Maddassen vender tilbake

En ekte amerikansk gitar var det som skulle til for å gjenopplive Maddassen. For første gang skriver han sangene selv. Om Sandnes.

Publisert: Publisert:

Foto: Jon Ingemundsen

  • Geir Flatøe
    Journalist
iconDenne artikkelen er over 19 år gammel

«Det ligne på Maddassen» er tittelen på den ferske platen til Martin Christian Lea. Som MC Lea selger han smått og stort til båter og campingvogner, men en gang i tiden var han en ekte dansebandmusiker. I likhet med Sjur Svaboe, Svein Hana og Sven Kvia.

Det ble forretningsfolk av mange av oss, smiler Lea.

JULEPRESANG. For ham selv starter historien i 1961. Den julen fikk han en gitar i gave, og 14 år gamle Martin Christian plugget gitaren i radioforsterkeren og spilte slik han hadde hørt at The Shadows gjorde.

Siden lærte han mer om gitarspilling av Kåre Aslaksen (far til Bjørn Aslaksen), og 15 år gammel satte han sammen sitt første band. «Bossanova» var navnet.

Det var en gunstig tid å begynne på. Vi debuterte i Turnhallen og vasset i jobber selv om vi ikke var spesielt gode i starten. På den tiden var avisene fulle av annonser om dansearrangementer. Turnhallen tok 1200, og fikk de bare 1000 inn, var de skuffet. Det var dans over alt. En vanlig fredag på Ganddal var det stappfullt. De solgte alltid flere billetter enn det var plass til, ler Lea.

FOR TRAVELT. I 15 år brødfødte han seg nærmest på dansemusikk først med Bossanova, siden i Nova og til slutt i Nils Marton Linds Orkester. Men i 1971 etablerte han butikken MC Lea i Jærveien 9, og etter hvert strakk ikke tiden til.

Vi spilte seks kvelder i uka, og det ble å løpe rett fra jobben til spilling. Jeg fikk en stand-in tre kvelder i uka, og etter hvert måtte han overta helt, forteller Lea.

I mai 1977 var Leas periode som dansebandmusiker over. Nå var han hverken ungkar eller spillemann, men gift forretningsmann med en voksende butikk å ta seg av.

GAMMEL DRØM. Siden gjorde han et lite forsøk med nye spillejobber, men fant ut at den tiden var forbi. Ferdighetene er imidlertid vedlikehold takket være jevnlige «mimrekonserter» i Atlantic Hall i Stavanger, og fredag 27. oktober vil en gammel drøm gå i oppfyllelse. Da skal endelig gamle band og musikere samles i Kulturhuset. Vi har ikke hatt noe slikt sted i Sandnes før, og dette har ikke vært gjort tidligere. Nå er jeg i gang med å ringe rundt og forsøker å samle det gamle bandet igjen, sier Lea.

Noen av dem la musikken på hylla for godt på 70-tallet, og Lea innrømmer en viss grad av nervøsitet på deres vegne.

Vi trenger i hvert fall å øve, medgir han.

I Kulturhuset vil det bare stå gamle sanger på programmet, men Lea er ikke fremmed for tanken om å opptre et annet sted med de nyskrevne sangene.

Jeg har alltid ønsket meg en ekte, akustisk, amerikansk gitar. I 1997 var jeg på ferie i Florida, og i en gitarbutikk i Fort Lauderdale fant jeg en Gibson. Det var en nyutgivelse av en 42-modell, en skikkelig cowboygitar, forteller han.

Gitarkjøpet gjorde at Lea begynte å plukke på strengene med fornyet interesse.

Jeg hadde aldri skrevet sanger selv før, og overrasket meg selv da jeg plutselig laget både tekst og melodi. Nå har jeg laget et par nye allerede, sier Martin Christian Lea.

Den siste Sandnes-sangen er ennå ikke skrevet. Ikke nå når Maddassen er tilbake.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Elina og moren har flyttet konfirmasjonen tre ganger. Nå har de endelig funnet en godkjent løsning

  2. Ektemannen Artur leter på 11. dagen etter sin kone, Elżbieta

  3. Spania har Europas verste oppblussing av korona

  4. Kaller ungdommen idioter uten fornuft og empati

  5. Biden skaper historie med valget av Kamala Harris

  6. MC-ulykka i Haugesund: Politiet har frigitt namnet på den omkomne