Skal diskutere Forsand-ordførens Sandnes-finte

For å unngå et vedtak mot Nye Sandnes, foretok Forsand-ordfører Bjarte S. Dagestad en manøver som Fylkesmannen i Rogaland mener kan være ulovlig. Derfor har statens forlengede arm bedt Forsand ta saken om lovlighetskontroll opp i kommunestyret.

Varaordfører i Sandnes, Pål Morten Borgli, til venstre, og Forsand-ordfører Bjarte S. Dagestad har ledet an sammenslåingen av de to kommunene.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Det kommer sak til politisk behandling om dette i september, opplyser Søren Jensen, rådmann i Forsand.

To dager før Stortinget skulle behandle kommunereformen, var KrF, Sp, Ap og den uavhengige representanten Paul Løland klar til å sørge for et flertallsvedtak for å utsette Nye Sandnes.

Men det ekstraordinære kommunestyremøtet 6. juni endte med at saken ikke ble behandlet. Nye Sandnes-fraksjonen forhindret det nye flertallet å gjøre vedtak ved å hevde at saken ikke sto på saklisten. Ordføreren var enig. Dermed kunne et mindretall i kommunestyret avvise saken, slik at den ikke ble realitetsbehandlet.

Dette skapte stor oppstandelse. Flertallet mener at ordføreren og resten av mindretallet hindret et flertallsvedtak gjennom feil bruk av kommuneloven. Statsviter Tuastad kalte det det maktmisbruk av Forsand-ordføreren.

Fylkesmannen mener kommunestyret trolig hadde plikt til å ta den aktuelle saken opp til behandling og har varslet at det er aktuelt med lovlighetskontroll.

Fylkesmannen kan etter kommunelovens paragraf 59 ta et kommunalt vedtak opp til lovlighetskontroll på eget initiativ og statens forlengede arm har varslet om at dette er aktuelt. Men først skal altså kommunestyret i Forsand behandle saken om lovlighetskontroll.

Venter på valget

Selv om Stortinget nå har vedtatt kommunesammenslåing, er ikke siste ordet sagt om Nye Sandnes. Det nye flertallet i Forsand tok opp saken gjennom en interpellasjon i kommunestyret 14. juni. Det nye flertallet i Forsand kommunestyre vedtok da at de vil ha omkamp om Nye Sandnes til høsten, dersom det kommende valget gir en ny regjering som åpner for dette og skjebnen til Høgsfjord-ferja ennå ikke er avklart.

Både flertallsgrupperingen og mindretallet har sendt innspill til Fylkesmannen. Mindretallet i kommunestyret mener det ekstraordinære møtet ble innkalt med for kort varsel.

– Det er nok rett etter loven at kommunestyre skal ha saken opp for å gi uttale eller ha mulighet til å rette opp feil som har blitt begått. Men når målet til Sandnes-tilhengerne var å hindre vårt vedtak før Stortingets behandling, så er det liten trøst om de i ettertid innrømmer at det var maktmisbruk. Dette er en hendelse som kommer til å gå inn i historiebøkene, hvor enkelte bør ha en bismak i munnen når de ser hva de var villig til å gjøre, mener Ole Tom Guse, som representerer flertallet.

Avventende

Forsand-ordfører Bjarte S. Dagestad opplyser at han har svart på det fylkesmannen har etterspurt og avventer fylkesmannens svar.

– Utover det har jeg ingen ytterligere kommentarer om saken på nåværende tidspunkt. Saken om lovlighetskontroll kommer også opp i Forsand kommunestyre, uttaler Dagestad.

Han viser til at vedtaket (om utsettelse av Nye Sandnes) ble tatt opp igjen en uke etter det ekstraordinære kommunestyret.

– Stortinget var klar over situasjonen i Forsand når de den 8. juni stemte i saken om kommunereform. Partiene stemte med utgangspunkt i den lange og omfattende prossessen Forsand hadde i årene før sommeren 2016, og som ble levert inn sommeren 2016. Det innbefatter også Arbeiderpartiet, som også stemte for Forsand-Sandnes. Avgjørelsene på Stortinget ble tatt på grunnlag av disse langvarige og grundige prosessene. Ikke på grunnlag av at 1 representant skifter mening 2 uker før Stortinget skal avgi stemme, hevder Dagestad.

Publisert:
 1. Forsand
 2. Sandnes
 3. Statsforvalteren i Rogaland
 4. Kommunesammenslåing
 5. Kommunestyret

Mest lest akkurat nå

 1. De første sekserne er allerede i boks: – Høy klasse!

 2. Sandnes-kvinne døde – mann i 20-årene siktet for uaktsom kjøring

 3. Webkamera: Det koker i Vågen

 4. Ungdommer hedret Marte (19) og Tor Martin (19) med bilkortesje: – De var så forelska

 5. Folkefesten er i gang

 6. Dame (49) tiltalt for å ha brukt lim på naboens elbillader