Det blir ikke stille etter Per Fugelli

MINNEORD: Per Fugellis dans med døden er over. Vinden blåser tappenstrek over stranden på Orre, hans livsdag er til ende.

Per Fugelli, lege og professor i sosialmedisin, døde onsdag 13. september 2017. Her avbildet i hytta på Orre på Jæren.
 • Sven Egil Omdal
  Sven Egil Omdal
  Journalist
Publisert: Publisert:
Les også

Lege og professor Per Fugelli er død

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Helt til det siste fulgte Per Fugelli oppfordringen fra Dylan Thomas om ikke å gå from av fred til sitt god natt. Han skrev, han snakket, han sloss til siste pust. I høst kommer boken ”Per dør”. Også i krangelen med døden vil han gjerne ha det siste ordet.

Han brukte språket som en svøpe. Ikke i raseri over at hans eget lys ble tatt fra ham, men fordi han ikke kunne tåle synet av de mange andre som fikk sine spede flammer blåst ut.  Han skrev om krigsflyktningenes drøm om trygghet som brast ved de stengte grensene, om innvandrerens håp om tilhørighet som visnet under påstandene om at hennes kultur, identitet og tradisjon ikke hører hjemme i Norge. Mot slikt raste han, ofte i voldsom patos. I godhetens tjeneste ble han rett og slett en tyrann.

Mange foraktet ham for dette. I de intellektuelle hjørnene av Facebook ble Per Fugelli et skjellsord. Kritikerne, spesielt de som har høyrevinden i ryggen, påsto at ingenting er enklere enn å sitte bak et skrivebord på universitetet og lengte etter det enkle.

Det er mye sant i denne kritikken. Men hans motstandere overså at Per Fugelli var klar over at han drev dobbelt bokføring i livets regnskap. Han var en juksepave i det godes tjeneste. Han hamret løs på vrangforestillingen om at mennesket er alene, men selv var han ikke særlig sosial. Som sønnen Aksel skrev i en kjærligkritisk biografi, likte Per helst flokker der han selv kunne være hyrden, der ingen stemte Frp eller la seg etter midnatt. Per forsvarte seg med at vi er tvetydige, fra DNA-spiralen til moralen. Vi er en kombinasjon av svakhet og styrke, av sorg og glede. Av og til er vi snille, av og til er vi noen småjævler. Derfor skal vi gjøre som Per Fugelli sa, og ikke som han gjorde.

Vi ble vant til at han svingte svøpen over oss alle. Mest over Fremskrittspartiet og alt dets vesen, selvsagt. Han anklaget dem for å ha ”pushet misnøye” på det norske folk i over 40 år. Men det var da han gikk løs på den sosialdemokratiske anstendigheten at han ble virkelig viktig.

Han anklaget den forbannet tilfredse majoriteten for å ta for lett på den sosiale underklassens problemer. I kronikker og bøker, i intervjuer og foredrag feide han til side det han kalte «et helvetes mas om Eneren, Vinneren, Overmennesket». De velformulerte sjikanene av de rene og ranke gled raskt over i konkrete sosialpolitiske forslag, og da var det venstresiden han først og fremst utfordret. Venstresiden fikk smake pisken fordi den ikke har «laget en kampsak av å sikre mennesker med økt sykelighet og nedsatt funksjonsevne rett til arbeid». Dessuten bør venstresiden besinne seg i kritikken av familien, sivilsamfunnet og religionen. Mennesket trenger ulike flokker, ikke bare de staten styrer, sa han.

Per Fugelli ble fast leverandør av livsmot til det norske folk. Et nyttårsintervju i Aftenbladet, der han ba folk skaffe seg forsetter som ikke handlet om dem selv, ble den nest mest delte artikkelen i Norge det året. Folk tok til seg hans enkle bilder om flokken og spredte hans budskap om å gi mer faen.

Selv mente han at han hadde noe av det samme som Alf Prøysen og Erik Bye; en korrespondanse med noen av de viktigste strengene i folkesjelen. Fordi dette er så korrekt observert, går det an å si om Per Fugelli som Erik Bye skrev om Alf Prøysen: Han gjorde sliteren mer rank i ryggen, han gjorde oss til et varmere folkeslag.

I fjor gikk han langs vannkanten på Orre og snakket til et kamera om tema som lå hans ivrige hjerte nær. Han ville etterlate seg et budskap til de generasjonene som skal overta ansvaret for naturen, for økonomien, for helsen og for hverandre. De korte videorefleksjonene er sett millioner av ganger. Seertallene gjorde ham glad, men han ble enda mer oppløftet av at så mange reaksjoner kom fra de han helst ville nå, de unge.

Da han gikk på realskolen på St. Svithun oppsto det slåsskamp i et friminutt. Rundt de to kjempende dannet det seg raskt en ring som heiet dem til å denge hverandre helseløse. I utkanten av ringen sto en ung Per Fugelli, muligens med tversoversløyfe allerede den gang, og ropte: ”Bekjemp ham med ånd! Bekjemp ham med ånd!”

Det var det han gjorde hele livet, tilsynelatende uten å lykkes. Til slutt vant metastasene kampen om kroppen, i åndskampen ligger han også dårlig an. Ingenting i asylpolitikken tyder på at de leser Per Fugelli høyt på regjeringskonferansene, og knapt noe menneske på kloden sto ham fjernere enn Donald Trump.

Les også

VIDEO: Fugelli har åtte livsråd til deg

Men i januar i fjor var hele forsiden på verdens viktigste medisinske tidsskrift, The Lancet, dekket av et sitat av Per Fugelli. Der sto det: ”Kolleger, jeg har ingen Gud. Men jeg har helgener, de evige verdiene i medisin: Gjør godt, vær rettferdig, respekter naturen.” Bak debattanten og mannen som samlet overfylte konserthus til sin store avskjedsturné med livet og flokken, fantes en lege som gjorde allmennmedisinen og sosialmedisinen viktigere. Internasjonalt er ikke Per Fugelli kjent for sin kamp mot Carl I. Hagen, men for å ha løftet de alminnelige lidelsene og årsakene til dem.

Nå skal han selv tilbake til naturen. Halvparten av asken etter ham skal vinden spre ut over havet ved Orre, den andre halvparten over det samme havet ved Røst. Men selv om bølgene legger seg og vinden løyer, blir det ikke stille etter Per Fugelli så lenge noen fortsatt insisterer: Gjør godt! Vær rettferdig!

Les også

 1. Les sønnens siste hilsen

 2. Les Per Fugellis egne ord om å komme til Orre for siste gang, for å dø.

Publisert:
 1. Per Fugelli

Mest lest akkurat nå

 1. Ventetid på inntil ett år på SUS: – Fører til stor frustrasjon

 2. Arild Østbø med klar beskjed etter ny praktkamp: - Jeg har fortalt at jeg vil stå

 3. Oversvømmelser og store vannmengder langs E39

 4. Gjør du også disse lysfeilene? Så mye kan det koste deg i bot

 5. Blandet mottakelse for «Nordsjøen» – fra treere til «en oppvisning»

 6. Oilers snudde kampen mot erkerivalen: - Vi fikk høre det i pausen