kunne gå rundt, sier skipsfører Johansen.
Han slo skulderen ut av ledd i den dramatiske ulykken, men er ellers uskadd.
– Jeg måtte be gutta om hjelp til å finne frem overlevelsesdrakten. Da jeg hoppet over bord så jeg at redningshelikopteret ventet på oss. Da forstod jeg at det kom til å gå bra, sier Johansen.
– Tenkte at dette kunne gå galt
Han har vært skipsfører på Ægir siden den ble sjøsatt i 1988.
Kunne ikke hoppe
– Jeg må innrømme at jeg på et tidspunkt tenkte at dette kunne gå galt. Hadde vi gått rundt en tredje gang ville båten blitt fylt med vann eller vi hadde blitt kastet over bord, forteller skipsføreren.
De to ble hentet opp av sjøen av redningshelikopteret og fløyet i sikkerhet.
Maskinsjef Casabo Lango ble reddet fra dekk.
– Sjøen slo mot båten da det var min tur. Hadde jeg hoppet, ville jeg blitt slått ihjel, forteller Lango.
Dagen derpå er han takknemlig for fortsatt å være i live.
– Jeg føler meg heldig som sitter her i dag. Jeg er litt forslått, men det er alt, sier Lango.
Han har jobbet på sjøen i 46 år og har ingen planer om å forlate havet.
– Jeg kunne dratt på sjøen igjen i morgen, men der ser ut som det ikke blir før neste skift om to uker, ler han.
Vil fortsatt jobbe sammen
De tre er fast bestemte på at de vil fortsette å jobbe sammen.
– Vi er et godt team. Forrige uke øvde vi sammen med redningshelikopteret to ganger. Vi vet jo at jobben vår innebærer risiko og at vi må dra til steder der båter ikke burde vært. Men har de en ny båt til meg, så er jeg klar, sier Johansen.
Han har jobbet på redningsskøyta Ægir siden den ble sjøsatt i 1998.
Ulykken skjedde da redningsskøyta gikk ut i dårlig vær og svært høye bølger for å lete etter en person som hadde havnet i sjøen utenfor Farsund.
Redningsselskapet karakteriserer hendelsen som en av de mest dramatiske i selskapets 125 år lange historie.
– Det var en særdeles dramatisk situasjon. Jeg tror ikke vi har hatt noe lignende. Nå er vår viktigste oppgave å ivareta mannskapet og de pårørende, sier beredskapssjef Ronny Jåsund-Pedersen.
Mannskapet ble fløyet til Stavanger for en legesjekk på sykehuset. Deretter bar det videre til en god natt søvn på hotell.
Ægir har drevet inn mot land, og er strandet på Storestranda, like ved Marka skytefelt på Lista. Bergingsarbeidet tar til når værforholdene tillater det, melder Redningsselskapet.
Den russiske mannen som falt i sjøen ved Borhuag i Farsund torsdag kveld og som Ægir var på veg ut for å redde, døde fredag.