Indiske myndigheter går sterkt inn i norsk barnevernssak

Det indiske utenriksdepartementet har kontaktet norske myndigheter både i Oslo og India i et forsøk på å hente hjem to små barn som barnevernet i Stavanger har tatt hånd om.

Publisert: Publisert:

Indias ambassade i Oslo.

Denne artikkelen er over åtte år gammel

Indiske medier følger fortsatt barnevernssaken i Stavanger. Avisen The Times of India hadde lørdag et nytt oppslag om saken, som har vakt en del oppsikt i India.

Ifølge avisen har det indiske utenriksdepartementet (The Indian External Affairs Ministry) den siste tiden tatt kontakt med norske myndigheter via to kanaler. Det bekrefter også det norske utenriksdepartementet (UD) overfor Aftenbladet.

Informerte

– Jeg kan bekrefte at vi denne uken har hatt et møte med den indiske ambassaden i Oslo, og den norske ambassade i India i New Delhi har hatt et møte med indisk UD. Vi har gitt generell informasjon om norsk barnevernslovgivning og saksgang, sier Hilde Steinfeld, pressevakt i UD.

Ifølge avisen The Times of India ba indiske myndigheter om at de indiske barna fikk reise hjem til India sammen med foreldrene sine dersom det ble aktuelt å reise tilbake. Indiske myndigheter skal ha fremholdt at det ikke burde være noen tvil om at det beste for ungene på lang sikt ville være å vokse opp under storfamiliens omsorg hjemme i India.

Norske myndigheter var imidlertid ikke til å rikke.

– Vi forventer at saken vil finne en løsning i domstolen, sier Steinfeld i UD. Den indiske avisen viser også til at norsk barnevern i september 2005 fikk kritikk av FNs komite for barns rettigheter. FN-komitéen var bekymret over det store antallet barn som ble tatt ut av sine biologiske hjem og plassert hos fosterforeldre.

Stor oppsikt i India

Det indiske ekteparet ble 11. mai i fjor fratatt datteren på fem måneder og sønnen på tre år. Barnevernet i Stavanger hentet datteren hjemme og sønnen i barnehagen.

Les også

Barnevernet har tvangsplassert indiske barn

Barna, som begge er indiske statsborgere, er nå plassert i beredskapshjem i Norge. Far til barna er geofysiker og jobber i et internasjonalt oljeselskap.– Saken har visstnok vakt stor oppsikt i India. Inderne sliter med å forstå hvorfor Norge skal ta hånd om to indiske barn uten noen tilknytning til Norge, sier advokat Svein Kjetil Lode Svendsen til Aftenbladet. Han representerer den indiske familien, men hevder han ikke har fått svar på de fire brevene han har sendt barnevernet.

Barna er splittet

Onsdag kommer representanter fra den indiske ambassaden i Oslo til Stavanger for å møte advokaten og foreldrene.

– Barna, som nå er ett og tre år gamle, er blitt splittet og plassert i hvert sitt fosterhjem, der fosterforeldrene er etnisk norske.

De biologiske foreldrene får ha samvær med barna to ganger i året. Barna vil på denne måten ikke bare miste kontakten med sin biologiske familie, men også språket, kulturen og religionen.

Norge sender ofte ut asylsøkere med barn uten at det er tale om å holde barna tilbake. Men her er det snakk om ressurssterke foreldre som har storfamilier hjemme i India som kan ta vare på dem.

Hvorfor skal norske fosterhjem brukes til dette? spør advokaten.

Barnevernsjef Gunnar Toresen har tidligere sagt at han ikke vil kommentere saken.

Publisert: