Nasjonal transportplan: Skal vurdere bane til Ullandhaug

Regjeringen går inn for å utrede kollektivløsning til Ullandhaug. - Dette er viktig for regionen, sier fylkesordføreren.

Iselin Nybø (V), fra venstre, Solveig Ege Tengesdal (KrF), John Peter Hernes og Leif Arne Moi Nilsen. Foto: Fredrik Refvem

 • Torkel Anstensrud Schibevaag
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Torsdag formiddag landet stortingsrepresentant Iselin Nybø (V) på Stavanger lufthavn med gode nyheter fra Nasjonal transportplan (NTP).

I tekstforslaget til NTP, som blir fremlagt senere i vår og gjelder for 2018 til 2029, står det:

«En skal i første del av planperioden medvirke til utredning/KVU av bane/kollektivløsning til Ullandhaug».

Ettersom utredningen ligger inne som et tekstforslag, er det ikke opplyst hvor mye penger som følger med.

Derfor skal det nye sykehuset bygges på Ullandhaug

– Staten tar ansvar

– Dette er godt nytt! Vi har ønsket at utredningen skal være et fellesprosjekt mellom staten og fylkeskommunen, og nå tar staten ansvar og bidrar i utredningen, konstaterer Nybø.

Regjeringen, med støttepartier, har behandlet planen. I løpet av våren vil NTP bli fremlagt for Stortinget i en stortingsmelding. Deretter blir den behandlet i Transport- og kommunikasjonskomiteen, før den vedtas av Stortinget.

– Med sykehuset snart på plass, vil flere tusen reise hit hver dag. Da handler det om å få gode kollektivløsninger for fremtiden, legger hun til.

LES OGSÅ:

Sykehus på Ullandhaug en tabbeMonorailforkjemper: «Skal vi få folk over fra bil til kollektiv, må vi gi dem et skikkelig alternativ»

Flertallspartiene Kristelig Folkeparti, Arbeiderpartiet, Venstre og Senterpartiet på fylkestinget, sammen med Frp, SV og MdG, har allerede bevilget 750.000 kroner i 2017 og 2 millioner kroner i 2018 til utredning av kollektivløsning til Ullandhaug.

– Dette er viktig for regionen. Midlene fra staten kommer i tillegg til de midlene vi har bevilget, sier fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF).

Ferdig utredet i 2018

I fylkeskommunens budsjett er det bestemt utredning av hurtiggående skinnebasert kollektivtransport for å møte fremtidige transportbehov på strekningen mellom kollektivknutepunktene Jærbanen, Ullandhaugområdet og flyplassen. Utredningen skal være ferdig i 2018.

– Vi må ha en kollektivløsning klar til sykehuset står ferdig i 2023, men denne utredningen omhandler de langsiktige kollektivplanene for området, forteller fylkesordføreren.

Hun presiserer at det kan være forskjellige skinnegående løsninger, men at de må kobles på de andre kollektivpunktene i regionen, og viser til Jærbanen og flyplassen.

– Staten er med. Det var en viktig avklaring for oss å få kvittert ut, sier Tengesdal.

Fornøyde lokalpolitikere

Lokalt tas nyheten fra Nasjonal transportplan imot med åpne armer.

– Dette er fantastisk nytt! Ullandhaug vil være det viktigste utviklingsområdet for regionen de neste 100 årene. Det er viktig at staten blir med på laget og tar ansvar, sier bystyrerepresentant John Peter Hernes (H).

– Dette klinger godt! Skal vi vite noe, så må det utredes. Vi vil få kollektivproblem til Ullandhaug, så derfor må vi finne de riktige løsningene. Da vil folk nytte seg av kollektivtransporten, legger bystyrerepresentant Leif Arne Moi Nilsen (Frp).

LES OGSÅ:

Underlig synsing fra JernbaneverketTid for smart byplanlegging
Publisert:
 1. Ullandhaug
 2. Nasjonal Transportplan
 3. John Peter Hernes
 4. Leif Arne Moi Nilsen
 5. Kollektivtransport

Mest lest akkurat nå

 1. Sandnes Ulf best etter uavgjort mot Viking

 2. Konrad (17) skal opereres i Thailand - drømmer om å gå igjen

 3. «Exit» flyttet inn i ekteparets hjem. Her er deres ti tips for å bygge drømmehuset

 4. Hvorfor står det kroatiske firmabiler utenfor et hotell på Lura?

 5. Marerittuker for Viking: To spillere røk korsbåndet

 6. Fredag skal hun legge en plan for massetesting av opptil 17.500 ungdommer