De minste barnehagene er best likt

Ni av de ti kommunale barnehagene i Stavanger som gjør det best i foreldreundersøkelsen er små barnehager. Tre av dem ble nylig foreslått nedlagt av barnehagesjefen.

Austre Åmøy barnehage: Jonathan Øvrebø Nilsen henger i treet. Nedenfor står Oliver Garborg Hakestad og Sigrid Dyskeland.
 • Margunn Ueland
  Margunn Ueland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Anbefalt størrelse i Stavangers barnehagebruksplan er mellom 90–180 barn. Barnehagene som skårer høyest, har langt færre (se tabell for de ti på topp).

De tre kommunale barnehagene som topper lista, er Ytre Tasta barnehage avdeling Vardeneset med 27 barn, Austre Åmøy barnehage med 17 og Roaldsøy barnehage med 35 barn.

BarnehageSnitt for de ni hovedområdeneForeldrenes helhetsvurdering
1. Ytre Tasta, avd. Vardeneset, 27 barn4,915,0
2. Austre Åmøy, 17 barn4,865,0
3. Roaldsøy, 35 barn4,814,9
4. Barnas Hus, 69 barn4,744,9
5. Havhesten, 64 barn4,704,9
6. Ramsvigskogen, 62 barn4,674,8
7. Vågedalen, 105 barn4,654,8
8. Djupamyra, 51 barn4,634,7
9. Kløvereng, avd. Sunde, 66 barn4,624,7
10. Vågen, 54 barn4,614,7
Forklaring: Resultatene i undersøkelsen er fordelt på følgende ni hovedomårder: Ute-og innemiljø, relasjon mellom barn og voksen, barnets utvikling, informasjon, barnets trivsel, medvirkning, henting og levering, tilvenning og skolestart og tilfredshet totalt sett. I denne tabellen viser det første tallet gjennomsnittet av resultatet på alle disse ni områdene. Tallet til høyre er foreldrenes svar på hvor fornøyde de er totalt sett.
Pedagogisk leder Camilla Løvås med Marion Harestad på armen.

– Feil å tenke stort

Austre Åmøy og Roaldsøy var de to barnehagesjefen utpekte først, da kommunen før jul skulle legge ned barnehageplasser. Den tredje på nedleggingslista var Djupamyra med 51 barn. Men politikerne valgte å beholde disse.

– Dette viser at det er viktig å beholde små barnehager, det er feil å tenke at stort er best, sier Birgit Veggeland og Camilla Løvås som er pedagogiske ledere i Austre Åmøy barnehage.

De er selvsagt glade for det gode resultatet, - men er ikke overrasket: I fjor var det nærmest likt.

Pedagogisk leder Birgit Veggeland og Marion Harestad graver etter steiner.

Trivsel

– Er dere ikke sårbare med et så lite fagmiljø (seks ansatte)?

– Vi er et veldig bra lag her, alle er dyktige og engasjerte. Sykefraværet er veldig lavt. At vi er et lite, oversiktlig, tett miljø, gjør at vi trives godt, både store og små, forteller Camilla Løvås.

At vi er et lite, oversiktlig, tett miljø, gjør at vi trives godt, både store og små.

– Du merker det fort, her kan du senke skuldrene. Ungene er blide og tillitsfulle. Her har blir alle sett, vi har god tid til alle. Vi blir veldig glade i ungene, tilføyer Birgit Veggeland.

Austre Åmøy barnehage. Ikke mange barnehager som har hester som naboer! Sauer og kyr er her også.

På nabomarka knegger en hest og en traktor durer forbi. Jonathan Øvrebø Nilsen (5 1/2 ) henger opp ned i et tre: Å klatre, sykle, disse, leke i puterommet, tegne og leke med kitt, synes han er aller kjekkest.

Sigrid Dyskeland (4 1/2) fyker gjennom lufta: - Jeg liker aller best å disse, forteller hun.

Sigrid Dyskeland (4 1/2) har god fart i dissa. Oliver Garborg Hakestad (4 1/2) hopper av i fart.

Trygt og stabilt

Foreldrene på Austre Åmøy har gitt personalet topp skår: 5,0 poeng både på relasjon mellom barn og voksen, barnets utvikling og barnets trivsel. 4,9 på henting og levering og informasjon.

Det samme har foreldrene ved Ytre Tasta barnehage avdeling Vardeneset:

– Vi er selvsagt stolte og glade over resultatet, forteller Linn Lunde Risom som er assisterende styrer. Hun gir æren til alle i personalet:

De er «noen morer» alle sammen, og gir omsorg og omtanke til hvert enkelt barn.

– Alle er pedagogisk dyktige og erfarne. De er «noen morer» alle sammen, og gir omsorg og omtanke til hvert enkelt barn.

Hun tror foreldrene setter pris på at det er en liten barnehage, noe som gjør det trygt, oversiktlig og fredelig:

– Ja, for alle kjenner alle, både små og store. Og vi har et stabilt personale. Vi har jobbet her i mange år de fleste av oss. Når foreldrene kommer med tredje ungen, er det de samme voksne de møter, sier hun.

Samarbeid

I følge barnehagesjefen og barnehagebruksplanen bør barnehagene være såkalt «robuste og bærekraftige» (dvs. 90–180 barn). Argumentet er at det gjør de «mindre sårbare ut fra faglige, personalmessige og økonomiske hensyn».

Til det sier Lunde Risom:

– Jeg forstår hva barnehagesjefen mener. Men Ytre Tasta består av to bygg, det ene er Vardeneset, det andre Eskeland. Vi har masse samarbeid; felles personalmøter, vi lager felles planer. Her gir vi hverandre inspirasjon og utfyller hverandre. Det gjør oss robuste.

Også i fjor skåret denne barnehagen høyt i brukerunderundersøkelsen.

4,5 av 5 poeng

Foreldreundesøkelsen ble gjennomført i tidsrommet 1. - 30. november 2016. Samlet har alle barnehagene, både kommunale og private en skår på 4,5 av 5.

De best likte private

Av de private kommer disse fem best ut: Huskestua oppnår 5,0 i foreldrenes helhetsvurdering. Disse fire får 4,9: Frøystad, Hakkebakkeskogen, Kanutten, Muldvarpen.

Følgende oppnår 4,8: Børesvingen, Dusavik, Gauselbakken, Geitastova, Regnbuen, Tommeliten, Ulsnes og Ørnestein Gårdsbarnehage.

Les også

 1. Her er den endelige kuttlista

 2. Kjemper mot nedleggelse av barnehagen

 3. – Tenker dere bare på økonomi, ikke på barnas beste?

 4. Bare sju av hundre som jobbar i barnehage er menn

 5. I denne barnehagen er dei 50 prosent menn

Jonathan Øvrebø Nilsen (til venstre) og Oliver Garborg Hakestad trives i Austre Åmøy barnehage.
Publisert:
 1. Barnehage
 2. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Denne hekken kan koste 1000 kroner dagen

 2. Navn på omkommet frigitt etter båtulykke

 3. Da demensen tok ordene fra Atle, sluttet mange å snakke til ham. – Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss

 4. – Vi kan ikke kjøpe oss mening med livet

 5. Tenåring uten førerkort krasjet i busskur

 6. – Dårlig forsøk, professor Moe!