Stoppet flere Kjerag-turister

Råtten snø og mye vind gjorde at parkeringsvakt Henrik Lilleheim stoppet 14 turister som ville gå til Kjerag lørdag. Søndag var været bedre, men han advarer folk mot å gå ut på selve bolten.

Henrik Lilleheim har selv stått naken utpå Kjerag-bolten. Nå advarer han folk mot å gå utpå på grunn av snø- og føreforhold. Foto: Privat

 • Ola Fintland
  Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Fredag klokken 12 åpnet veien som gjør det mulig å kjøre til parkeringsplassen ved Øygardsstølen. Det har lokket de første turistene som ønsker å gå til Kjerag. Mange har reist langt for å ta bilde på den berømte bolten, som ligger kilt i en kløft i fjellet 1000 meter over havet. Derfor kan turistene være vanskelige å stoppe. Totalt var det 70.000 personer som gikk til Kjerag i fjor.

Parkeringsvakt Henrik Lilleheim advarer folk mot å gå ut på Kjerag-bolten nå på grunn av mye råtten snø der du går ut på bolten. Arkivfoto. Foto: Pål Christensen

Lørdag blåste det sterk kuling opp mot liten storm ved Kjerag med vind på opptil 20 sekundmeter og regn og sludd i luften. Det er også mye råtten snø, og det er vanskelig å gå i fjellet.

– Jeg måtte stoppe 14 turister på parkeringsplassen på lørdag. De tok det veldig greit. Jeg ga klar beskjed om at «Hvis dere går til Kjerag nå, er det stor sjanse for at vi må redde dere, og det har vi ikke så veldig lyst til». Noen dro videre og skulle komme tilbake seinere, mens andre ble igjen til å dag for å vente på bedre vær, sier Henrik Lilleheim.

Les også

Her står parkeringsvakten naken på Kjerag

Les også

Sherpaer skal bygge steinhytte ved Kjerag

I fjor var han med på tre redningsaksjoner på Kjerag, og han har som mål at det ikke skal bli flere dette året. Derfor prøver han å stoppe turister på parkeringsplassen før de går hvis vær og føreforhold er dårlige.

– Det er utrolig mye råtten snø, og det er lett å falle igjennom flere steder. Jeg var selv ute ved bolten forrige helg. Da hadde jeg brodder under skoene, men jeg var fortsatt redd for å falle ned. Det er mye snø der du skal gå ut på bolten, og her må folk være veldig forsiktige. Jeg ville ikke gått ut på bolten før 1. juni litt avhengig av hvor fort snøen smelter, sier Lilleheim.

Egentlig er ikke turistsesongen offisielt i gang helt enda.

– Egentlig åpner vi til 17. mai, men turistene finner selv ut at veien er åpen, og jeg trenger ikke å reklamere noe ekstra for at det er mulig å gå nå. Onsdag hadde jeg 51 telefoner fra folk som ville gå til Kjerag, sier Lilleheim.

Lilleheim tilbringer vinterhalvåret i Miami i USA og legger ikke skjul på at det er kaldt å komme tilbake til Norge. Søndag formiddag var vinden nede i 12 sekundmeter. Men det var fortsatt bare 3 varmegrader i luften.

– Jeg gir beskjed om at det er lett å falle gjennom snøen, men det er mulig å gå så lenge du er forsiktig. Så langt i dag er det åtte turister som er på vei til Kjerag. En svenske, to nordmenn og fem fra Asia, sier Lilleheim til Aftenbladet tidlig søndag formiddag.

Les også

 1. Kjerag og Månafossen kan bli nasjonalpark

 2. Tidlig julegave til Preikestolen og Kjerag i statsbudsjettet

Publisert:
 1. Kjerag
 2. Turisme

Mest lest akkurat nå

 1. Aftenbladets web-kamera viser en person som går vekk etter at bobil havnet i sjøen ved Tungenes fyr

 2. Alle som var på Beverly og Stavanger Sportscafé fra 5. til 12. juni bes om å teste seg

 3. Trosset pensjonist­til­værelsen for å vaksi­nere: – De er helter

 4. Halvparten av lærer­studentene ved UiS strøk på eksamen: - Vi har klaget på under­visningen gjennom hele skole­året

 5. Pleietrengende kvinne døde – nå er kjæresten tiltalt

 6. Vurderer lokale tiltak etter smitte­utbrudd på ute­steder og private fester