Refser innsatsen for utviklingshemmede

Stortingsrepresentant Robert Eriksson (FrP) refser regjeringen og krever innføring av et nasjonalt varslingssystem.

COLOURBOX960346.jpg Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

 • Thomas Ergo
  Thomas Ergo
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

På Stortinget reagerer både Høyre, FrP og Sp på Kommune-Norges manglende varslingsberedskap ved overgrep mot utviklingshemmede. Men arbeids— og sosialkomiteens leder Robert Eriksson er ikke overrasket over den ferske undersøkelsen , som avslører at mange kommuner gir blaffen i å ha slike rutiner.

Robert Eriksson (FrP)

2011 tok han initiativ til en interpellasjon i Stortinget etter gjentatte mediasaker om seksuelle overgrep mot utviklingshemmede, og mangel på varslingsrutiner i kommunene.

— Den store, gledelige nyheten nå er at ekspertutvalget som ble nedsatt i kjølvannet av stortingsdebatten, har kommet med sine anbefalinger. Jeg må si jeg er veldig glad for de anbefalingene. Utvalget er tydelige på hva som bør gjøres. Og de er klare på at dette nå må gjennomføres, sier Eriksson.

Krever klart svar

— Regjeringen må ta tak i utvalgets anbefalinger. Når den før sommeren legger fram sin stortingsmelding om utviklingshemmedes levekår, må den også si hvordan anbefalingen fra utvalget skal gjennomføres. Regjeringen må fortelle hvordan varslingsberedskapen skal innføres og når den forventer at den er satt ut i livet i alle norske kommuner og offentlige virksomheter, sier Erikssen.

Han merker seg utvalgets skepsis til at Barne- og familiedepartementet nylig skrev at nye retningslinjer vil kunne tilpasses ”den enkelte virksomhet og tjenesteleverandør”.

— Det åpner for å ha en ulik praksis og for dårlige systemer. Her må vi ha et nasjonalt varslingssystem på plass, og det må være likt over hele landet.

- Bare snakk i årevis

Nylig presenterte regjeringen et høringsnotat om utviklingshemmedes levekår, i forkant av sommerens melding.

— Høringsutkastet er bare svada fra Barne- og familiedepartementets side. Jeg opplever at de bare skyver problemer foran seg, hevder Erikssen.

Han viser til at Statens råd for utviklingshemmede allerede i 2007 påviste at flere forskningsrapporter viste en bekymringsverdig utvikling for utviklingshemmedes levekår.

Regjeringen har ikke gjort noen ting for denne gruppa

— I fem-seks har alle politikere sagt at dette må vi løse. Men ingenting er blitt gjort. Regjeringen har ikke gjort noen ting for denne gruppa. De utviklingshemmedes levekår og rettssikkerhet har tvert i mot stått på stedet hvil. Det er uakseptabelt, sier Eriksson.

Han sier han vil avvente stortingsmeldingen fra inkluderingsminister Inga Marthe Thorkildsen, før han foretar seg noe.

Navarsete må svare

Hans kollega, Gjermund Hagesæter, er førstenestleder i Stortingets kommunalkomité. Han sendte torsdag spørsmål til kommunalminster Liv Signe Navarsete, der han ber om svar på hva hun vil foreta seg for å sikre en varslingsberedskap i Kommune-Norge.

Gjermund Hagesæter (FrP)

— Jeg forventer at kommunalministeren følger opp dette, og iverksetter nødvendige tiltak som sikrer at alle kommuner har betryggende rutiner i forhold til varsling av overgrep mot utviklingshemmede, sier Hagesæter til Aftenbladet.

- Henger etter

Høyres Sylvi Graham i arbeids- og sosialkomité sier myndighetene de senere årene har skjerpet rettssikkerheten til barn.

— Vi har et stykke å gå for å få et liknende rettsvern for mennesker med utviklingshemming. Kommunene må ha en beredskap på dette feltet, og den må ligge fremst i pannebrasken. Det må sikres at utviklingshemmede og de som jobber med dem til enhver tid vet hvor de skal gå og hva de skal gjøre, når overgrep skjer.

- Bør man presse gjennom et varslingssystem i kommunene?

— Det viktige er at man får et system som tjener denne sårbare gruppa. Da får heller kommunene tåle at de påtvinges et regelverk.

Høyre-spark

Også Graham benytter anledningen til å gi regjeringen et spark. At Thorkildsen leverer en melding om utviklingshemmedes levekår før valget, er ikke godt nok, mener hun.

Saken hadde fortjent bedre arbeid og mer oppmerksomhet

— Det er leit at det har tatt så lang tid. Og det er symptomatisk at en sak om dette blir kvittert ut på tampen av stortingsperioden. Det betyr at vi ikke har mange ukene på å behandle noe som egentlig er en stor og vktig sak. Den hadde fortjent bedre arbeid og mer oppmerksomhet, sier Graham.

- Håper de tar seg i nakken

Navarsetes partifelle i Stortingets justiskomité, Jenny Klinge, skriver i en e-post til Aftenbladet at det "er ille at mistanker om overgrep mot utviklingshemmede ikke ofte nok blir videreformidlet og tatt fatt i".

— Jeg håper de kommunene som ikke følger godt nok opp slike saker tar seg selv i nakken og gjør endringer, skriver hun.

Jenny Klinge (Sp)

— Det er veldig viktig at overgrep mot utviklingshemmede blir tatt alvorlig. Dersom noen har mistanke om at slikt skjer i kommunale institusjoner, er det viktig at kommunene har en gjennomtenkt måte å følge opp dette på.

Hun er også opptatt av at de mistenkte i slike saker må være å anse som uskyldig inntil det motsatte er bevist.

Selvråderetten et hinder?

- Er det rimelig å tro at hver eneste kommune vil sette seg ned og lage gode systemer for dette? Eller bør staten lage et opplegg som innføres i kommunene?

— Dette handler først og fremst om hvordan de som får kjennskap til slike mistanker, håndterer situasjonen i praksis. Det vil si at det nok vil være personavhengig, uansett hva slags formelt system en har. Men fordelen med bestemte rutiner er at de som tar mistanker seriøst lettere kan vite hvordan de skal melde videre, og at saken går sin gang på et best mulig vis, skriver Klinge.

Jeg håper kommunene tar seg selv i nakken

Interesseorganisasjoner og fagfolk er bekymret for at nettopp Senterpartiets og regjeringens hegning om kommunenes selvråderett, skal kunne være et hinder for at regjeringen vil pålegge kommunene et varslingssystem.

Aftenbladets spurte hva Jenny Klinge forventer at kommunalminister Navarsete gjør med den manglende beredskapen i kommunene.

Men vi fikk ikke svar på spørsmålet før denne saken ble publisert.

Les også:

Les også

 1. - Skyt på Liv Signe, ikke på Inga Marte

 2. Ekspertutvalg refser regjeringen

 3. Her er en dårlig nyhet for Inga Marte Thorkildsen

Publisert:
 1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Navn på omkommet er frigitt

 2. 42.003 nordmenn har fått første dose av koronavaksinen

 3. Jente (17) ble sexfilmet i skjul. Så ble videoen delt på Snapchat: – Jeg har vært mye lei meg

 4. Ble bedt om å jukse i korona-søknad

 5. Akkurat nå diskuterer ekspertene Norges koronaregler. Spesielt på to områder kan det bli endringer.

 6. Se hvem som har søkt stillingen som Rogfast-sjef