Brunost og yoghurt forbudt i barnehagen

Engleongane barnehage på Figgjo vil servere barna sunn mat. Derfor har barnehagen forbud mot yoghurt, syltetøy og brunost. For strengt, mener ernæringsfysiolog.

Publisert: Publisert:

Brunosten er ikke lenger en del av kostholdet i Engleongane barnehage. Den inneholder for mye sukker.

Foreldrene i Engleongane barnehage på Figgjo betaler 650 kroner i måneden for at barna skal få servert hjemmelaget mat laget av gode råvarer. Grovt speltmel, chili, hvitløk og fisk er fast del av menyen i Engleongane barnehage. Yoghurt, syltetøy og brunost står derimot aldri på bordet.

— Vi har ikke syltetøy og ikke brunost på grunn av sukkerinnholdet. Det er heller ikke lov med yoghurt. Kommer det et barn vimsende med en yoghurt i hånden om morgenen, så tar vi den og setter den i kjøleskapet slik at den kan bli med hjem igjen, sier styrer Tonje Evertsen.

Brunosten ble kuttet for et par år siden.

— Vi så at noen barn bare spiste brunost og derfor tenkte vi at det var like greit å kutte den helt. Brunost kan de spise hjemme, forklarer Evertsen.

Før jul bakte barna pepperkaker av deig fra Ikea. Men pepperkakene var kun til pynt.

LES OGSÅ:

Les også

Egen kokk lager alle måltidene i barnehagen

7800 kr. i kostpenger

— Det er utrolig hva ungene blir vant til. Ingen av dem protesterte på at vi ikke skulle spise, men bare pynte med dem, forteller Evertsen.

Fisk serveres to til tre ganger i uken. Alle ungene får tran hver dag. Pizzaen blir laget av grovt speltmel og ingen salt finner veien ned i grytene hos Evertsen.

Vi har ikke syltetøy og ikke brunost på grunn av sukkerinnholdet. Det er heller ikke lov med yoghurt

— Vi bruker ingenting salt i maten, men prøver heller å smaksette mate med andre ting. Det går mye chili og hvitløk, og ungene elsker det. Voksne har reagert på at maten er for sterk, men det er aldri noe problem blant barna, forteller hun.

Hun driver barnehagen bestående av 26 barn sammen med søsteren. Ingen foreldre i Sandnes betaler mer kostpenger enn foreldrene i Engleongane barnehage. 650 kr. i måneden blir 7800 kr. i året. Da får barna all mat i løpet av dagen og varm lunsj hver dag.

— Ingen foreldre har reagert på beløpet fordi de ser hvor bra mat de får. Jeg tror nok at noen velger oss fordi de har hørt om maten. Mange har jo ikke tid til å lage middag til barna. Vi merker at aktivitetsnivået er jevnere når vi serverer varm lunsj, sier Evertsen.

Barnehagen har ikke egen kokk.

LES OGSÅ :

Les også

Hjelp, vi må søke barnehageplass

Litt av alt

Klinisk ernæringsfysiolog og postdoktor ved Handeshøyskolen, Universitetet i Stavanger,Elisabeth L. Melbye er veldig fornøyd med barnehager som bruker mye tid og krefter på mat, men hun synes et totalforbud mot brunost, syltetøy og yoghurt er for strengt.

Yoghurt er en viktig proteinkilde for mange barnog jeg ville også sagt at det var greit med en skive brunost

— Noen barn sliter i periodermed appetitten og dersom et barn ikke får i seg nok mat, så er det bedre at det får en skive med syltetøy enn ingen mat, selv om syltetøy ikke trenge å stå på bordet til hvert måltid. Yoghurt er en viktig proteinkilde for mange barnog jeg ville også sagt at det var greit med en skive brunost. Det er viktig å være litt pragmatisk, sier Melbye, men anbefaler likevel å velge syltetøy og yoghurt med lite tilsatt sukker.

Hun har stor sans for at de aller fleste barnehager nå har sukkerfrie bursdager som ikke består av kaker og is, og husker fortsatt godt da hun prøvde å innføre det samme i sine egnebarns barnehage for cirka ti år siden.

— Jeg hadde akkurat flyttet mine to barn fra Brueland til Grasdalen barnehage. Jeg husker at det allerede den gang var stort fokus på dette med sukkerfrie bursdager, men da jeg foreslo dette på et foreldremøte i den nye barnehagen, ble jeg nedsablet. De ville ikke at jeg skulle fjerne kaken deres, ler hun.

LES OGSÅ:

Les også

Digitalt bleieskift

Må ikke ha varm mat

Hun tror ikke et varmt måltid er avgjørende.

— Ungene trenger å vite hva de spiser og hvorfor det er viktig å spise ting som er riktige for kroppen, men jeg tror ikke at et varmt måltid i løpet av dagen er avgjørende. Det er også fint med et godt brødmåltid med variert pålegg, frukt og grønt. Et varmt måltid kan være positivt ved at detkan lære barna å like ulik middagsmat, og det kan kanskje være lettere i barnehagen der barn ser på hva kameratene spiser, mener Melbye.

Kan minimalt med sukker i kostholdet føre til motsatt effekt. Altså at barna blir ekstra sultne på søtt?

Minimalt med sukker i kosten vil ikke i seg selv medføre søtsug. Det er derimot en positiv ting å venne barna til lite sukker i kosten (alt trenger ikke smake søtt!). Men; dersom man har urimelig strenge restriksjoner i forhold til enkelte matvarer (f.eks. søtsaker), kan dette medføre et økt fokus på disse matvarene, slik at barnet overspiser denne maten når det får anledning til det. Jeg mener det viktigste er at både barn og voksne spiser sunn, variert mat med lite tilsatt sukker til hverdags, og at både store og små kan tillate seg litt snop i helgene.

Publisert: