Aftenbladet vant Journalistprisen

I fjor vår avslørte Aftenbladet samrøre mellom offentlige og private næringsinteresser på Nord-Jæren. Det holdt til Journalistprisen for Sør-Rogaland 2008.

Publisert: Publisert:

Foto: Jone Østebø

  • Jone Østebø
    Journalist
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Aftenblad-journalistene Harald Birkevold, Erlend Frafjord og Viktor Klippen fikk prisen på Tou Scene lørdag kveld, under den årlige Pressefesten, som arrangeres av Stavanger Journalistlag.

De tre journalistene fikk prisen for arbeidet med å avdekke planene for en ny tomtegigant på Nord-Jæren. Det interkommunale selskapet Forus Næringspark og en liten gruppe private eiendomsutviklere hadde allerede laget utkast til en omfattende avtale som kunne blitt en gullgruve for de involverte.

Etter at planene var skrinlagt, kom administrerende direktør Jostein Soland i Næringsforeningen i Stavanger-regionen med sterk kritikk mot enighetskulturen i distriktet, og kritiserte Stavanger-ordfører Leif Johan Sevland for å ha for mange hatter på. Utspillet fra Soland ledet til en heftig debatt som nesten kostet ham jobben.

Begrunnelsen

Her er et utdrag av juryens begrunnelse:

«En kan si at årets vinner er en journalistfavoritt — en sak som tar opp saker som angår oss, som går til angrep på makt og maktelite. En sak med konsekvenser for ytringsfrihet, offentlighetslov og den bastante offentlige enighet i Stavanger. En kan uten videre si at dette er en viktig sak, som er godt løst, som avslører og dokumenterer, og som bygger på godt journalistisk håndverk».

— Dette er en sak som kunne gått rett inn i læreboken - og det vil den sannsynligvis også gjøre. Dette var en viktig sak for demokratiet. Servilitet i journalistikken er mye verre for oss enn skrivefeil, sier juryformann Espen Reiss-Mathiesen, som til daglig er lærer ved journalistutdanningen ved Universitetet i Stavanger.

- Viktig sak

Viktor Klippen var ikke til stede under utdelingen. De to andre prisvinnerne, Erlend Frafjord og Harald Birkevold, var naturlig nok godt fornøyd med å vinne Journalistprisen. Ikke bare på grunn av den personlige anerkjennelsen, men like mye for at nettopp denne saken vant.

— Saken var viktig, fordi her var det snakk om at fellesskapets midler og arealer skulle fordeles utenfor offentlighetens oppmerksomhet. Det er en klisje, men journalisters viktigste oppgave er å åpne de lukkede rom, sier Harald Birkevold, som leder gravegruppen i Aftenbladet.

Journalistprisen ble delt ut for femte gang.

Fotoprisen for Sør-Rogaland 2008. Overfall på byen, Stavanger sentrum. (Foto: Fredrik Refvem) Foto: Fredrik Refvem

Pressefoto

Årets pressebilde ble delt ut for første gang i år. Fotoprisen gikk til Aftenblad-fotograf Fredrik Refvem, for bildet av et overfall i Stavanger sentrum. Fotografene Kristian Jacobsen og Jon Ingemundsen, også de fra Aftenbladet, fikk hederlig omtale for sine bilder. Over 70 bilder var nominert.

«Årets pressebilde er et sjeldent bilde, tatt av en situasjon som med all tydelighet viser et økende helgeproblem i Stavanger sentrum. Bildet har sterk nyhetsverdi (...) Personene på bildet er ugjenkjennelige, nærmest silhuetter i sort, men kroppsspråket er sterkt og talende. Betegnende er det også at personene i ytterkant av bildet virker uanfektet av situasjonen. Kanskje nok et bilde på utviklingen i samfunnet,» skriver juryen i sin begrunnelse for å gi fotoprisen til Fredrik Refvem.

Bildet med Stavanger-politikere som passerer en veisperring på vei til Nablus på Vestbredden fikk hederlig omtale. (Foto: Jon Ingemundsen) Foto: Jon Ingemundsen

Siddisprisen

Stavanger 2008-sjef Mary Miller mottok Siddisprisen for 2008. Siddisprisen deles ut til en person, gruppe eller organisasjon i Stavanger eller Sør-Rogaland som på en særskilt måte har bidratt til å skape en åpenhet og/eller debatt. Prisen har vært delt ut av Stavanger Journalistlag hvert år siden 1968.

Foto: Kristian Jacobsen

Foto: Cornelius Munkvik

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Ingebrigtsen gjør narr av Warholm-utspill

  2. Salgsleder i Nortura fikk 350.000 kroner fra kunde – tiltalt for grov korrupsjon

  3. Savnet Stavanger-mann (40) funnet i god behold i Sirdal

  4. 39 nye smittede siste døgn

  5. Knut Aandahls 58 år gamle bil vakte oppsikt da han flyttet hjem til Norge

  6. City Bistro legger ned etter 33 år: – Det er trist, men vi ser ingen annen utvei