Gikk til politiet for å melde sin Ipad stjålet. Den lå på politiets hittegodslager, men det fikk hun ikke vite

Chathrine Gjerde fra Ganddal fortviler. Nylig brukte hun 4000 kroner på ny Ipad, fordi hun trodde den hun hadde var stjålet. Hun meldte fra til politiet i Sandnes - men fikk ingen tilbakemelding om at Ipaden hennes lå trygt forvart i politistasjonens eget hittegodslager.

Nå har Chathrine Gjerde to Ipader.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Veldig irriterende. Nå måtte jeg punge ut med 4000 kroner for ny Ipad - penger som jeg i stedet kunne brukt på utdanningen min. Og dét bare fordi politiet ikke gadd å sjekke lageret sitt, sier Chathrine Gjerde (20) fra Ganddal til Aftenbladet.

Historien starta 3. juledag i fjor. Ved 06-tiden om morgenen var Gjerde på bussholdeplassen ved en Kiwi-butikk i Hoveveien, for å ta bussen til jobb i sentrum.

– Jeg begynte å lete i vesken etter bankkortet mitt, og oppdaga at det ikke var der. Dermed løp jeg hjem for å finne kortet. Det jeg ikke oppdaga der og da, var at Ipaden lå igjen. Jeg merka ikke at den var borte før lenge etterpå, og da trodde jeg den var stjålet fra vesken, forteller Gjerde.

Lørdag ble Chathrine Gjerde tilfeldigvis oppmerksom på denne lappen, som hang på oppslagstavla i Kiwi-butikken. Og ganske riktig, det var hennes ipad.

I ettertid har det vist seg at en kvinne hadde tatt vare på Ipaden og levert den inn ved Sandnes politistasjon samme dag, altså 27. desember 2016.

Gjerde politianmeldte forholdet 30. desember, men hørte ingenting fra politiet før det kom brev i posten, datert 16. januar. Forholdet var henlagt.

– Jeg var sikker på at Ipaden var stjålet og borte for alltid, så jeg brukte 4000 kroner og kjøpte en ny, siden jeg trenger den i skolearbeidet. Så oppdaga jeg plutselig en lapp på oppslagstavla på Kiwi’en sist lørdag, der det sto at en Ipad var funnet og levert på politistasjonen. Derfor tok jeg med meg esken ned til politistasjonen i dag, mandag, og spurte i resepsjonen. Ved hjelp av serienummeret fant vi fort ut at det var min Ipad de hadde fått inn, forteller Gjerde til Aftenbladet.

I stedet for å være glad for at Ipaden ble funnet, er hun fortørnet over at ikke politiet har gjort en bedre jobb.

– Det verste her er at politiet ikke gjør jobben sin, at de ikke sjekker bedre, sier Chathrine Gjerde.

Politistasjonssjef Kjetil Andersen i Sandnes forklarer at gjenstander som blir levert inn hos politiet som hittegods fortløpende blir registrert i en egen manuell journal.

Politiets henleggelse er datert 16. januar.

– Vi registerer dato, funnsted og person som leverer inn. Samtidig sjekker vi gjenstanden mot anmeldte tyverier. I dette tilfellet kom det ingen treff, forklarer Andersen.

For mens Ipaden ble levert inn den 27. desember med en bussholdeplass i Sandnes som funnsted, kom ikke tyverianmeldelsen fra Gjerde før 29. desember.

– Siden hittegodsprotokollen er manuell, er det ikke mulig for oss å søke etter ipaden der. Da må vi fysisk oppsøke hittegodsprotokollen.

– Er det noe en kanskje burde gjøre som en del av etterforskningen?

– Det kan du si. Men husk at alle politikamre og lensmannskontor har hvert sine hittegodskontor, med samme manuelle innregistereringen. Det enkleste hadde selvfølgelig vært at vi kunne fått et søkbart hittegodsregister. Det har jeg hørt snakk om at det er planer om, men ingenting konkret er på trappene nå, sier Andersen.

– Misforståelser og uheldige omstendigheter

Han sier at Gjerdes opplevelse i denne saken dermed er et resultat av både misforståelser og uheldige omstendigheter: Først at Ipaden ble levert som hittegods to dager før den ble anmeldt, og at Gjerde også var så skråsikker på at den var stjålet fra et annet sted enn den ble funnet.

Politiet er pliktig å oppbevare innlevert hittegods i tre måneder. Deretter blir det destruert eller solgt på auksjon.

– Ipader og annet elektronisk utstyr blir som oftest destruert, fordi det kan inneholde private opplysninger. Men før vi destruerer, sjekkes gjenstandene igjen mot registeret. Så i mars ville Gjerde uansett fått beskjed om at vi hadde Ipaden hennes, sier Andersen.

Publisert: