Etterlyser nærmere handikap-parkering på Gamlingen

Mens syklistene får parkere rett utenfor, må de funksjonshemmede stå snaue 100 meter unna badeplassen.

Nestleder i Handikapforbundet Nord-Jæren, Anne Marie Audestad, synes parkeringsplassen for funksjonshemmede burde vært nærmere på Gamlingen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Nylig åpnet endelig nye Gamlingen, etter to år med renovering. Men er du funksjonshemmet og ønsker å ta deg en dukkert i det nye anlegget, må du belage deg på å gå et lite stykke fra parkeringen.

– Kan være langt for noen

Fra parkeringsplassen ved Schankeholen 1 på andre siden av undergangen, til selve hovedinngangen, er det snaue 100 meter.

– Ifølge loven skal det kun være 15 meter. Det stykket kan være langt å forflytte seg for de med hjerte- og lungeproblemer, skjulte bevegelseshemminger og de som ikke bruker rullestol men er dårlige til beins, sier Anne Marie Auestad. Hun er nestleder i Handikapforbundet Nord-Jæren, og tidligere leder i kommunens råd for funksjonshemmede.

Aftenbladet ble også kontaktet av faren til en funksjonshemmet jente, som bare såvidt klarer seg uten rullestol.

– Hun greier å gå 50–100 meter, så når hun har gått bort er hun helt utslitt, forteller faren.

Les også

Nye Gamlingen en ren nytelse

Ble ikke hørt

Auestad prøvde å få gjennomslag for nærmere parkering under planleggingsfasen for flere år siden, men synes ikke de ble hørt.

– Jeg prøvde så godt jeg kunne. Funksjonshemmedes råd skal kun gi råd og veiledning, og så er det opp til kommunen om de vil følge dem. Jeg følte ikke de som styrte prosjektet tok mine innspill til betraktning, sier Auestad.

Utenfor svømmeanlegget er det rikelig med grøntareal og sykkelparkering, Auestad mener noe av dette heller burde vært avsatt til handikap-plasser.

– Nå skal du jo ta vare på det grønne, men det hadde vært mulig, sier hun og peker mot grøntområdet til høyre etter undergangen.

Mangler skilting

Et annet poeng er at parkeringsplassene ikke er merket spesifikt for Gamlingen. Dermed kan alle med handikap-bevis stå der, enten de skal bade, besøke SIF stadion eller gå tur i området.

– Allerede nå, klokken kvart på ti en tirsdag, er alle de tre plassene opptatt, poengterer Auestad før hun ruller bort til bilen sin. Det som derimot er bra, er størrelsen på plassene.

– De er store og gode, det skal de ha, det er ikke alle som er like flinke der, roser Auestad.

Parkeringsplassen er ikke skiltet spesifikt for Gamlingen, dermed er det fritt fram for andre som ferdes i området. Gamlingen kan så vidt skimtes bak til venstre.
Les også

Her hopper ordføreren i vannet

Kommunen: Vanskelig å endre plassering, men kan bedre skilting

Prosjektleder for Gamlingen, Bernt Krogh, mener parkeringen er plassert nærme nok, og skriver i en e-post til Aftenbladet:

«Det er bygget nye handikap-parkeringsplasser ca 15 meter fra undergangen på sørsiden av E39 ved Schancheholsveien 1. Dette er ikke langt fra hovedinngangen.»

Park- og veisjef, Torgeir Sørensen, understreker at alternativene er nøye gjennomgått på forhånd, og at alt er gjort etter reglene. Han tror ikke det er noe å gjøre med avstanden.

– Å kjøre gjennom undergangen vil være en altfor stor trafikkrisiko, så alternativet vil være å parkere på campingen. Da vil det fortsatt være like langt å gå, sier Sørensen.

Det med skilting er derimot noe de kan se nærmere på.

– Si til handikapforbundet at de skal ta kontakt, så skal vi se på hvilke muligheter vi har, oppfordrer park- og veisjefen.

Publisert: