- Livet er for kort til HV-øvelser

En 40 år gammel hordalending er dømt til fengsel i ett år for ikke å ha møtt på Ulven leir da Heimevernet (HV) skulle ha øvelse.

Publisert: Publisert:

HV_rofagd_presse3.jpg Foto: Forsvaret

  • Per Lindberg
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Mannen ble funnet skyldig for å ha brutt den militære straffeloven etter ikke å ha stilt på Ulven leir til HV-øvelse i fjor. Det er femte gang dette skjer, og Nordhordland tingrett har nå dømt ham til fengsel i ett år for at han ikke stilte i fjor. Han er også fradømt retten til å gjøre tjeneste i «rikets krigsmakt» for alltid. Det betyr at Forsvaret ikke kaller ham inn til nye øvelser.

— Akkurat det siste er han ikke lei seg for, men vi skal ta stilling til om dommen ankes eller ei. Han har forklart at han ikke var orientert om innkallingen til øvelsen, sier Rolf Knudsen, mannens forsvarer, til Bergens Tidende.

- Livet for kort til HV

18. november i fjor skulle 40-åringen ha møtt til HV-øvelse på Ulven leir i Os kommune, men han kom ikke. Forrige gang han ikke møtte var i 2012. Da utvekslet han og en løytnant i Bergenhus heimeverndistrikt e-post om mannens fremtid i det norske forsvaret. Han ba om at innkallinger ble sendt elektronisk, men det kravet etterkom ikke Heimevernet. Mannen svarte at han ikke hadde anledning til å motta rekommandert brev i posten.

Han skrev videre at han ikke kom til å møte på flere HV-øvelser og argumenterte med at han tapte penger på dette, samt at livet var for kort til HV-øvelser, ifølge dommen. Han mente også at tjenesten var et overgrep fra staten.

— Han har vært på flere øvelser og har gitt uttrykk for at innholdet i øvelsene har hatt svært begrenset verdi, sier Knudsen.

- Ville ikke ha stilt

Før fjorårets øvelse mottok han to innkallinger fra Heimevernet. De ble sendt hjem til hans mor. I retten sa mannen at han ikke hadde mottatt dem. Han var blant annet utenlands i to måneder høsten 2014. Han var ikke kjent med innkallingene og sa at han uansett ikke ville ha stilt på øvelsen om han hadde visst om dem.

Retten mener han skal dømmes fordi han visste at innkallinger ville komme. Mannen skulle ha sørget for at de ble videresendt til ham, ifølge dommen. Tiltalte lot være med hensikt å utebli fra øvelsen, mener retten.

Straffeskjerpende

«Domfelte har ikke uteblitt fra førstegangstjeneste, men fra repetisjonsøvelser. Ulempene dette medfører må antas å være større enn ved uteblivelse fra førstegangstjeneste, blant annet fordi Forsvaret har investert tid og ressurser i å lære opp domfelte. Dette taler for å reagere med en følbar straff. Det er straffeskjerpende at domfelte fire ganger tidligere uten gyldig fravær har uteblitt fra repetisjonsøvelse» heter det i dommen.

Han er tidligere dømt flere ganger for samme forhold. Nå blir straffen fengsel i ett år. Ti måneder gjøres betinget. Det betyr at mannen slipper med to måneder fengsel, dersom han ikke begår nye lovbrudd i prøvetiden på to år.

— Vi registrerer at rettens straff er noe mildere enn aktor, sier Knudsen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Søppelsyndere avsløres av kamera: 3514 har fått tilsnakk

  2. Måling viser hvem som støtter Trump i Europa

  3. Familien savner svar etter at sønnen ble funnet død

  4. «Alle» vil gå på denne linja på videregående: – Appellerer til ungdom

  5. – Her vil vi ikke være verneverdige

  6. Han vil ha store deler av Sirdal ut av Sirdal – og inviterer til folkeavstemning