NY Times: Norsk antivoldkurs for asylsøkere vekker oppsikt over hele verden

En asylsøker fra Sandnes sier til storavisen at han fikk sjokk etter å ha sett kvinner gå lettkledd, drikke alkohol og kysse offentlig. I hjemlandet var det bare prostituerte som gjorde det. På asylmottaket i Sandnes lærer han hvordan kvinner skal behandles i Norge.

Publisert: Publisert:

Skjermdump

  • Syed Ali Shahbaz Akhtar
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

«Forvirret, gikk Mr. Kelifa og meldte seg på et banebrytende, og i noen sammenhenger kontroversielt program, som skal bidra til å forhindre seksuell og annen type vold ved å hjelpe mannlige migranter fra samfunn der menn og kvinner er segregert, og ikke viser hud eller offentlig hengivenhet, til å tilpasse seg et åpent europeisk samfunn»

Setningen over er hentet fra en større artikkel i storavisen New York Times. For tre dager siden publiserte avisen en større artikkel om et antivoldsprogram for asylsøkere i Norge. I den forbindelse besøkte avisens journalister Sandnes og ble med på kurset der Abdu Osman Kelifa og andre asylsøkere deltok. Her satt asylsøkerne, flere fra Sudan og andre muslimske land i Afrika, og diskuterte voldtekt og andre typer vold mot kvinner.

Artikkelen og kurset har vekket internasjonal oppsikt.

LES OGSÅ:

Les også

Hver natt blir nærmere 30 personer hentet og sendt ut av Norge

Ledet fra Stavanger

Prosjektet heter «Dialoggruppe mot vold» og er utviklet av stiftelsen Alternativ Til Vold (ATV). To av de tre som leder prosjektet holder til i Stavanger, prosjektleder og psykologspesialist, Jannicke Stav, og psykologspesialist Per Isdal.

Prosjektet er landsomfattende og finansiert av UDI. ATV-stiftelsen har siden 2013 lært opp mottaksansatte forskjellige steder i landet.

Per Isdal

«Prosjektet har som målsetting å implementere en voldsforebyggende metode i alle landets mottak. Dette innebærer å utvikle en metode tilpasset hverdagen i mottak, lage en veileder, og gi opplæring og veiledning til ansatte ved landets mottak i en prosjektperiode» står det i en rapport.

Ifølge NY Times er det organisert ukentlige gruppediskusjoner rundt om kring i Norge. I en av brosjyrene til kurset står det blant annet at «å tvinge noen til sex er ulovlig i Norge, selv om man er gift med vedkommende».

LES OGSÅ:

Les også

Prest før fotballkamp mot imamer: - Dette kommer til å bli en av de mørkeste dagene i kristendommens historie

Ikke sett damer med miniskjørt

— Målet med kurset er at deltakerne iallfall skal få en forståelse for hva som er rett og galt, sier mottaksleder for Hero i Sandnes, Nina Machibya, til den amerikanske storavisen.

Avisens journalister har snakket med flere kilder, blant ved Hero sitt mottak i Sandnes og på Nærbø, samt prosjektlederne om temaet. Ønsket om å utvikle et slikt kurs kom fra Stavanger etter at byen opplevde en voldtektsbølge i årene 2009-2011. Tidligere politistasjonssjef i Stavanger, Henry Ove Berg, skal ifølge avisa ha sagt «Menn fra deler av verden har aldri sett en dame med miniskjørt, bare i burka. Når de ser dette så «skjer» det noe i hodene deres».

Nå vurderer flere land liknende kurs. - Norge har ledet vei, står det i NY Times.

Kan bli lagt ned

I Danmark jobbes det må få gjort sex undervisning til en del av de obligatoriske språkkursene, mens i Bayern-regionen i Tyskland, testes slike kurs ut mottak for mindreårige i byen Passau. I Norge kan imidlertid kurset bli lagt ned etter at UDI har kuttet tolkestøtten.Denne støtten har vært på inntil 25.000 kroner per kurs.

— Det er utrolig bra at UDI har satset på forebyggende arbeid, men det er dessverre dette som lider når de nå har kommet under press, sier prosjektleder Jannicke Stav til Aftenbladet.

Hun sier til Aftenbladet at de ansatte på nye asylmottakene ikke har hatt samme opplæring.

— Det trengs midler for å fortsette, sier Stav.

«Tilbakemeldingene ATV har fått fra engasjerte mottaksansatte er at prosjektet både er et ambisiøst og godt prosjekt» står det i ATV i en rapport.

LES OGSÅ:

Publisert:

Les også

  1. Tidligere flyktning har utviklet språk-app for flyktninger

  2. Bytter skole - sparer minst 150.000 kroner

  3. Send dei ut!

  1. Sandnes
  2. Tyskland
  3. Sudan
  4. Stavanger
  5. Dagbladet